Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Ei se olekaan animaatio

Vuosikaudet olen miettinyt mikä mahtoi olla nukkeanimaatio jonka yksi jakso oli sattunut tallentumaan tv:stä videolle joskus 80-luvun lopussa. Videokin oli jo päässyt hukkumaan, mutta muistin että ohjelmassa oli partasuinen ukkeli, noita-akka ja koko joukko outoja otuksia. Muutenkin sarjassa oli jotenkin outo, jopa vähän pelottava tunnelma. Kyseisessä jaksossa parannettiin hikkaa.

Sattumalta Googlen kuvahaku heitti ruutuun tutun ukon kun olin etsimässä jotain ihan muuta ja tämäkin arvoitus sai ratkaisun. Mutta ohjelma ei ollutkaan animaatio, vaan hahmot ovat käsinukkeja/marionetteja. Tästä varmasti johtui se outo fiilis joka sarjasta oli jäänyt mieleen. Ja onhan sarjan hahmokavalkadi juuri niin kummallinen kuin muistin.


Paulus de boskabouter -sarjan suomenkielinen nimi ei vielä selvinnyt, mutta boskabouter tarkoittaa metsätonttua. Hahmo on hollantilainen ja se esiintyi sarjakuvissa ja lastenkirjoissa vuosina 1946-1985. Tv-sarjoja on tehty kaksi, tämä on vuodelta 1974.

Televisiossa on pyörinyt muitakin sarjoja, jotka saattavat mielessä muistua animaatioiksi, mutta todellisuudessa toteutus olikin tehty käsinukeilla tai näyttelijöillä. Vaikka nämä esimerkit eivät animaatioita olekaan, niin tokihan näitäkin voi muistella.


Englantilaiset Vommelit (The Wombles) ovat esiintyneet parissakin tv-sarjassa ja elokuvassa. 1970-luvun alussa valmistunut sarja (josta esimerkkivideo yllä) on nukkeanimaatio, mutta 1977 valmistunut Vommelit vapaalla (Wombling Free) on liveaction -elokuva jossa Vommelit seikkailevat ihmisten joukossa.Fragglit (Fraggle Rock) on Jim Hensonin luoma sarja. Sarjan esittäminen alkoi Suomessa kolmoskanavalla vuonna 1984 ja siitä oli liikkeellä myös kattavasti oheistuotteita: pehmoleluja ja kirjoja ja jopa lp-levy jossa oli sarjan hittibiisit.


Jim Hensonin ja Frank Ozin ohjaama Tumma Kristalli (Dark Crystal) -elokuva valmistui jo vuonna 1982. Elokuvan nukkeja on liikuteltu monella tavalla, vaikuttavinta jälkeä syntyi animatronics-robottinukeilla.Leluista kertova Jonttu-Fantti (Johnson and Friends) pyöri Pikku Kakkosessa. Australialaista sarjaa tehtiin 60 jaksoa ja sen ensiesitys tv:ssä oli vuonna 1991.


1990-luvun puolivälissä tehty Eläinten maailma (Animal Show) on myös kotoisin Jim Hensonin nukkepajalta. Jaakko-jääkarhun ja Hasu-haisunäädän isännöimässä showssa tutustuttiin eläinten elämään ohjelman vaihtuvaa vierasta haastattelemalla ja luontofilmejä katsellen. Mukana oli myös Sissi-mehiläisen tietovisa-kysymyksiä ja Teo Torakan kokkinurkka.Pyjamabanaanit (Bananas in Pyjamas) pyöri 1990-2000 luvun vaihteessa Mtv3:lla. Sarjassa pyjamat päällä päivät pitkät pyörivät B1 ja B2 banaanit seikkailivat yhdessä nallehahmojen kanssa. 

Suomestakin löytyy hahmoja lisättäväksi listalle: Ransu ja muut karvakuonot, Kasper, Jusu ja Josefiina, Tohelo ja Torvelo kera Duppaduurix-koiran, Pupu Neponen, Hilarius Hiiri, Titi-nalle... Ehkä jopa Hapsiainen.

15 kommenttia:

Mujeril kirjoitti...

Ei vitsi, miten sä löydät näitä?!

Jontti-fantin olin aivan unohtanut, mutta välittömästi alussa muistin tämän sarjan. Onko muka näytetty jo -91? Saa nähdä muistaako -90 syntynyt pikkuveli tätä sarjaa, täytyi laittaa hänelle heti linkki.

Eläinten maailma oli jotain aivan ihanaa, perjantain vakiosarja, josta nautiskeltiin popparikulhon äärellä. Opettavat luonto-ohjelmat ovat aina plussaa ja olihan nuo hahmot vain niin ihania! Kukas sitä kokkinurkkausta siellä piti, oliko se rapu vai torakka...?

Löytyykö muuten blogin kätköistä lisätietoa Dinot New Yorkissa elokuvasta? Tänään muistelin tätä elokuvaa ja sehän taisi olla peräti käännetty suomeksi..

NoJopas kirjoitti...

Jonttu-Fanttia ei ole varmaan Suomessa näytetty vielä -91, mutta ensimmäinen tv-esitys, olisiko sitten Australiassa, on tuolta vuodelta.

Eläinten maailmassa oli Teo Torakka. Tykkäsin itsekin ohjelmasta, nukkehahmot olivat niin hyvin tehtyjä. Varsinkin jaksoissa vieraina käyneet eläimet olivat jopa aika aidon näköisiä. Ääninäyttelijät olivat tässä myös tosi hyvät.

Dinot New Yorkissa elokuvasta ei taida hirveästi blogissa olla juttua, mutta video löytyy suomeksi dubattuna hyllystä. Eli enköhän sen joskus taas katso ja jotain kirjoittele.

Toukkero kirjoitti...

Voi tuo Jonttu-fantti oli minunkin suosikki pienenä! Ylipäätänsä pidin tuollaisista lastenhuoneista kertovista lelujutuista, kuten esim. Nallevaari.

Jäin kyllä miettimään, että miten tuo Jonttu-fantti on tehty. Kaikkein loogisinta olisi, että noiden hahmojen sisällä on ihmiset. Mutta lavasteidenhan pitäisi olla valtavan suuret silloin! Tosi taitavasti tehty :)

NoJopas kirjoitti...

Minäkin olen päätynyt siihen että Jonttu-Fantti ja muut hahmot pitävät ihmisen sisällään. Kuumavesipulloa on varmaan ollut kiva näytellä. Kulissien kyllä pitäisi sitten olla isot, ja tuossa on kuvattu lastenhuonetta tosi laajasti. Vai yhdistelläänkö tässä lavasteita ja pienoismalleja vai mitä...

Toinen aika huikea juttu on Teletappien tekeminen. Luulisi että sitä on aika lähellä menettää järkensä kun pyörii päivästä toiseen teletappipuvussa jossain niityillä. :D

http://www.youtube.com/watch?v=SlaRHYni17A

VampireNaomi kirjoitti...

Ei ole totta! Olin kokonaan unohtanut tuon ensimmäinen käsinukkeanimaation, mutta nyt kun tuon näin, kaikki muistot tulivat mieleen! Kiitos tästä!! :D

Anonyymi kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen tuo Teletappeja näyttelevien miesten ja naisten haastattelu. :D Olin teini-ikäinen, kun Teletapit putkahtivat pinnalle ja luin sukulaisten pikkulapsille kahta tappilehteä (jotka olin ostanut itse uteliaisuuden puuskassani) uudestaan ja uudestaan. Minusta koko Teletappi-touhu on jollain sairaalla tavalla mielenkiintoinen, minua kiehtoo se miten paljon ihan pienet lapset pitävät kummallisen näköisistä otuksista niityllä. Toivottavasti kirjoitat joskus enemmänkin Teletapeista! :)

-Maitorahka

NoJopas kirjoitti...

Teletapit on kyllä mielenkiintoinen konsepti kaiken kaikkiaan. Se uppoaa niin uskomattoman hyvin kohderyhmäänsä. En kuitenkaan tiedä tulenko kovin laajasti sitä käsittelemään blogissa, kun kyseessä ei ole animaatio.

Anonyymi kirjoitti...

Voi kiitos kamalasti tuosta ensimmäisestä videosta! Siitä on tosiaan olemassa suomenkielinen duppaus ja juuri tuota jaksoa ollaan ihailtu pieninä. Luulen, että kyseisen ohjelman suomenkielinen nimi on Pikkuinen Paavo-tonttu. Jaksossa oleva noita on Rohto-Riina, harmaa otus Kala-Koni ja joku tonttu oli nimeltänsä Lauri. :) Tunnari kuului: "Pikkuinen Paavo-tonttu, hän metsässä asustaa ja kun telkkari avataan, Paavo-tonttu tavataan.." Voi mitä nostalgiaa! <3

Anonyymi kirjoitti...

Korjaan: tuon ruskean otuksen nimi olikin Kala-Koni. Harmaa hahmo oli jonkin sortin pahis, joka juoni jotain yhdessä pöllön kanssa. Muistaakseni tuo aaveen näköinen on Rohto-Riina, joka muuttuu näkymättömäksi juotuaan jotain lääkettä, eikä voi tulla näkyväksi, kun pahikset pöllivät vastalääkkeen. Upea ohjelma! Ohjelman nimi voi olla myös pelkästään "Paavo-tonttu".

NoJopas kirjoitti...

Kiitos muisteluista Anonyymille! En muistanut yhdenkään hahmon nimeä, mutta Kala-Koni ja Rohto-Riina tuntuvat todella tutuilta. Luulen että ääninäyttelijöinä tässä oli ainakin Kaija Kiiski.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Fox alkaa näyttä lapsille ojelmaa 17.9 alkaen. Nimellä FOXKIDS. Mitä ojelmia sieltä tulee on vielä hämärän peitossa.

Hieno Blogi sulla. jatka samaan malliin. :)

NoJopas kirjoitti...

Kiitos tiedosta! Pitää seurailla tv-ohjelmia myös Foxin kohdalta.

Anjariel kirjoitti...

mä en ymmärrä miks mä itkin ku katoin eläinten maailma klipin... : DDsarja opetti mulle ainaki todella paljon eläimistä.

Anonyymi kirjoitti...

Eläinten maailma oli kyllä niin loistava. Nostalgiatrippiä tuutin täydeltä.


Mielestäni Jaakon ja Hasun edesottamukset pitäisi julkaista Suomessakin DVD:lle. Tässä adressi asian puolesta.http://www.adressit.com/jaakko_ja_hasu_takaisin

Anonyymi kirjoitti...

Aivan mieletöntä! Olen kaveripiirissäni ainoa, joka on edes kuullut Paavo-tontusta ja aina vanhoista lastenohjelmista puhuttaessa väittävät että olen keksinyt koko jutun.
Noita on tosiaan Rohto-Riina ja kummitus on Eulaalia.
Itselläni on tallessa vain yksi puolikas jakso tätä sarjaa. Siinä Lauri-Tonttu muuttuu kiveksi (eli puutarhatontuksi :D) mutta pahuksen jakso loppuu kesken

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...