Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

perjantai 22. marraskuuta 2013

Piippu pois Pappa!

Savuton Suomi -hanke kohahdutti taannoin ehdottomalla raportissaan että ”Tupakkatuotteita, tupakan jäljitelmiä, vastikkeita sekä tupakointikohtauksia ja tupakointia esittävät elokuvat ja kuvatallenteet merkitään kielletyksi alaikäisiltä 18 vuoden ikärajalla”. Iltapäivälehdet vaativatkin tämän seurauksena otsikoissaan Muumeille K18 ikärajaa, onhan Muumipappa tunnettu piipunpolttaja.


Muumipappa ei kuitenkaan ole ainoa animaatiomaailman tervakeuhko, sillä sätkiä, sikareita ja piippuja nähdään monien muidenkin hahmojen huulilla. Pahikset pössyttävät tupakkaa tai sikaria, piippua tupruttavat yleensä vanhat ja viisaat herrat. Polttaminen ei ole ainoastaan miesten juttu vaan tupakoitsijoita löytyy myös naishahmoista. Päähenkilöt eivät kuitenkaan polta juuri koskaan, lapsihahmotkin onneksi harvoin.

Tupakoinnin vaaroista ei animaatioissa suoraan puhuta, ellei kyseessä ole nimenomaan valistusanimaatio. Polttamaan tottumattomat, mutta sitä syystä tai toisesta (esimerkiksi rauhan puolesta) kokeilevat hahmot tulevat kyllä hommasta selvästi sairaiksi ja pahoinvoiviksi. Huolimatta näennäisestä tupakoivien hahmojen runsaudesta, on tämä tapa katoamassa. Nykyisistä animaatioista, ainakaan lapsille suunnatuista, tupakoivia hahmoja saa hakemalla hakea. Tässäkin kohussa taisi siis olla savua ilman tulta.


Ja niin kuin tämä asia naurattaakin, se on kuin onkin täyttä totta. Venäjällä ei saa näyttää tupakointia televisiossa ennen kello yhtätoista illalla. Laki tuli voimaan vuosi sitten. Samat ongelmat huomattiin myös naapurissa. Suositun Nu, Pogodi animaation susihahmo kun polttaa vuoroin piippua ja vuoroin tupakkaa. Myös kansan rakastama krotiili Gena on piipun polttaja. Ilmeisesti nämä klassikot ovat kuitenkin välttyneet sensuurilta.


Muumipappa ei ole ainoa piippua polttava isukki. Paitsi että Mikko Mallikkaan isä polttaa piippuaan sisällä, hän polttaa sitä jopa lukiessaan pojalleen iltasatua. Iltasuukkoa antaessaan hän sentään nappaa piipun suupielestään pois, mutta vain hetkeksi. Pingun isän piippu taas palaa jopa pikkusisko Pingan syntymän hetkellä.


Poliisit ovat yllättävän suuri ryhmä tupakoitsijoiden joukossa. Muumilaakson poliisimestari, Matkamaailman ympäri -sarjan komisario Fix, Sherlock Koira ja Nikke Knatterton polttavat  piippua, ja Fixin pomo Rowan röyhyttelee sikaria.

Muumipappa on turhaan saanut niskoilleen paheksunnat Muumilaakson tarinoissa nähtävästä tupakoinnista, sillä uskallan väittää että Poliisimestarilla palaa piippu pappaa useammin. Ja kyseessähän on sentään virkavallan edustaja!

Knattertonin nimikkosarjassa piippu taas taitaa olla paheista pienimpiä, onhan sarja enemmän aikuisille kuin lapsille suunnattu. Muistakin aikuisten animaatioista löytyisi esimerkkejä tupakoinnista, mutta ei puututa niihin sen enempää. Tosin on välttämättöntä nostaa esiin Simpsoneiden Patty ja Selma, hahmot joiden persooniin tupakointi kuuluu erottomattomasti.



Piippu kuuluu vanhan ja viisaan Merlin-velhon imagoon...


Kun taas Oliver ja kumppanit -elokuvan Jyskyn persoona perustaa jatkuvaan sikarin käryyn.



Hyvät hahmot polttavat mietteissään piippua, pahikset juonivat holkkisavuke huulessa.
Varsin usein tupakointia harrastavat juuri pahikset, etenkin Disneyanimaatioissa. Mielenkiintoista, sillä tunnettiinhan Walt Disney monen muun meriitin lisäksi ketjutupakoinnistaan ja jopa tupakkayskästään.


Atlantis esittelee harvinaisemman tupakoitsijahahmon: vanhempi rouva Wilhelmina Packard on ketjupolttaja, mutta ei tarinan konna. Tämä epätavallinen yhtälö pantiin merkille jo elokuvan suunnitteluvaiheessa, mutta rouva sai kuin saikin pitää paheensa.


Myös Porco Rosso on harvinaisuus, tarinan sankari sätkä huulessa.

Walt Disneyn lisäksi toinenkin animaation suurmies, Hayao Miyazaki tunnetaan tupakoitsijana. Miyazakin uusin ja ilmeisesti viimeinen elokuva sai ensi-iltansa kesällä. Kaze Tachinua on ylistetty, mutta myös moitittu. Ja mistäpä muusta kuin tupakoinnista.

Elokuvassa on lukuisia kohtauksia joissa tupakka palaa (jossain oli laskettu että kohtauksia olisi kahdeksan) ja näiden sauhutteluiden pelätään kannustavan erityisesti lapsia tupakoinnin pariin. Elokuva kuitenkin tapahtuu 20- ja 30-luvuilla, ja tupakointi kuuluu ajankuvaan. Silti Miyazakin omaa myönteistä suhtautumista tupakointiin on pidetty merkittävänä tekijänä Kaze Tachinun tupakoinnissa, polttaahan elokuvan päähenkilö Miyazakin omaa suosikkimerkkiä.

Elokuvan trailereista ei näitä kohukohtauksia kuitenkaan löytynyt. Sattumaa vai sensuuria?


Liisa Ihmemaassa -leffan Kaalimato esittelee eksoottisempaa tupakointivälineistöä.


Pinokkio vetelee Huvitusten Saarella sikareita hyvillä mielin, mutta liikaa on liikaa myös puupojalle. 


Intiaaneja on lähes mahdotonta kuvata ilman rauhanpiipun pössyttelyä. Peter Panissa sekä Jukka että Mikko ovat innokkaina vahvistamassa rauhaa, mutta Leena ei kuitenkaan anna nuoremman veljensä piippua imaista.


Klassikkolyhärissä Tupu, Hupu ja Lupu eivät osta sikareita itselleen, niinkuin Aku virheellisesti luulee. Äkkipikainen kasvattaja pistää pojat polttamaan koko laatikollisen omia lahjasikareitaan ennenkuin huomaa erehdyksensä.



Lopuksi vuonna 1951 valmistunut Hessu-lyhäri No Smoking kertoo tupakoinnin lopettamisen vaikeudesta.

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Minun on hankala kuvitella esim. tätä Atlantis leffan neiti Packardia ilman tupakkaa suussaan. Walt Disney muistaakseni kuolikin keuhkosyöpään. Kempä tietää mistä sauhuttelu johtuu. Poliiseilla ja yksityisetsivillä ehkä Sherlock Holmesin piippu (ja opium) riippuvuudesta. Klassista yksityisetsivää on vaikea edes kuvitella ilman piipunnysää niin syvälle on kulttuurimme juurtanut mielikuvan. Oikein hyvä postaus.

Mina kirjoitti...

En tajunnutkaan miten paljon monissa piirretyissä sauhutellaan o_o

Noora kirjoitti...

Minua lähinnä vain naurattaa tämä nykyajan toitotus ja kaikenmaailman asioiden kieltäminen. Ei sitä ennenkään ole mitään traumoja tai muuta riippuvuutta aiheutunut jos joku on telkkarissa tupakkaa poilttanut. Muutenkin nykyään lastenohjelmat ovat pumpulia verrattuna noihin 90 luvulla esitettyihin sarjoihin. Onhan röllissäkin alkoholia (tupakoinnista en muista).

Mielestäni on muutenkin aika utopinen ajatus, että tupakka saataisiin kitkettyä kokonaan suomesta. En ole mikään tupakoinnin puolesta puhuja, mutta aina joku keksii keinon tupakointiin. Ja sitten nuo k18 merkinnät tupakka tuotteitä sisältäviin ohjelmiin...? Eli kaikkiin? :D

NoJopas kirjoitti...

Kun tätä juttua kirjoittelin huomasin mieltäväni tupakoinnin sellaisillekin hahmoille jotka eivät kai loppujen lopuksi sitä harrastaneetkaan.

Muistelin että Tikun ja Takun pelastuspartion Kollo-kissalla olisi sikari ja Alfredin kapteeni Tunkilla piippu. Nuuskamuikkunenkin polttaa piippua, mutta Muumilaakson tarinoista en löytänyt yhtään kohtaa jossa piippu olisi mukana. (Siksikö Nuuskis soittaa huuliharppua niin ahkerasti, lievittää vieroitusoireita? :D). Olin myös ihan varma että jouluklassikko Lumiukossa olisi ollut kohtaus jossa Lumiukko kokeilee isän piippua. :D

Että näköjään näinkin päin!

Riina kirjoitti...

Vaikka pidän blogiteksteistäsi muutenkin, tämä oli virkistävä poikkeus lievästä luettelomaisuudestaan huolimatta.

Oletko muuten tehnyt Dino 2:sta tai tämän animaatioelokuvan edeltäjästä mitään arviointia tai vastaavaa? Itse pidin aika virkistävänä, joskin plot twistit olivat aika heikkoja - minkä tavallaan kuitenkin kohderyhmän takia antoi anteeksi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...