Barillé halusi Olipa kerran -sarjan olevan laadukas ja väkivallaton ja korostavan ystävyyden ja humanismin tärkeyttä. Vaikka sarjan tehtävä oli opettaa, sen piti myös viihdyttää koko perhettä.
Jokaisessa sarjassa on 26 jaksoa ja kaikissa esiintyvät samat hahmot, jotka nähdään eri rooleissa kuhunkin sarjaan ja tarinaan liittyen. Pitkäpartainen Maestro on sarjan näkyvin ja tunnetuin hahmo, joka toimii muiden hahmojen ja katsojan ohjaajana ja opettajana.
Muita vakiohahmoja sarjassa on kuusi. Kun historian tapahtumia tai kehon toimintaa käydään läpi, heidät nähdään eri rooleissa, vaikkapa historiallisina henkilöinä. Jokaisella hahmolla on oma identiteetti, jonka mukaan roolit jaetaan: fiksu ja komea sankari, tätä auttava toveri, sankarin neuvokas tyttöystävä tai vaimo ja kiusantekijät ja pahikset... Lisäksi useissa sarjoissa nähdään vakiohahmona kello, joka osoittaa tapahtumavuotta. Kellolla on silmät ja kädet ja se on hyvin eläväinen kapine.
(Il était une fois... l'Homme, 1978)
Sarja kertoo ihmiskunnan historiasta. Se alkaa maailman synnystä ja käy läpi ihmisen historian käännekohtia nykypäiviin asti.
Olipa kerran avaruus
(Il était une fois... l'Espace, 1982)
Olipa kerran ihminen päättyy surullisiin tunnelmiin tulevaisuudesta, jossa ihminen on tuhonnut maan asumiskelvottomaksi. Tästä alkaa Olipa kerran avaruus. Siinä on sarjoista eniten fiktiota, mutta kuvitteellisten avaruusseikkailujen lomassa tulee myös todellista tietoa avaruuden asioista. Sarjasta on tehty myös elokuvaversio, Humanoidien paluu.
Olipa kerran elämä
(Il était une fois... la Vie, 1987)
Sarja tutustuttaa katsojan ihmisen sisuksiin, tutuksi tulee mm. sydämen ja munuaisten toiminta, ruuansulatus ja hengitys. Olipa kerran elämä taitaa olla Suomessa sarjoista tunnetuin. Sitä on esitetty useassa koulussa oppitunneilla.
Olipa kerran Amerikka
(Il était une fois... les Amériques, 1991)
Sarja kertoo Amerikan mantereen historiasta alkaen Amerikan alkuperäisasukkaista, viimeisen jakson suunnatessa katseet 1900-luvulle.
Olipa kerran keksijät
(Il était une fois... les Découvreurs, 1994)
Sarjassa esitellään eri alojen keksijöitä ja tutkijoita, mm.Leonardo da Vinci, Newton, Darwin ja Einstein ja perehdytään monien keksintöjen syntyyn.
Olipa kerran löytöretket
(Il était une fois... les Explorateurs, 1996)
Sarjassa esitellään löytöretkeilijöitä ja seikkailijoita, jotka valloitavat niin uudet maat, kuin merten syvyydet ja vuorten huiput.
(Il était une fois... notre Terre, 2008)
Sarjassa kehotetaan ympäristön suojelemiseen ja kerrotaan sitä uhkaavista tekijöistä mm. saasteista ja kasvihuoneilmiöstä. Vaikka sarja on kerronaltaan tuttua Olipa kerran -tyyliä, se poikkeaa visuaalisesti aiemmista sarjoista. Ensimmäistä kertaa sarjan animoinnissa käytettiin tietokonetta ja myös hahmojen ulkonäköä on muokattu.
Olipa kerran -sarjat ovat keränneet vankan fanijoukon, niitä on esitetty yli 120 maassa. Barillé on myös useasti palkittu sarjoistaan. Sarja tuskin tulee enää saamaan jatkoa, koska jokaisen ohjelman itse ohjannut Barillé kuoli vuonna 2009.
Kaikki Olipa kerran -sarjat on julkaistu Suomessa dvd-bokseina. Niitä on myös esitetty televisiossa eri kanavilla. Tällä hetkellä Yle Teeman opettaja tv:ssä pyörii Olipa kerran löytöretket.
2 kommenttia:
Näiden sarjojen suomihistoria se vasta jännä onkin. Ensin Yle esittänyt ja dubannut ne. Future Filmin hämärät edeltäjät julkaisivat osan kolmen ensimmäisen sarjan jaksoista vhs:llä Golden Voicen dubbaamana. Suurin osa kaseteista varmaan jo hävinneet, vielä kun Olipa kerran -sarjojen vanhalla kotisivulla oli vieraskirja, siellä kaipailtiin eritoten Golden voicen viimeisintä Olipa kerran -tuotosta, Olipa kerran avaruutta. Sivujen päivitys lopetettiin, vieraskirja suljettiin ja lopulta sivut katosivat. Pan Vision oli kai levittäjä silloin. Myöhemmin Finnkino alkoi hoitaa levitystä ja tuli uudet sivut, jotka nekin on myllätty miljoonaan eri kertaan. Samassa rytikässä kahden sarjan, Olipa kerran keksijöiden ja löytöretkien nimet vaihtelivat tiuhaan (Olipa kerran keksijä, Olipa kerran löytöretkeilijä, löytöretkeilijät ja lopulta se palasi Ylen alkuperäiseen nimeen Olipa kerran löytöretket). Tässä sitä penkomista rittäisi. Itse en noista GV:n julkaisuista muuta tiedä, mutta koulussa joskus näytettiin GV:n dubbaamana ruotsinkielisellä alkulaululla, jota pidin muistaakseni hauskempana, kuin Ylen versiota. Olisi mielenkiintoista saada tutustua myös GV:n kaivattuun OKA:n dubbaukseen.
Enpä ole muuten koskaan näitä videolta katsonutkaan, vain tv:stä tai dvd:ltä. Tämä dubbausasia on siis minulle ihan uutta tietoa.
Lähetä kommentti