Iltalehden sivuilta löytyi tänään juttu amerikkalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan Paavo Pesusieni ei sovi perheen pienimmille. Tutkimuksen tulokset eivät tule ihan puun takaa, sillä tutkimukseen osallistuneet nelivuotiaat eivät edes kuulu sarjan kohderyhmään.
Tutkimuksessa oli kolme kahdenkymmenen lapsen ryhmää, joista yksi ryhmä katsoi Paavo Pesusientä, yksi Suomessakin tuttua Kaapoa ja kolmas sai piirrellä itsekseen. Pesusieni ryhmä suoriutui muita heikommin tuijottelutuokion jälkeisestä keskittymiskokeesta. Tutkijat pääsivät kokeen jälkeen tulokseen, jonka mukaan mielikuvituksellisessa ja nopeatempoisessa sarjassa oli nelivuotiaiden aivoille liian paljon informaatiota.
Ilman tutkimustakin olisi ollut melko helppo todeta, että nelivuotiaat ovat lähempänä Kaapon kuin Paavon kohderyhmää. Koko tutkimus on siis helppo sivuuttaa toteamalla, ettei nelivuotiaiden edes kuulu katsoa Paavo Pesusientä. Mutta he katsovat. Tämän vuoden aikana 1.74 miljoonaa alle 14 vuotiasta (amerikkalaista) on katsonut sarjaa. 39% lapsista oli 2-5 vuotiaita.
Tämän tutkimuksen uutisointi tuntuu osoittelevan jatkuvasti pahaan Paavoon. Käännetäänpä sormi ruudusta kotiin päin. Miksi ihmeessä kaksi- tai kolmevuotias katsoo Paavoa Pesusientä?
Lasten suhdetta televisioon ja televisio-ohjelmiin on tutkittu ja pohdittu runsaasti. Moni osaa mieltää haitalliseksi väkivallan tai tunti tolkulla töllön ääressä istumisen. Silti edelleen elää mielikuva siitä että animaatiot ovat lastenohjelmia ja vanhemmilla ei ole juuri muuta vastuuta kuin laittaa piirretyt ruutuun. On kanavien, studioiden ja Paavo Pesusienen vastuulla että ohjelmat ovat juuri sille omalle lapselle sopivia. Oli hän sitten iältään tai luonteeltaan millainen tahansa.
3 kommenttia:
Yritin päästä lukemaan alkuperäistä tutkimusta, mutta se oli valitettavasti tunnusten takana ja olisi vaatinut pienen maksun. Ei se tutkimus nyt kuitenkaan tuon vaivan arvoinen ole.
En katso tämän kaltaisia tutkimuksia kovinkaan suopeasti, koska ne ovat jo perusasetelmiltaan epäreiluja. Miksi juuri Paavo Pesusieni on valittu ja miksi sen vastapariksi juuri Kaapo? Haiskahtaa jo etukäteen valmistellulta lopputulokselta. Reilumpaa olisi ollut ottaa mukaan useampi vauhdikasta kategoriaa vastaava piirretty ja useampi rauhallisempi sellainen. Näin olisi pystytty selvittämään, että onko lasten vilkkauden syy yksittäisessä piirretyssä vai tietyn tyyppisissä sellaisissa.
Onhan se nyt itsestään selvää, että vauhdikkuus ja mielikuvituksellisuus aktivoi ja rauhallisuus ja tylsyys passivoi. Harva yrittää esim. nukuttaa vauvaa pomputtamalla leikkimällä lentokonetta ja juoksemalla ympäri kämppää.
Nuo lehtien artikkelit vaikuttavat kyllä tarkoituksenmukaisilta. Varsinkin kun niissä ei mainittu eroa Kaapon ja piirtelyn välillä.
Kiitos hyvästä artikkelistasi, No Jopas! Nämä tuovat mukavaa vaihtelua perinteisiin teksteihisi.
Ollos hyvä! Tälläiset päivitykset vaativat kyllä jonkinlaisen "sysäyksen" eli vaikkapa Iltalehden uutisen, joka sitten innostaa näpyttämään. :D
Ei tietenkään lapsi jaksa keskittyä arjen tehtäviin, kun on juuri katsonut kiintoisaa ohjelmaa. Saahan sitä miettiä että miten ongelma loppujen lopuksi ratkeaa, kun yhtäkkiä pistetään ajattelemaan jotain massaista.
Mihin tämä maailma on menossa, kun ei lapset saa katsoa enää edes keltaista kaveriamme. Hohhoijaa..
Ei Pesusienessä ole edes mitään sangen pahaa, koska ei se aivan pienille ole tarkoitettukaan. Otetaan esimerkiksi Nickelodeon. Siellähän ne Paavo Pesusieni maratoonit aina sattui tulemaan, eikä kyseinen kanava ole pikkuisille tarkoitettukaan. Se on ennemminkin teineille, mutta kyllä itse katsoin naperona Paavoa. Hyvät arvosanat, ilman muuta.
Lisäksi Paavo on aina kiltti ystävilleen, eikä ohjelmassa uhkailla mitään muuta kuin huumorimielessä. Sienessä käytetään semmoista komediaa, jota pienet eivät vielä välttämättä ymmärrä. Ja senkin lisäksi, siinä opitaan paljon ystävyydestä ja joillakin jaksoilla on tarkka opetus. Palkinto jaksossa opetettiin, että kannattaa aina olla oma itsensä.
Tehkää kansalle palvelus, ja lopettakaa levittämästä näitä roskauutisia. Aina ei kannata uskoa mitä netissä kerrotaan, saati sitten iltalehteä joka liioittelee joka uutisen.
Lähetä kommentti