Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

lauantai 5. marraskuuta 2011

Vampyyrit

Vampyyrit näyttävät palaavan muotiin säännöllisin väliajoin. Viime aikoina niitä on taas nähty useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Ja tietysti tähän aikaan vuodesta vampyyrit ovat erityisen aktiivisesti liikkeellä. On siis hyvä hetki esitellä animaatioiden vampyyrihahmoja. Usein animaatioiden vampyyrit tuntuvat olevan melko kilttejä ja jopa koomisia kavereita. Kaikki vampyyrianimaatiot eivät kuitenkaan ole lapsille sopivia. Kauhu on sopiva genre animaatioille siinä missä draama tai komedia.

Dracula (Yami no Teiō: Kyūketsuki Dracul) julkaistiin Suomessa videolla vuonna 1992. Elokuva perustuu Marvelin The Tomb of Dracula sarjakuviin. Piirroselokuva on japanilaisen Toei Animation tuotantoa ja se on valmistunut vuonna 1980.Elokuvassa Dracula nappaa itselleen Saatanan morsiamen ja nuoripari saa pojan. Saatana hautoo Draculalle kostoa ja samaan aikaan Draculaa jahtaavat myös vampyyrinmetsästäjät. Elokuvassa puhutaan Saatanan palvonnasta, mustasta messusta ja Helvetistä. Myös sen kuvasto on raakaa erityisesti siihen nähden että videon takakannessa on merkintä s/t, sallittu kaiken ikäisille. Suositeltu ikäraja oli sentään kymmenen. Komiikkaa löytyy tästäkin animaatiosta, dubbaukseen ei nimittäin voi vakavasti suhtautua.

Ranskalainen Vampyyri Ernest (Ernest le vampire) on hieman epätavallisempi vampyyri. Hänellä on poikkeuksellisen komeat kulmahampaat ja jotenkin tämä herra muistuttaa jopa norsua... Eräässä jaksossa Ernest nähdäänkin ihailemassa sukunsa muotokuvia ja verhon taakse piilotetusta taulusta paljastuu piiloteltu sukulainen. Hahmon on luonut François Bruel.

Kreivi Duckula (Count Duckula) on myös melkoisen erikoinen vampyyri. Hän on ankka ja vieläpä kasvissyöjä. Tähän on syynä se että Kreivin "henkiin herättämis" -rituaalissa käytettiin kerran veren sijasta ketsuppia. Tätä englantilaisen Cosgrove Hall Filmsin hupaisaa sarjaa on julkaistu Suomessa videoina.

Mona Vampyyri (Mona the Vampire) sarjaa on esitetty Suomessa Juniorilla. Mona on kymmenvuotias tyttö, jolla on huikea mielikuvitus. Mona uskoo että hänen kotikaupunkinsa on yliluonnollisten monstereiden hallitsema ja täynnä mysteerejä. Niinpä Mona muuttuu Mona Vampyyriksi tarkoituksenaan pelastaa kaupunki omien voimiensa avulla. Kanadalainen piirrossarja perustuu Sonia Holleymanin kirjoihin.

Hellyyttävin kaikista lienee Muumilaakson tarinoissa tavattu, pannukakuista ja Muumimamman erikoissuojeluksesta nauttiva pieni Vampyyri. Vampyyri aiheutti paniikkia Muumilaaksossa, kun sellainen pääsi eläintarhasta pakoon. Urheimmat halusivat ottaa vampyyrin kiinni, toiset pysyivät sisätiloissa. Nipsu harkitsi jopa haarniskaa ja kärsi kaameasta painajaisunesta. Etsitty ja pelätty vampyyri löytyi Muumimamman keittiöstä ja jäi Muumitalon asukiksi. Nuuskamuikkunen valisti lopulta Muumeja siitä että heidän Vampyyrinsä oli todellisuudessa tavallinen ja harmiton lepakko.

Japanista vampyyri-sarjoja ja elokuvia löytyy useampia ja tyylilajit vaihtelevat kauhusta romantiikkaan. Tässä vain muutama:

Vampire Hunter D esiintyy Hideyuki Kikuchin kauhukirjoissa. D on vampyyrinmetsästäjä ja Kreivi Draculan poikana itsekin puoliksi vampyyri. Elokuvia on tehty kaksi, Vampire Hunter D (Vampaia hantā D) vuonna 1985 ja Vampire Hunter D: Bloodlust vuonna 2000. Jälkimmäinen on julkaistu Suomessa dvd:llä.

Hellsing on organisaatio joka suojelee ihmisiä vampyyreilta ja muilta yliluonnollisuuksilta. Kōta Hiranon suomeksikin ilmestynyt sarjakuva on animoitu tv-sarjaksi vuonna 2001. 13-osaista sarjaa ei ole julkaistu Suomessa. Vuonna 2006 Hellsing Ultimate -sarjaa ryhdyttiin julkaisemaan suoraan dvd:lle. Elokuvasarja on tv-sarjaa uskollisempi sarjakuville. Sarjan osat ovat kestoltaan 40-60 minuuttisia ja niitä on valmistunut tähän mennessä 8. Suomessa on julkaistu ensimmäiset neljä osaa sekä yksittäin, että yhdessä paketissa.

Blood the Last Vampire on vuonna 2000 valmistunut elokuva. Sen päähenkilö on Saya, jonka jahtaamat vampyyrimaiset olennot ovat hiippailleet Vietnamin sodan alkua odottavien amerikkalaisten sotilastukikohtaan. Elokuvaa seurasi 50-osainen tv-sarja Blood+ vuonna 2005. Elokuva on julkaistu Suomessa dvd:llä.Karin on vampyyriperheen tytär, joka veren imemisen sijaan tuottaa verta itse ja verestä riittää luovutettavaa muillekin. Erityisesti koulun uusi poika saa Karinin veren kuohahtamaan. Vuonna 2005 valmistuneessa sarjassa on 24 jaksoa. Tämänkin tv-sarjan pohjana on sarjakuva. Manga-versio on julkaistu suomeksi 14-osassa, mutta Anime-versio ei Suomeen asti ole päätynyt.

Lopuksi vielä yksi tuleva vampyyrianimaatio. Ranskalainen sarjakuvataitelija Joann Sfar on ohjaamassa Pikku Vampyyri sarjakuvaansa animaatioksi. Hänen ensimmäinen animaatioelokuvansa Rabbin Katti valmistui tänä vuonna. Myöskin Sfarin omaan sarjakuvaan perustava elokuva nähtiin Suomessa Animatricks festivaaleilla.

2 kommenttia:

Toukkero kirjoitti...

Hämmentää tuo Karinin alkulaulu; miksi hahmot ovat puolet ajasta alasti, kun kyse ei ole millään tavalla seksuaaliseta sarjasta. Ainakaan mangassa nakuilua ei taidettu nähdä missään vaiheessa :D Pitäisi varmaan tutustua siis animesovitukseenkin, että asia selkiäisi.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Dracula-leffa menetteli siihen asti, kun Dracula avasi suunsa ja rupesi puhumaan. Ei herranjestas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...