Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 27. toukokuuta 2013

Ministi seikkailua


Uusi Salainen valtakunta -elokuva on varmasti nostanut monille mieleen useammankin animaation, jossa tavataan sama teema: päähenkilö muuttuu pieneksi ja löytää ympäriltään aivan uuden miniatyyrimaailman.

Kerätäänpä kasaan kutistumisanimaatiot:


Ferngully -Viimeinen sademetsä
Nuori metsurimies Zak on vähällä jäädä kaatuvan puun alle, mutta pelastuu viime hetkillä kun Crysta-keiju muuttaa pojan itsensä kokoiseksi eli hyvin pieneksi. Ferngully ja Epic jakavat myös luonnonsuojeluaatteen, molemmissa luonto on suuressa vaarassa ja kutistunut teini joutuu ottamaan osaa sen pelastamiseen. Elokuvan lopussa Zak muuttuu entiselleen, tosin vain kokonsa puolesta. Uuden asenteen luontoa kohtaan sisäistänyt poika suunnittelee valistavansa ihmisiä luonnonsuojelun tärkeydestä.
 

Arthur ja Minimoit
Arthur seikkailee minimoiden maailmassa animaatiotrilogiassa. Poika pääsee vihille minimoista isoisältään jääneen tutkimusaineiston avulla ja onnistuu lopulta paitsi kutistumaan, myös muuttumaan itsekin minimoiksi. Muutosta korostaa se että elokuvan tavallisessa maailmassa tapahtuvat osuudet on kuvattu näyttelijöillä ja animaatio alkaa vasta minimoiden luota. Niin mielikuvituksellinen kuin minimoiden maailma onkin, ei Arthur sitä juuri jouda ihastella sillä minimoiden elo on melkoista mylläkkää ja jopa suoranaista sotaa. Elokuvasarjan viimeisessä osassa kutistumisteema kääntyykin päinvastaiseksi, kun Arthurin arkkivihollinen Maltazard muuttuu suureksi ja aikoo tuhota minimaailman sijaan ihmisten maailman.


Muurahaisten kauhu
Taikajuoma saa Luukas-pojan kutistumaan minimittoihin, muurahaisen kokoiseksi. Ja kutistamisen taustalla ovatkin juuri muurahaiset ja ne haluavat antaa heitä kiusanneelle pojalle opetuksen. Niinpä Luukas tekee tuttavuutta muurahaisten tarkan ja järjestäytyneen elämäntavan kanssa ja kohtaa sellaisia itselleen uusia termejä kuten vaikkapa muiden kunnioitus. Luukas ei valitettavasti ole ainoa ihminen, joka muurhaisia uhkaa. Tuholaistorjuja on vaaraksi sekä muurhaisille että mini-Luukakselle. Kun Luukas on läksynsä oppinut, ymmärtänyt yhteistyön voiman eikä enää kiusaa heikompiaan, johtaa henkinen kasvu myös fyysiseen kasvuun ja hän palaa entiselleen.


Peukaloisen retket
Nils Holgersson muuttuu peukalon mittaiseksi kun Kotihaltija saa tarpeekseen ilkeän pojan kolttosista. Myös Nilsin lemmikkihamsteri kutistuu ja yhdessä pikku kaverukset lähtevät suureen, nyt siis suuren suureen maailmaan Martti-hanhen selässä. Pienen koon lisäksi Nils on saanut kyvyn ymmärtää ja puhua eläinten kieltä. Juuri eläimet opettavat Nilsin uusille ja paremmille tavoille ja Haltijakin heltyy muuttamaan hänet lopulta takaisin entisiin mittoihin. Japanilaisen studio Pierrotin animoimassa sarjassa Nilsin mitaksi annettu "peukalo" on suht viitteellinen ja poika hamstereineen tuntuu muuttavan kokoa hieman tilanteen mukaan. Mutta pieniä he kiistatta ovat.


Mikroankat avaruudesta
Roope, Tepa ja ankanpojat kutistuvat pieniksi Ankronikan jaksossa Mikroankat avaruudesta. Roopella on kasapäin ylimääräistä vehnää ja hän on tottakai riemuissaan kun sille löytyy ostaja. Ei haittaa vaikka kyseessä olisivat avaruusolennot. Mutta entä kun avaruusolennot ovatkin pikkuruisia? Avaruusteknologian avulla vehnäsäkit pienenevät ja maksuna käytetyt timantit suurenevat. Tyytyväiset avaruusankat lähtevät, mutta unohtavat suurennus/pienennys koneensa. Ja Roopeen iskee tietysti halu suurentaa muutakin. Lopputuloksena on kuitenkin joukko mikroankkoja, kun Roope ja lapset kutistuvat. Oikeat mikroankat palaavat onneksi hakemaan konettaan ja muuttavat tavalliset ankat tavallisen kokoisiksi.


Avaaruusolennoilla on kutistamisen ja kasvattamisen taito hallinnassa, nähtiinhän se myös Muumilaakson tarinoissa. Muumimamma kutistui pieneksi näppäiltyään avaruusolentojen ihmeellistä konetta ja hän oli vaarassa jäädä pysyvästi minimammaksi kun Haisuli kähvelsi koneen. Kaikeksi onneksi lentävä lautanen parkkeerasi Muumitalon ylle ja kiltit avaruuden olennot saivat Muumimamman ennalleen.


Pomon pötsissä
Simpsoneiden viidennessätoista Kauhujen talo -jaksossa professori Frinkin kone kutistaa kapseliin ryömineen Maggien. Kuinka ollakaan Mr.Burns syö kapselin vauvoineen päivineen ja muun perheen on lähdettävä fantastiselle matkalle ihmisen sisuksiin. Professori kutistaa kokonaisen lentoaluksen ja sillä Simpsonit lennähtävät Mr.Burnsin vatsaan. Valitettavasti alus ei pääse viiden matkustajan kanssa takaisin ja Homer jätetään kyydistä odottamaan pelastusta. Kutistuksen voima ehtii hiipua tätä ennen ja Homerille tulee tiukka paikka.


Minimaailmoissa seikkailevat myös jo valmiiksi pikkuiset ukot. Studio Ghiblin Kätkijät perustuu Mary Nortonin kirjaan ja se esittelee ihmisten asumuksissa omia tiluksiaan pitävän pikku väen, jonka tapana on lainailla ihmisten tavaroita. Samanmoista väkeä ovat myös Lilliputit jotka nekin asuvat taloissa ihmisten tietämättä. Lilliputit perustuvat kuitenkin John Petersonin kirjoihin.


Nämä tarinat eroavat muista kutistumiskertomuksista tietysti sillä että niissä kukaan ei kutistu. Kätkijöissä ihmispoika kuitenkin ottaa kontaktia kätkijä-tyttöön vaikka ei pääsekään tutustumaan tämän pienoismaailmaan sen lähemmin oman kokonsa takia.


Peukaloliisa on ollut syntymästään asti pieni, peukalon mittainen, ja hänelle maailma on näyttäytynyt aina liian suurena. Myös sen asukkaat, Peukaloliisan äiti ja tämän kotieläimet ovat suuria. Kun Peukaloliisa ensimmäisen kerran tapaa toisen kaltaisensa, siis jonkun yhtä pienen, hänelle avautuu samalla uusi maailma, itsensä kokoinen. Ehkä tälläiseen ympäristöön tutustuminen ei ole niin jännittävää kuin miltä tuntuisi tutkia äkkiä kasvaneita kulisseja, mutta jos on ikänsä elänyt väärän kokoisessa ympäristössä lienee helpottavaa huomata olevansa jossakin juuri oikean kokoinen. Etenkin jos paikka on keijuprinssin kainalo...


Ja lopuksi vielä Liisa Ihmemaassa, kutistumisten ja kasvamisten klassikko.
Walt Disneyn piirrosanimaatiossa Liisan koko muuttuu syömällä ja juomalla. Tämähän on aika loogista. Liisa kuitenkin muuttuu niin pieneksi että mahtuu läpi avaimenreiästä ja pääsee osaksi kukkien kuoroa ja välillä taas kasvaa niin suureksi ettei mahdu enää sisälle Pekka Kanin taloon.


On kyseenalaista juoda pullosta jonka etiketissä lukee vain "Juo minut" mutta kun piippua lutkuttava Kaalimato kehottaa syömään sientä jonka toinen puoli kutistaa ja toinen kasvattaa saisi Liisa ehkä harkita kahdesti mitä suuhunsa laittaa. Liisa venähtelee jo epätoivoon asti, mutta pääsee kuin pääseekin oikealla annostuksella takaisin omiin mittoihinsa.

1 kommentti:

Lasis kirjoitti...

Peukaloliisa <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...