Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

tiistai 21. tammikuuta 2014

2014

Vuosi 2014 on aikamoinen juhlavuosi!

Ensinnäkin,
suomalainen animaatio täyttää 100 vuotta!

Kuulostaa aika uskomattomalta, mutta niin se vaan on. Eric Vasströmin animaatioita esitettiin vuonna 1914 kolmessa helsinkiläisessä elokuvateatterissa. Kyseiset animaatiot eivät valitettavasti ole säilyneet, sensijaan toisen pioneerin, Hjalmar Löfvingin animaatiot eivät ole aikojen virtaan tyystin kadonneet. Ja tästähän se tunnetusti vasta alkaa, sataan vuoteen mahtuu elävää kuvaa laidasta laitaan.

100 vuotta suomalaista animaatiota 1914-2014 -sivustolta löytyy uutisia sekä tietoa juhlavuoden tapahtumista ja niitä voi seurata ja tykkäillä myös Facebookissa.

Luvassa on tietysti elokuvanäytöksiä, vuoden ensimmäinen jo tulevana perjantaina, kun Helsingissä on kuuden pitkän animaatioelokuvan festaripäivä. Animaatioihin voi tutustua myös työpajoissa, taidenäyttelyissä, seminaareissa ja ihan kotoakin käsin. Tämä onnistuu esimerkiksi jo viime vuonna julkaistun Jari Lehtisen Animaation historia ja tammi-helmikuun vaihteessa julkaistavan Tuula Leinosen 100 vuotta suomalaista animaatiota -kirjojen avulla. Tv:stäkin pitäisi jotain aiheeseen liittyvää ohjelmaa tulla.

Juhlavuoden teemoiksi on valittu historia, koulutus, monipuolisuus, tekijät ja kansainvälistyminen. Suomalainen animaatio ei siis vello menneessä vaan suuntaa jo innolla kohti seuraavaa sataa vuotta.


Toinen 100-vuotisjuhla on
 Tove Janssonin juhlavuosi!

Taitelijan syntymästä tulee siis kuluneeksi sata vuotta. Vaikka Tove ei monilahjakkuudestaan huolimatta tehnyt animaatioita, ovat muumit niihinkin tiensä löytäneet. Uusin piirroselokuva, Muumit Rivieralla saa ensi-iltansa lokakuussa.


Kolmas juhlakalu on edellisiä puolta nuorempi,

Television lastenohjelmat täyttää 50 vuotta!

Hieno luku tämäkin. Juhlinta alkaa maaliskuussa Tampereen elokuvajuhlilla ja arvatenkin tulee näkymään Ylen ohjelmatarjonnassa.


Ja kappas, 
Eläköön kuvat! täyttää loppuvuodesta viisi vuotta.
Tietääkseni kyseessä on Suomen vanhin animaatioblogi. Juhlan aihe tämäkin ja erityinen syy ryhdistäytyä kirjoittelussa. :)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...