Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 1. joulukuuta 2011

Kiitos ja hyvästi, Zdeněk Miler!

Tšekkiläisen animaatio-ohjaaja Zdeněk Miler on kuollut. Jo 1940-luvulla piirrosanimaatioiden teon aloittaneen Milerin kuuluisin hahmo on tietysti Suomessakin suuren suosion saavuttanut Myyrä. Animaatioiden lisäksi Milerin persoonallisesta piirrostyylistä on saatu nauttia kuvakirjoissa.

90-vuotiaana kuollut Miler teki pitkän uransa aikana huikeat viitisenkymmentä Myyrä animaatiota. Aikalailla saman verran on Myyrällä ikää, ensimmäinen Myyrä animaatio valmistui vuonna 1957. Milerin filmografia käsittää noin seitsemänkymmentä nimikettä. Myyrä ei siis ole hänen ainoa hahmonsa, mutta ehdottomasti niistä tunnetuin.

Myyrä on saavuttanut niin vankan suosion, että se on Tšekkille samanlainen ylpeyden aihe ja vientituote kuin Muumit Suomelle. Miler on jättänyt jälkeensä hienon perinnön. Jo pelkästään ajattomat ja uniikit animaatiot viihdyttävät tuleviakin sukupolvia. Sympaattinen Myyrä elää omaa elämäänsä ja ilostuttaa ihailijoitaan lukemattomissa tuotteissa.Myyrä ja vihreä tähti (Krtek a zelená hvězd) vuodelta 1969.

Omat Myyrät

1 kommentti:

Eugen Gurjasti kirjoitti...

:( R.I.P.

Annoit niin paljon. Kiitos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...