Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 15. joulukuuta 2011

Porsaita äidin oomme kaikki

Joulun alla on hyvä hetki esitellä ihania pinkkejä ja pulleita possu-hahmoja. Possuthan eivät kuulu joulupöytään vaan animaatioina telkkariin, eikös juu?

Kolme pientä porsasta (Three Little Pigs) siirtyivät sadusta animaatioon vuonna 1933. Veli Viulu, Veli Huilu ja Veli Ponteva esiintyivät tässä Disneyn Hassunkuriset sinfoniat -lyhärissä Oscarin arvoisesti. Erityisen vaikutuksen teki possujen musikaalisuus. "Pahaa sutta ken pelkäisi" nousi listahitiksi. Kolme pientä porsasta ovat esiintyneet myös DreamWorksin Shrek-elokuvissa.

Animaatiopossujen veteraaniosastoa edustaa myös vuonna 1935 syntynyt Putte Possu (Porky Pig). Warner Brossin änkyttävä possu-hahmo tosin haki alkuaikoinaan vielä itseään, näyttäytyen mm.välillä lapsena ja välillä aikuisena, mutta vakiintui lopulta melko söpöksi ja salskeaksi nuoreksi porsaaksi. Putte on esiintynyt noin 150 lyhärissä 1930-1960 luvuilla ja vieraillut sen jälkeen tv-sarjoissa (mm. Tiny toons ja uusi The Looney Tunes Show) ja elokuvissa.

1960-luvun lopulla Heikki Partanen animoi 13-osaisen pala-animaatiosarjan Käytöskukka. Siinä esiintyivät iloisesti kikattelevat kotiporsaanpoika Hinku ja piikkiporsas Vinku sekä tietysti pohjattoman ruokahalun omaava Suursyömäri.

A. A. Milnen luoman Nalle Puhin paras ystävä on arka ja pieni Nasu-possu (Piglet). Animaatiomaailmassa tunnetuin Nasu lienee peräisin Disneyltä, joka onkin tehnyt huikean määrän Nalle Puh elokuvia ja tv-sarjoja. Myös venäläinen Soyuzmultfilm teki Nalle Puh animaatioita. Näissä piirretyissä Nasu tunnetaan nimellä Pyatachok. Vuonna 2003 Nasu sai Disneyn toimesta oman nimikkoelokuvan Nasun suuri elokuva (Piglet's Big Movie).

Nalle Luppakorvan ystäväpiiriin kuuluu possu Pyllerö (Prosiaczek). Pyllerö on herkkusuu ja on kerran jos toisenkin ahminut makeat antimet muiden nenän edestä. Pylleröllä on myös taipumus ylpeilyyn, mutta hän osaa toimia myös vastuullisesti ja pistää vielä holtittomammille Pikku Pupuille järkeä päähän. Pyllerö asuu Nöff Nöff tätinsä (Ciocia Chrum-Chrum) kanssa. Täti tunnetaan kokkauksistaan, mutta herkuilla ei hemmotella vaan niitä saa vain ansionsa mukaan.

Pauli Possu (The Tale of Pigling Bland) lähtee markkinoille veljensä kanssa, mutta veli kadottaa kulkulupansa. Niinpä Pauli jatkaa matkaa yksin, mutta on päätyä markkinoiden sijasta pataan. Samaa kohtaloa vartoilee Pirkko, mutta yhdessä possut lähtevät kohti valoisampaa tulevaisuutta. Tämä tarina nähdään sarjassa Petteri Kaniini ja hänen ystävänsä (The World of Peter Rabbit and Friends) joka perustuu Beatrix Potterin eläintarinoihin.

Vekarat (Jakers! The Adventures of Piggley Winks) sarjaa tehtiin 52 jaksoa. Sarjassa Sasu Sorkka kertoo lapsenlapsilleen tarinoita omasta lapsuudestaan Irlannin maaseudulla. Sasun parhaat ystävät ovat sorsatyttö Sanna ja sonnipoika Torsti. Sarjassa nähdään siis muitakin eläimiä kuin porsaita. Erikoista on, että Sasun porsasperheen maatilalla on kotieläiminä lampaita.

Pipsa Possu (Peppa Pig) on englantilaisen Astley Baker Davies -animaatiostudion sarja. Samalta studiolta on lähtöisin myös Remakat ritarit. Pipsa Possua on tehty vuodesta 2004 alkaen jo 183 jaksoa. Pipsan possuperheeseen kuuluvat isä, äiti ja pikkuveli Jyri. Kyseessä saattavat muuten olla tämän listauksen äänekkäimmät possut.

Tv2:lla esitettyä Olivia-sarjaa tähdittää reipas possu-tyttö, jolla on rikas mielikuvitus. Ian Falconerin kirjoihin perustuvaa sarjaa on tehty vuodesta 2009. Olivian perheeseen kuuluvat äiti, isä ja kaksi pikku veljeä. Sarjan kaikki hahmot ovat porsaita.

Töötti ja Pulteri (Toot and Puddle) ovat possukaverukset joista toinen viihtyy kotona ja toinen rakastaa matkustamista. Alunperin kaksikko on esiintynyt Holly Hobbien kirjoissa. Vuonna 2006 valmistui jouluelokuva Jouluksi kotiin (I´ll be home for christmas) ja vuonna 2008 26-osainen tv-sarja. Kumpikin on meillä Yleltä tuttu.

Possukaksikko Pertti ja Purtti (Pinky and Perky) vetävät tv-studiolla omalla showtaan. Cgi-animaationa toteuttua sarjaa on tehty vuonna 2008, mutta hahmot ovat tätä paljon vanhempia. Ensimmäistä nukeilla toteuttua tv-sarjaa esitettiin BBC:llä vuodesta 1957 alkaen. Possut olivat mukana tv-bisneksessä jo tuolloin. Show sisälsi musiikkia ja sketsejä. Lisäksi possut lauloivat myös levyillä useimmiten pikku oraviin yhdistetyllä nasaalilla äänellä.

Mick Inkpenin kuvakirjoihin perustuvaa animaatiosarjaa Possu Pallero (Wibbly Pig) on esitetty Suomessa Pikku Kakkosessa. Myös kirjoja on suomennettu. 2-5 vuotiaille suunnatun sarjan aiheet liikkuvat sen katsojien arjesta tutuilla alueilla. Pallero keskustelee kertojan ja katsojan kanssa ja jaksot sisältävät lauluja.

Mitä jos naapuriisi muuttaisi possuperhe? Näin tapahtuu sarjassa Naapurin possut (Pigs Next door/Schweine nebenan). 13-osaisessa sarjassa seurataan possuperhettä, joka perii isäntänsä. Possut eivät jääkään asuttamaan maatilaa vaan muuttavat kaupunkiin. Isä-possusta tulee autokauppias, äiti luo uraa muodin parissa ja perheen lapset aloittavat koulun. Mutta miten naapuruston ihmiset suhtautuvat uusiin sikamaisiin naapureihinsa? Sarja on valmistunut vuonna 2000. Sen ääninäyttelijöinä kuultiin mm. John Goodmania ja Jamie Lee Curtisia. Näinkin nimekkäistä näyttelijöistä ja ilmeisen hauskasta ideasta huolimatta englantilais-saksalais-irlantilainen sarja on jäänyt unohduksiin.

Possujen pimeää puolta esitellään Aardmanin Late Lampaassa. Lampolan vierestä löytyy lätti, jossa rypee kolme kieroa porsasta. Aina tilaisuuden tullen porsaat tekevät lampaille hallaa ja nauttivat niiden piinaamisesta.

Pixarin kaikissa ToyStory elokuvissa esiintyvä säästöpossu Röh (Hamm) on suorasanainen ja jämäkkä ja omaa monenlaista tietoa lastenhuoneen ulkopuolisesta maailmasta. Possupankin suomenkielinen ääni kuuluu Petteri Summaselle.

Tähän mennessä nähdyt porsaat omaavat jos jonkinlaisia taitoja, mutta Hennikki (Hen Wen) taitaa olla ainoa ennustajapossu. Hennikki tietää mahtavan Hiidenpadan salaisen sijainnin joten sikopaimen Taran lähtee possun kanssa piiloon. Hiidenpataa halajava Hornansarvi saa kuitenkin Hennikin napatuksi ja tästä alkaa Taranin seikkailu Disneyn vuonna 1985 valmistuneessa elokuvassa Hiidenpata (The Black Cauldron).

Joukon omituisimman possun titteli menee Porco Rossolle eli Punaiselle sialle. Hän kun ei ole sika ollenkaan vaan siannaamainen lentäjä-ässä Marco Pagoti. Marcoa vaivaa jonkinlainen kirous, mistä johtuen hänen kasvonsa ovat muuttuneet perin sikamaisiksi. Sikamaisuus ei kuitenkaan yllä miehen luonteeseen.

11 kommenttia:

Eugen Gurjasti kirjoitti...

Hauska aihepiiri taas kerran. Suosikkejeni näistä ovat Late Lampaan pahikset. Nasukin on tottakai hyvä ja symppis hahmo. Porco Rosson possulook on jostain syystä aina ärsyttänyt. Elokuvahan on hieno, mutta joku siinä mättää. Ehkä se on nuo aurionkolasit.

Näsman kirjoitti...

Lapsuudesta 80-luvulla jäi mieleen myös Wilbur-niminen koskettava possuelokuva.

Tarinassa muistaakseni possu myydään jollekin tilalle ja sen ystäväksi tulee hämähäkki. Hätäisellä IMDB-vilkaisulla en onnistunut löytämään asiasta tarkemmin.

NoJopas kirjoitti...

Tuo tunnetaan Suomessa nimellä "Laulava porsas" alkuperäinen nimi on "Charlotte's Web".

Meinasin ottaa myös tämän ja Animal farm -elokuvan listalle, mutta kumpikin olisi vaatinut vähän enemmän perehtymistä ja sitten aloin laskea että eiköhän tässä ole jo yhdelle joululle ihan tarpeeksi possuja. :D

villasukka kirjoitti...

Tämä kysymys ei liity possuihinm mutta nyt on pakko kysyä. Olen jo pidempään yrittänyt etsiä erästä lapsena näkemääni animaatiota. Se näkyi muistaakseni Joulupukin kuumanlinjan "välipiirrettynä". Piirretty muistutti hahmoiltaan Nukkumattia ja Nalle Luppakorvaa, joten se oli varmaankin itäeuroopplaissta tuotantoa.
Eli: Piirretyssä joulupukki (tai joku muu, en tarkkaan muista) ajoi reellä metsässä ja lahjoja tippui hangelle. Jostain tähän tuli kettu, joka ahneuksissaan keräsi kaikki tippuneet lahjat itselleen ja avasi ne. Muuta en animaatiosta muista, mutta opetus oli, että ahneus ei kannata ja ketun olisi pitänyt palauttaa lahjat eikä avata niitä. Toinen piirre, jonka animaatiosta muistan, on että se oli erittäin sinisävyinen.
Kuulostaako tutulta? Jos sinulla olisi edes jokin johtolanka tai vinkki, mistä voisin animaation löytää, niin olisin erittäin onnellinen. Löysin tänään blogiisi tätä "kadonnutta" animaatiota etsiessäni.

anifriend kirjoitti...

Kaskas, ajattelin aiemmin tänään täydentää possulistaa Wilburilla, mutta Näsman ehtikin ennen minua. :) 1980-luvulla elokuva tuli tosiaan telkkarista suoraan käännetyllä otsikolla "Charlotten verkko", ja VHS/DVD-julkaisun nimi on tuo "Laulava porsas" (mikä vähän lähtee harhailemaan vaikka elokuvassa laulunumeroita onkin). Animaatio on silti jäänyt tuntemattomammaksi, vielä kun 2006 tuli uusi elokuva samasta tarinasta...

VampireNaomi kirjoitti...

Tuon villasukan viestin luettunani huomasin, että minäkin muistan tuollaisen animaation. En vain mitenkään saa päähäni, mikä se oikein oli ja miten se päättyi. Nyt joku äkkiä auttamaan!

NoJopas kirjoitti...

En muista kyseistä piirrettyä, mutta eiköhän sen jostain voi jäljittää.

Oliko kyseessä siis piirretty vai nukkeanimaatio? Kun villasukka viittasit nukkeanimaatiohahmoihin Nukkumattiin ja Nalle Luppakorvaan.

Aloin käydä läpi Rankin/Bass -studion jouluiset nukkeanimaatiot, mutta niistä en tälläistä bongannut. Sitten olen selannut Soyuzmultfilmin tuotantoa, erityisesti noita nukkeanimaatioita, mutta vielä ei ole tärpännyt. Tälläisen Kettu-piirrosanimaation löysin kyllä:

http://www.youtube.com/watch?v=Cqru-3UBQgA

VampireNaomi kirjoitti...

Mielestäni kyseessä oli nukkeanimaatio. Minulla on hämäriä muistikuvia siitä, että kettu olisi kerännyt paketteja lumihangessa, missä niitä oli tippunut jonoksi. Siinä saattoi olla myös kohta, jossa jostain paketista löytyi syötävää (pipareita?) ja kettu veti ne kitaansa. Nyt ottaa päähän, kun en mitään konkreettista osaa tästä sanoa.

villasukka kirjoitti...

Nukkeanimaatiosta oli kyse, ja kyllä! Kettu veteli naamaansa karkkeja tai pipareita.

Olen monena vuonna odottanut, että animaatio näkyisi jouluna uudestaan, mutta ei ole vielä näkynyt...

Anonyymi kirjoitti...

Muistan itsekin tämän animaation ja olen odottanut, että se näytettäisiin uudestaan. Muistan nimen olleen ketun joulumetkut, mutta en löytänyt tällä nimellä googlaamalla. Lopussa muistan ketun joutuneen palauttamaan ottamansa lahjat, mutta joulupukki kuitenkin armahti ketttua antamalla hänelle yhden lahjan myös.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä lukeeko tätä ketjua enää kukaan, mutta soyuzmultfilmin animaatioita etsiessäni törmäsin kyseiseen kettu animaatioon youtubessa. Videota ei tunnu enää löytyvän mutta muistaakseni se oli virolainen animaatio. Muistelisin että ainakin nimi oli kirjoitettu viroksi ja uskoisin sen olleen alkuperäinen, eikä venäjänkielestä käännetty. Toivottavasti tämä auttaa edes vähän 8D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...