Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 11. marraskuuta 2010

Vanhat hyvät ajat

Kun tv-ruutuun kaipaillaan vanhoja animaatiosarjoja, niitä verrataan usein 2000-luvun ohjelmiin. Tuoreet animaatiot eivät ylleensä saa kovin hyviä arvosteluja, vaan vanhoja pidetään kaikin puolin parempina. Yksi hyvin yleinen väite koskee väkivaltaa. Vanhoissa kunnon ohjelmissa sitä ei ollut, mutta nykyään animaatioissa ei juuri muuta nähdäkään kuin taistelua.

Onko asia todella näin? Olivatko 80- ja 90-luvun viikonloppuaamut televisiossa rauhaa ja rakkautta?



Korppi aikoo hankkiutua Lierosta eroon lopullisesti.



Alfred on menossa tapettavaksi.



Muskettikoirat joutuvat usein kahnauksiin Kardinaalin miesten kanssa.



D´Artagnan piestään rajusti jo sarjan toisessa jaksossa.



Babarin äiti ammutaan.



Akakabutolle tappaminen on jopa hupia, mutta Hopeanuolelle hirviökarhun kaataminen on vakava-asia, se haluaa kostaa isänsä kuoleman.



Passepartout ostaa ison kasan revolvereita...



...Mikä osoittautuu hyödylliseksi kun intiaanit hyökkäävät.

Kaikkia näitä ohjelmia on pidetty yleisesti Suomessa lastenohjelmina. Niissä kuitenkin näkyy aseita ja jopa suoranaista väkivaltaa. Tämä asia on hyvä pitää mielessä silloin kun kritisoidaan nykypäivän Pokemontaisteluja. Osattiin sitä ennenkin.

Ylen sivuilta löytyvissä lastenohjelmien periaatteissa sanotaan että Ohjelmisto ei sisällä viihteellistä eikä perusteetonta väkivaltaa. Tämä tuntuu aika hyvältä periaatteelta. Kaikenlaisen väkivaltaan liittyvän sisällön poistaminen olisi lastenohjelmien lobotomia. Kohtuus kaikessa. Kaiken lapsille tarjotun ohjelman ei tarvitse olla pelkkää iloa, aurinkoa ja opetusta, vaan lapsillakin on oikeus viihtyä ja jännittää tv-ohjelmien parissa. On vanhemman vastuulla annostella tuota jännitystä sopivaksi ja olla tukena ja turvana. Jos lastenohjelmista ei hiota kaikkia särmiä pois, on aikuisenkin miellyvämpi katsoa ohjelmia lasten seurana ja nauttia niistä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Löysin tämän blogisi yllättäen googlen kautta, ja pakko sanoa että olet todella perehtynyt animaatioiden saloihin. Jatka ihmeessä kirjoittamista, sillä tekstejäsi on todella mielenkiintoista lukea, itsekkin kun olen suuri animaatioiden ystävä. Mulla ois pari kysymystä joihin oon etsiny vastauksia joten kysäisenpäs sinulta, jos vaikka voisitkin auttaa. Eli tiedätkö minä vuonna Disneyn Bambi dupattiin suomeksi, se versio jossa Jukka Kuoppamäki lauloi kappaleen "Sävelmä tää" ja joka pari vuotta sitten pyöri suomen elokuvateattereissa (ainakin Oulun Plazassa oli)? Ja toinen kyssä on että osaatko kertoa yhtään tarkemmin sarjasta Inkun päiväkirja, esim. montako jaksoa sitä on tehty, montako dupattu suomeksi, löytyykö kyseistä sarjaa vhs:ltä/dvdltä tai netistä? Olen itse suuri Inkku fani ja haluaisin sarjasta enemmän inffoa... Vielä kerran, kiitos blogistasi, tätä alan ehdottomasti seuraamaan! :):)

NoJopas kirjoitti...

Kiva että olet tykännyt blogista. :)

Bambi on taidettu dubata suomeksi kolme kertaa. 60-luvun lopussa, sitten uudestaan videolle ja vuoden 2006 (onkohan oikea vuosi...) juhlajulkaisu dvd:lle. Vai onko tuo 60-luvun dubbi myös videoilla? Sitäkään en tiedä laulaako siinä Jukka Kuoppamäki. :D

Inkun päiväkirjasta täytyy joskus kirjoittaa oma teksti. Sarjaa on tehty 60 jaksoa vuosina 1999-2003. Nyt en löytänyt tietoa siitä onko kaikki jaksot dubattu suomeksi. Ainakaan minä en ole missään törmännyt videoihin tai dvd:eihin, joten luultavasti sarjaa ei ole Suomessa julkaistu. Saisi Yle näyttää sen uusintana!

Zozeuttaja kirjoitti...

...minua yllättää kun nykyään motkotetaan sitten kaikesta. Mistäs pongasinkaan kukkahattutätien keskustelua kun aloin tutkimaan "Kolumbuksen seikkailut" animaatiosta lisää informaatiota ja yllätys yllätys: keskustelulinja menikin seuraavanlaisesti:"Pah, se mies oli KAIKKEA muutakuin tuota. Nykyajanlapsillehuonoesimerkkipiste".

En ihmettelisi jos Muumeihin joskus tulisikin varoitusteksti (tai alettaisiin sensuroimaan enemmän):"Aiheuttaa traumoja".

Henriak kirjoitti...

Hei, löysin sattumalta tämän blogin googlen kautta ja päätin heti, että alan seuraamaan (itsekin kun olen animaatioista kiinnostunut). Hienoa työtä olet tehnyt tämän kanssa, jatka samaan malliin :D

Tuli myös mieleen, kun tuossa on noita youtube pätkiä; Niin entäs A.J.K:ssa jaksojen 49-50 kohtaus, jossa Alfredia keitetään tulikuumassa vedessä. Sehän oli puhdasta kidutusta.

Mutta nyt kun näitä vanhoja klassikko lastenohjelmia on alettu julkaisemaan dvd:lle, toivotaan ettei kukkahattutädit ala hyökkäämään niiden kimppuun ja nostamaan ikärajaa. Jos sarja on luokiteltu lastenohjelmaksi, niin semmoisena se saa myös pysyä. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Niin, on joissakin 80-90-luvun animaatioissa aika väkivaltaisia kohtauksia. Esimerkkinä vaikka tuo Alfred.J.Kvak. En nyt sanoisi että niissä on suoranaisesti mässäilty väkivallalla, mutta aika paljon eroaa nykyajan luonnottomista lastenohjelmista.

Unknown kirjoitti...

Heippa! Kirjoitin samasta aiheesta ja laitoin linkin tähän blogi tekstiisi. http://www.keijukammari.blogspot.fi/2016/01/lastenelokuvista-lapsellisesti.html Jatka hyvää työtä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...