Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 28. helmikuuta 2011

Oscarit nyt ja ennen

Oscar-palkinnot on taas jaettu. Ensin esittely tuoreista voittajista, sitten hieman animaatioelokuvien Oscar-historiaa.Parhaan animaation palkinnon sai Pixarin Toy Story 3. Lisäksi elokuva palkittiin parhaasta laulusta.Paras lyhytanimaatio oli Shaun Tanin ja Andrew Ruhemannin ohjaama The Lost Thing.


Parhaan lyhytanimaation palkinto on jaettu jo vuodesta 1931. Kaikkien aikojen ensimmäinen Oscarilla palkittu animaatio olikin tuon pystin napannut Disneyn Kukkia ja puita. Eniten parhaan lyhytanimaation palkintoja ovat saaneet Disneyn Hullunkuriset sinfoniat ja Tom ja Jerry, molemmat seitsemän.

Walt Disney on saanut 31 Oscar-palkintoa, enemmän kuin kukaan muu. Kaikki palkinnot eivät tosin ole tulleet animaatioelokuvista. Palkinnoista merkittävimpiä ovat erikoisoscarit Mikki Hiiren luomisesta ja Lumikki ja Seitsemän kääpiötä -elokuvasta. Lumikin kohdalla myös Oscarpatsas oli erikoinen, tavallisen patsaan seurana oli seitsemän pientä patsasta. Nämä patsaat oli mahdollista nähdä Suomessa vuonna 2009 Disney ja Euroopan taide -näyttelyssä.

Lumikki oli ensimmäinen Oscarilla palkittu piirroselokuva ja myös sen musiikki oli Oscar-ehdokkaan. Pinokkio palkittiin sekä parhaasta musiikista että parhaasta laulusta ja Dumbo parhaasta musiikista. Fantasia on palkittu kahdella kunniaoscarilla. Vasta Kaunotar ja Hirviö oli ehdokkaana parhaaksi elokuvaksi, vuonna 1992. Toistaiseksi yksikään animaatioelokuva ei ole tätä palkintoa voittanut, edes ehdokkaaksi ei ole päässyt kuin kolme.

Parhaan animaatioelokuvan palkinto on vielä suhteellisen uusi. Ensimmäisen kerran siitä kisattiin vuoden 2002 gaalassa. Palkinto jaettiin nyt siis 10. kerran. Vaikka animaatioelokuvilla on nykyään oma palkintonsa, ne voivat olla ehdolla myös vuoden parhaaksi elokuvaksi. Näin on käynyt kahtena viime vuonna, jolloin ehdokkaiksi pääsivät Up -kohti korkeuksia ja Toy Story 3.
Parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinto jaetaan niinä vuosina kun Los Angelesin elokuvateattereissa on esitetty vähintään kahdeksaa pitkää animaatioelokuvaa. Tällöin Oscar-ehdokkaiksi valitaan kolme elokuvaa. Jos elokuvia on esitetty vähintään kuuttatoista, on ehdokkaita viisi. Tähän mennessä palkintoa ei ole jätetty kertaakaan jakamatta ja kahtena vuonna ehdokkaita on ollut viisi.


Eniten parhaan animaation palkintoja on kahminut Pixar. Studio on voittanut Oscareita myös muissa kategorioissa. Parhaan animaatiolyhärin palkinnon Pixar nappasi ensimmäisen kerran vuonna 1986 ja kaikkiaan se on saanut niitä yhdeksän. Lisäksi Pixarin Toy Story palkittiin erikoisoscarilla, sen oltua ensimmäinen pitkä tietokoneanimaatio.

Voittajaelokuvista suurinosa on cgi-animaatioita. Henkien kätkemä on ainoa palkinnon voittanut piirroselokuva ja Wallace ja Gromit ainoa vaha-animaatio. Nämä ovat myös ainoat ei-amerikkalaiset voittajaelokuvat. Ainoastaan kerran animaatio on kilpaillut sarjassa Paras vieraskielinen elokuva. Waltz with Bashir jäi kuitenkin ilman palkintoa.

Eniten voittoja animaatioelokuvat ovat "omien" kategorioidensa ulkopuolella saaneet musiikista: Paras laulu on ollut animaatioelokuvassa nyt kymmenen kertaa ja musiikki seitsemän kertaa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...