Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 28. helmikuuta 2011

Ville Varpunen


Ville Varpunen (Vili, a veréb) on vuonna 1989 valmistunut unkarilainen piirroselokuva. Elokuvan on ohjannut József Gémes ja se on toteutettu PannóniaFilm -studiolla. Samalla studiolla ovat valmistuneet myös orvoksi jäävästä ketunpojasta kertova Vuk ja Ville Varpusen tapaan Gemesin ohjaama Prinsessa ja vuorenpeikot.

Juoni:
Ville on 12-vuotias villi ja kuriton poika. Elokuvan alussa Ville on tekeytynyt sairaaksi ja lukittautunut huoneeseensa. Ville huvittelee kiusaamalla perheen kissaa ja tähtäilemällä ikkunasta kiväärillä varpusia.

Varpusten haltija Verbena huomaa tämän ja lähtee ojentamaan Villeä. Puolivahingossa Ville muuttuu varpuseksi ja saa heti peräänsä kostonhimoisen kissan ja joutuu ulos. Muut varpuset ihmettelevät tulokasta joka ei osaa lentää eikä tunnu tietävän mitään varpusena olemisesta. Vanhin varpunen ottaa Villen luokseen ja lupaa opettaa tälle lentämistä. Kun Ville kertoo olevansa ihminen, varpunen pyytää häntä vastapalvelukseksi opettamaan hänet lukemaan.


Opittuaan lentämään Ville pääsee mukaan varpusten porukkaan. Varpusten suosikki paikka on ravirata, jossa on tarjolla yllinkyllin kauroja, mutta toisaalta vahtia pitää suuri kollikissa. Tälläkin retkellä se on valppaana ja varpuset joutuvat vaaraan. Vanha varpunen suuttuu Villelle tämän seikkailusta ja alkaa syyttää tätä valehtelusta ja ihmisten tietojen pimittämisestä.

Seuraavaksi Ville saa haasteen varpusporukan johtajalta, joka syyttää Villeä raviradan tapahtumista. Ville osoittaakin olevansa varpusista vahvin ja nousee niiden johtajaksi. Ville haluaa valloittaa raviradan varpusille ja siellä koetaankin tiukka taisto varpusten ja kissan välillä. Lopulta väliin tulee Verbena joka muuttaa Villen takaisin pojaksi ja päättää vetäytyä itse eläkkeelle. Ville on osoittanut olevansa sopiva henkilö hänelle seuraajaksi.


Villen tarina on lähtökohdiltaan hyvin samankaltainen Peukaloiseksi muuttuvan Nils Holgerssonin seikkailun kanssa. Piirrostyyliltään animaatio on perinteinen ja miellyttävä katsoa, mutta tarina jää kevyeksi.

Elokuvan alussa on muutama hämmentävä kohta: Se että Villen pikkusisko kuivaa veljensä kasteleman kissan pesukoneessa on aika huono vitsi. Kun Ville hakee kaapista kiväärin ja alkaa tähtäillä sillä ikkunasta on kuvakulma pitkään aseen tähtäimessä, ja sen kautta nähdään leikkiviä lapsia ja puiston mummoja.

Elokuva on julkaistu Suomessa dvd:llä. Suomidubbi on kohtalainen, mutta käännöksessä tuntuu olevan epäkohtia ja kömpelyyttä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Heh..Meillä on tää VHS-kasettina :) Jostain alelaarista vissiin aikoinaan ostettu,samoin kuin se Prinsessa ja vuorenpeikot..Onhan noille dubbauksille saanu aina nauraa :D Ja varsinkin sen prinsessa-leffan dubatuille lauluille,jotka menee ihan nuotin vierestä,eikä sanoissakaan oo oikeen mitään tolkkua :D Mut kyllähän noitakin leffoja jakso siitä huolimatta vielä 9-12-vuotiaana kattella,mut nyt en oo kattunu moneen vuoteen,vaikka ne vielä tallessa onkin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...