Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Animaatioiden äidit

Äitienpäivän iloksi esittelyssä on kahdeksan animaatioiden äitiä.


Kuningatar Elinor

Pixarin tulevassa Brave-leffassa käsitellään äidin ja teinityttären suhdetta. Olkoon listauksen ensimmäinen hahmo siis Meridan äiti, kuningatar Elinor. Hänestä ei tiedetä vielä läheskään kaikkea, onhan elokuvan ensi-ilta vasta kesällä. Elinorin on kerrottu olevan ylväs, viisas ja vahva kuningatar, kuningasparista se joka hallitsee valtakuntaa. Elinorin ja Meridan yhteentörmäys johtuu pitkälti Meridan kapinasta perinteisiä rooleja vastaan kun äiti toivoisi tyttäreltään tämän prinsessa-aseman mukaista käytöstä. Äidin ja tyttären väliin jää isä, joka on Meridalle roolimalli äidin sijasta.

Lisa

Studio Ghiblin Ponyo Rantakalliolla esittelee äidin joka on raikas poikkeus perinteisimmästä äiti-mielikuvasta. Lisa on viisivuotiaan Sosuken nuori äiti, joka työskentelee vanhainkodissa. Sosuken isä on työnsä takia paljon poissa kotoa.

Lisa ja Sosuke tuntuvat olevan tasa-arvoisemmassa asemassa toisiaan kohtaan kuin moni muu äiti ja lapsi. Lisa ei lässytä pojalleen vaan puhuu tälle kuin... noh, ihmiselle ja poika kutsuu vanhempiaan näiden etunimillä. Sosuke tuntuu olevan vapaa menemään kotipihassa miten haluaa, vaikka koti on jyrkässä rinteesssä merenrannalla. Lisa ei peittele pojaltaan omia tunteitaan, eikä esimerkiksi riitoja Sosuken isän kanssa. Silti Lisa ei tunnu missään määrin vastuuttomalta vanhemmalta, (paitsi ajaessaan autoa) vaan turvalliselta ja jämäkältä aikuiselta. Lisa on kylmähermoinen ja määrätietoinen, mutta silti lämmin ja rakastava äiti. Kalasta ihmiseksi muuttuneen Ponyo tytönkin hän ottaa huomaansa epäröimättä.


Madame Souza

Äitienpäivän listaukseen mahtuu toki myös mummo. Bellevillen kolmoset -elokuvan Mademe Souza on alakuloisen lapsenlapsensa huoltaja. Poika ei meinaa innostua mistään, kunnes isoäiti hankkii hänelle polkupyörän. Niin Championista tulee pyöräilijä ja isoäidistä valmentaja. Isoäiti on vähintään yhtä omistautunut pojalle, kuin tämä on omistautunut pyöräilylle. Yhdessä he treenaavat Ranskan ympäriajoja varten, mutta kun kisat viimein koittavat Champion kaapataan kesken matkan. Sisukas isoäiti lähtee pelastusretkelle osoittaen samaa päättäväisyyttä kuin poikaa valmentaessaan. Edes vastassa oleva Mafia ei saa tätä teräsmummoa perääntymään.


Marge Simpson

Marge Simpson (omaasukua Bouvier) on kolmen lapsen äiti. Nuorimmainen, Maggie on ikuisesti vauva, joten Marge on pääosin kotiäitinä. Esikoinen Bart ja muutaman vuoden nuorempi Lisa ovat koululaisia. Luonnollisesti Margelle lapsista läheisin on Maggie, jonka kanssa hän viettää eniten aikaa, he ovat jopa jossain määrin riippuvaisia toisistaan. Bartia taas voisi kuvailla ongelmalapseksi, mutta Margella riittää aina ymmärrystä pojalleen. Lisa ja Marge tulevat yleensä hyvin toimeen ja Marge tukee Lisaa, vaikka tyttären ajatusmaailma välillä eroaakin hänen omastaan.


Simpsoneiden perhe nähdään usein keittiössä syömässä Margen tekemää aamiaista. Marge vastaa myös muista kotitöistä ja yleensäkin huolehtii perheen asioista. Marge on vanhemmista vastuullisempi ja joutuu olemaan järjen äänenä holtittoman Homerin rinnalla. Tämän Marge kokee välillä raskaana ja toivoo joskus olevansa rennompi. Yleensä vakaa Marge on välillä kohdannut sekä henkilökohtaisia kriisejä että perhe-elämän ajautumista totaaliseen kaaokseen. Jotenkin Simpsonit silti onnistuvat pitämään yhtä ja yksi merkittävin perheen kasassa pitävä voima on ehdottomasti Marge.

Vaikka Marge saattaa kuulostaa varsin perinteiseltä kotiäidiltä, osaa hän yllättääkin. Marge on esimerkiksi ollut ainoana animaatiohahmona Playboyn kannessa.

Panda-Muori

TaoTao, pieni pandakarhu -sarjan loputtoman kärsivällinen Panda-Muori kasvattaa koko Waizan laakson lapsia tarinoillaan. Aina kun TaoTao ystävineen joutuu pulmalliseen tilanteeseen tai heillä on vaikeuksia, kertoo TaoTaon äiti heille tarinan, josta löytyy apua. Panda-Muori ei anna valmiita vastauksia vaan lapset joutuvat ratkaisemaan ongelmansa itse tarinoiden avulla. Panda-Muori ei saarnaa, eikä ole koskaan vihainen. Hän ottaa kaikki laakson asukkaat lämpimästi ja sydämellisesti vastaan ja hänellä riittää aikaa ja ymmärrystä jokaisen ongelmille.


Rouva Jumbo

Disney-klassikoissa isät saavat lähes aina äitejä suuremmat roolit. Äitiä ei välttämättä ole tarinassa mukana ollenkaan tai sitten hänet on korvattu äitipuolella, jonka toiminta ei millään oikeuta pääsemään tälle listalle.

Vuoden 1941 klassikosta Dumbo, onneksi löytyy listalle sopiva Disney-mamma. Elokuva alkaa norsurouva Jumbon vauva-odotuksella, mutta haikarat näyttävät toimittavan kääröjä vain sirkuksen muille eläimille. Kun sirkus on jo matkalla seuraavaan määräpaikkaansa hajamielinen haikara vihdoin saavuttaa rouva Jumbon ja tämä saa oman ihanan norsuvauvansa. Kun sirkuksen muut norsut kauhistuvat pikku tulokkaan epätavallista ulkomuotoa, on äidinrakkaus ehdotonta. Rouva Jumbo puolustaa lastaan pilkkaajia ja kiusaajia vastaan niin voimakkaasti että hänet luokitellaan jo vaaralliseksi ja suljetaan eristyksiin.


Kukapa ei muistaisi Dumbon ja tämän äidin herkkää kohtaamista "Baby mine" -laulun tahdissa. Vankkuriin suljettu rouva Jumbo ei edes voi nähdä poikaansa kunnolla, mutta työntää kärsänsä kaltereiden välistä ja tunnustelee poikansa kasvoja ja heijaa kärsälle istuvaa Dumboa. Tämä on ehdottomasti yksi Disneyn liikuttavimmista kohtauksista. Onneksi rouva Jumbon ja Dumbon tarinalle saadaan onnellinen päätös, kun Dumbo löytää kykynsä lentävänä norsuja ja rouva Jumbokin pääsee pois eristyksistä omaan ensiluokkaiseen junavaunuunsa.

  Muumimamma 

Muumilaakson tarinoiden Muumimamma on Muumipeikon äiti. Äidillistä rakkautta ja huolenpitoa riittää myös Pikku Myylle, Nipsulle ja muille Muumipeikon ystäville, sekä kaikille Muumitalossa vieraileville. Muumimamma oli ainoa joka tunnisti kummajaiseksi muuttuneen Muumipeikon ja sai tämän muuttumaan omaksi itsekseen. Myös näkymätön Ninni muuttui näkyväksi Mamman hoidossa. Ymmärrystä on riittänyt myös Myyn kurittomille ja hetkellisesti kodittomille sisaruksille, vaarallisena pidetylle vampyyrille eikä edes Haisuli ole jäänyt ilman soppaa Muumitalossa.


 Muumimamma pysyy tyynenä silloin kun lapset lentävät taikapilvillä tai jäävät yöksi autiolle saarelle tai kun koko perheen on jätettävä kotinsa tulvan takia. Mamma ei hyysää eikä hössötä vaan antaa lasten kokeilla vapaasti rajojaan. Hän on silti aina valmis auttamaan ja kuuntelemaan ja kaikki kunnioittavat Mammaa. Muumimamma tunnetaan erinomaisena ruoanlaittajana ja oman isoäitinsä muistiinpanoihin nojaten myös parantajana. Kuinka moni sairastunut onkaan saanut Muumitalossa kylmän kääreen otsalleen?


Rouva Brisby

Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa elokuvan nimihahmo on hiljattain leskeksi jäänyt neljän lapsen äiti. Hiiriperhe asuu pellolla, josta on lähdettävä kevätkylvöjen ajaksi evakkoon joka vuosi. Tänä vuonna Timi-poika on sairastunut eikä voi lähteä kotoa. Mutta kotiin ei voi jäädä, koska traktori murskaa sen. Brisby on valmis tekemään poikansa puolesta mitä tahansa. Niinpä hän lähtee oman henkensä uhalla hakemaan apua viisaalta pöllöltä. Pöllö neuvoo Brisbyn rottien luo, mikä ei sekään ole ihan helppo tehtävä. Sitten paljastuu että Brisbyllä ja rotilla on yhteisiä tuttuja ja vihdoin näyttää siltä että Timi pelastuu, äitinsä rohkeuden ja sinnikkyyden ansiosta.


Rouva Brisby on erittäin mielenkiintoinen elokuvan päähenkilö: ensinnäkin hän on nainen, mikä ei valitettavasti ole mitenkään turhan yleistä leffojen roolituksissa. Lisäksi hän on äiti, ja peräti neljälle lapselle eli ikänsä puolesta Brisby ei luultavasti ole enää ihan nuori. Brisby on toki rohkea mutta elokuvassa ei piilotella hänen pelkojaan tai herkkyyttään. Tarinassa on hieman romantiikkaa ja Brisbyn puolisolla on siinä kuolleenakin tärkeä rooli, mutta silti Brisby on hyvin itsenäinen.Vaikka hän on periaatteessa voimaton uhkaavaa vaaraa vastaan ja tarvitsee muiden apua sen voittamiseen, hän ei jää avuttomana surkuttelemaan tilannetta vaan ryhtyy toimeen.

Onnellista äitienpäivää kaikille!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh, itsekin animaatioiden äitihahmoja mietiskelin jokin aika sitten ja ajattelin että rouva Brisbyn tarina on yksi äitiä kauneimmin kuvaavista elokuvista koskaan; mitä kaikkea äiti on valmis tekemään lastensa eteen ja millaisia vaaroja kohdaten ja jopa uhmaten...

kiitos päivään sopivasta postauksesta. :)

Toukkero kirjoitti...

Kiitos ihanasta postauksesta! Oli oikein mukavaa lukea eri animaatiäideistä.
Olen aina rakastanut kovasti Marge Simpsonia. Siinä on ihana ja monipuolinen äiti! Suosikkejani ovat kaikki ne jaksot, jotka käsittelevät Margen ja Homerin suhdetta - joko nykyaikana tai menneisyyteen palaten.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen katsaus animaatioiden äitihahmoihin! Osaatko sanoa, on Suomessa julkaistu DVD:llä tuo "Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa"? Minulla oli se TV:stä nauhoitettuna VHS:llä lapsena, mutta mikäli se on julkaistu DVD:llä, niin ostaisin mieluusti.

-Maitorahka

NoJopas kirjoitti...

Brisbystä ei ole suomijulkaisua dvd:llä. Videon olen nähnyt vuokraamossa joskus vuosia vuosia sitten. Minullakaan ei ole sitä kuin tv:stä nauhoitettuna, dvd:lle siirrettynä.

Ei varmaan auta muu kuin ulkomailta tilata...

Tiikku kirjoitti...

Hauska listaus. Omalle listalleni olisi ehdottomasti kuulunut myös Tarzanin hellyyttävä ottoäiti Kala. Mistäköhän johtuu tuo Disneyn ja satukirjailijoiden tyyli jättää hyvisäidit vähemmälle huomiolle? Vaikeudesta saada heistä tarpeeksi mielenkiintoisia? Hmm.

NoJopas kirjoitti...

Yritin saada mukaan äitejä eri studioilta ja eri maista, sekä tv:stä että elokuvista. Sillä en ottanut Disneyltä mukaan kuin Jumbon, vaikka onhan Disneyllä onneksi myös muitakin hyvisäitejä.

Mutta kun tässä samalla ennakoin vähän myös isänpäivää, niin kyllä isähahmoja tuli mieleen helpommin kuin äitejä. Ja jos tarinassa on isä ja äiti niin isällä monesti tuntui että isällä on se suurempi rooli.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...