Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

perjantai 25. toukokuuta 2012

Elokuvapäiväkirja, sivu 3

Tällä kertaa katselussa on ollut kaksi leffaa kirjastosta ja yksi kirpparilta löytynyt video.

 
Space Chimps 

Arvasin etten tule pitämään tästä elokuvasta, mutta katsoin silti. Ja nyt aion haukkua sen. Se oli varmaankin DreamWorksin Shrek, joka aikanaan aloitti cgi-komedioiden kauden. Ei ole riittänyt että DreamWorks on jaksanut tuutata hauskoja animaatioita toisensa perään, vaan apajille on tietysti yrittänyt myös pienempiä studioita. Space Chimps noudattaa tuttua kaavaa: huudetaan ja heitetään irrallisia vitsejä pop-kulttuurista tai alapäästä ja dorka päähenkilö muuttuu paremmaksi apinaksi. Vitsejä oli paljon. Määrän sijaan olisi voitu panostaa laatuun. Joitain keskusteluja en oikeasti tajunnut ollenkaan ja hauskinta oli se että yksi apinoista heitti huonoja vitsejä joiden sanottiin olevan huonoja.

Ihmiset eivät voi lähteä etsimään kadonnutta avaruusluotainta, koska se on joutunut madonreiän kautta toiseen ulottuvuuteen eikä ihminen todennäköisesti kestä tätä matkaa hengissä. Matkaan lähtee siis joukko apinoita. Toisaalta on ihan selvää että apinat lähetetään mahdollisesti kuolemaan, mutta siinä ei ole mitään traagista.

Planeetta jolle apinat matkaavat ei ole kovinkaan mielikuvituksellinen. Samanlaisia mölliöllejä on nähty vaikka kuinka. Ainoa kiinnostava asia planeetalla on pieni valopää-otus. Kaikki elokuvan avaruuteen liittyvät asiat tuntuu olevan pöllitty muista elokuvista tai sarjoista. En usko että elokuvan teossa on perehdytty oikeasti yhtään aiheeseen, vaan otettu scifiltä kuulostavia lauseita sieltä täältä ja laitettu ne hahmojen sanottavaksi. Kun avaruudella kuitenkin on aika iso osa leffassa, olisi siihen voitu vähän panostaa ja yrittää keksiä jotain uutta sanottavaa aiheesta.

Elokuvan apinahahmot ovat ihan kivan näköisiä ja ne ovatkin ainoa asia johon on panostettu. Ihmishahmot ovat ihan peruskökköjä, sivuhahmot ja avaruusolennot tosi kökköjä ja taustat autioita. Pääosa-apinan kasvu holtittomasta hulttiosta isoisänsä (josta näytetään jatkuvasti samaa still-kuvaa, ja puhutaan kovasti, mutta ukko jää kyllä ihan vieraaksi) veroiseksi sankariksi on väkisin väännettyä. Puhumattakaan romanssista tosikko apinatytön kanssa, joka tietysti muuttuu elokuvan edetessä tiukkapiposta vähän rennommaksi.

Vaikka en yleensäkään tykkää tämän tyyppisistä elokuvasta, oli tämä jopa siihenkin nähden huono. Missähän viipyy jatko-osa?

Villit Marjaset -elokuva

En ole sattunut näkemään tätä leffaa vaikka se on tv:ssä esitetty. Sarjaakaan en ole katsonut, mutta ilmeisesti sitä ei olekaan näytetty Nelosella niinkuin muistin (taisin sekoittaa Jumanjiin). Klasky-Csupo on kuitenkin tuttu studio ja Marjasten perusideankin tiesin. Jotenkin tähän oli siis tosi helppo tarttua. Aihe on kiinnostava ja tykkään tosi paljon piirrostyylistä, mutta ymmärrän kyllä jos joku ei voi sietää sitä ollenkaan. Minusta ihmishahmot ovat kivannäköisiä, ja eläimet ovat tavallaan tosi realistisen näköisiä mutta toisaalta ne tunnistaa helposti samaan leffaan kuuluvaksi kuin ihmiset. Taustat olivat yksityiskohtaiset ja erityisen vaikutuksen teki väritys. Sävyt olivat lämpimät ja luonnolliset ja valo-efektit esim.lampuissa tai nuotiossa näyttivät älyttömän hyviltä.

Tarina oli kiinnostava ja mukana oli ihan kivasti käänteitä. Ei ehkä mitään tosi yllättävää, mutta ainakin sai tuntea itsensä neroksi kun keksi juonet ennen paljastusta. Tässäkin oli huumoria tyyliin apina seisoo piereskelevän hevosen lantakasassa ja paviaanit tanssii pyörittäen pakaroitaan joko hahmojen tai katsojan naamalla. Mutta jotenkin nyt nuo nauratti, vaikka saman tyyliset vitsit Avaruusapinoissa ärsytti, miksi? Tässä vitsit eivät tuntuneet irrallisilta, vaan nauroin hahmoille ja oudoille tilanteille joihin ne olivat joutuneet. Onhan vaikkapa Elizan isosisko aika stereotypinen tympääntynyt teini, mutta hänestä näytetiin uskottavasti myös toinen puoli.


Villijoutsenet 

Kirpputorilla pisti silmään tutun oloinen video. Minulla on jo hyllyssä toinen saman sarjan elokuva, Taikahepo. Eli kyseessä on Venäläisen Soyuzmultfilmin satuelokuva. Olen nähnyt tämän joskus tv:stäkin. Pidän paljon piirrostyylistä, se on tavallaan aika yksinkertaista mutta jotain lumoavaa siinä silti on. Hahmot liikkuvat sulavasti, kuin tanssien. Taustat ovat viitteellisiä, metsä kuvataan vain muutamalla tyylitellyllä puulla, samoin meren kuvaamiseen riittää muutamat aallot. Tausta voi olla myös kokonaan yksivärinen. Perspektiiveissä on otettu vapauksia yhtälailla, samassa kuvassa voi olla sivulta ja ylhäältä kuvattuja elementtejä. Lähikuvia ei tainnut olla ainuttakaan, hahmot ovat lähes aina kokonaan kuvissa. Minusta tätä oli kaiken kaikkiaan miellyttävä katsoa.

Tälläisten klassikkosatujen kuvaamiseen tämä tyyli sopii hyvin. Välillä tausta on valkoinen kuin kirjansivu, jossa liikkuu hahmoja. Mieleen tulee myös jonkinlainen teatteriesitys tai nukketeatteri, koska lähikuvat puuttuvat ja kuvakulmiakaan ei kauheasti vaihdella.

Tarina on siis tuttu satuklassikko prinsessasta jonka äitipuoli muuttaa tytön yksitoista veljeä joutseniksi. Täytyy sanoa että välillä en pysynyt ihan täysin mukana tarinassa, luulen että tässä saattaa olla vähän epätarkkuuksia käännöksessä. Dubissa on yksi kertoja ja taustalla venäjän kielinen ääniraita. Ja saduissa ei aina muutenkaan edetä ihan loogisesta, tai varsinakaan toimita niin. Esimerkiksi lapset eivät enää myöhemmin kaivanneet isäänsä, naimisiin mennään kun prinssi sattuu ratsastamaan paikalle ym. Mutta tälläinen kuuluu tyylilajiin.

Villijoutsenet oli ihan mukavaa katsottavaa, nätin näköinen ja ihan mieleenpainuva satu, mutta aika moni Soyuzmultfilmin elokuva menee tämän edelle omalla suosikkilistallani.

 
Seuraavalta elokuvapäiväkirjan sivulta löytyy kaksi aika uutta elokuvaa...

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh, juuri ehdin haukkua DreamWorksin animaatioita foorumilla ennen kuin tulin tsekkaamaan blogisi päivitykset. Hauskaa, että satuit sinäkin mainitsemaan DreamWorksin hullunhauskat cgi-komediat. Pidän itse Shrek-elokuvista, mutta studion muuhun animaatiotuotantoon (Egyptin prinssiä ja Antz-leffaa lukuunottamatta) en ole viitsinyt edes tutustua. Olen saanut elokuvien hengestä ja tarinoiden laadusta tarpeeksi tietoa trailereista eivätkä ihmeelliset Mehiläisen/Hain tarinat ja väkivaltaiset Kung Fu Pandat tai adhd-Madagascar-rymistelyt todellakaan nappaa.
Okei, tämä purkaus ei tainnut suoranaisesti liittyä postaukseesi...

En ole kovinkaan montaa jaksoa nähnyt Villit Marjaset-piirrossarjasta, mutta sen verran mitä olen sitä katsonut, olen pitänyt. En tiennytkään, että sarjan pohjalta on tehty myös elokuva. Pidin lapsena saman lafkan ”Ipanat”-sarjasta ja löysin pari kuukautta sitten alelaarista ”Villit Ipanat”-elokuvan, jossa on yhdistetty nämä kaksi TV-sarjojen porukkaa. Ainakin siitä animaatioelokuvasta pidin, aika jännä, ettei leffaan ole tehty suomidubbia (tai en ainakaan itse sitä DVD:ltä huomannut). Minua se ei tosin haittaa, kun olisin katsonut elokuvan joka tapauksessa alkuperäisillä äänillä.

-Maitorahka

NoJopas kirjoitti...

Minulla on Ipanoiden elokuvista vain ensimmäinen, onkohan se nimeltään vain "Ipanat elokuva." Leffa on ihan kiva, muistaakseni siinä on suomidubbi... Mutta en ole kyllä ihan varma.

Mielellään näitä katsoisi myös ihan sarjoina, mutta eipä ole Suomessa julkaistu muistaakseni yhtään Klasky-Csupon sarjaa.

Biruka kirjoitti...

NoJopas: Kyllähän noita Klasky-Csupon sarjoja on näytetty Suomenkin televisiossa esim Ipanoita näkyi 90-luvulla Ykköseltä, Stressi-Erkkia joskus Neloselta, Duckmania Subilta ja Villit Marjaiset/Elisa ja eläinystävät Kakkoselta.

NoJopas kirjoitti...

Niin on näytetty (noiden lisäksi vielä ainakin Inkun päiväkirjaa ja Rakettijengiä) mutta ei ole julkaistu dvd:llä.

Biruka kirjoitti...

Itse asiassa Duckmanin ensimmäinen ja toinen kausi on julkaistu DVDllä Suomessa.

NoJopas kirjoitti...

Niinpä muuten on. Duckmania en ole juurikaan katsonut, ehkä pitäisi. Inkun päiväkirja, Villit Marjaset ja Ipanat olisivat sellaiset sarjat joita toivoisin dvd:lle. Ja tietysti stressi-Erkki!

haidi kirjoitti...

Voi että olen tuota Villijoutsenet elokuvaa hakenut.
Et möisi sitä?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...