Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Pohjolan animaatiot: Norja

Norjalaisen animaation historia alkaa 1910 luvulta. Ola Corneliuksen Fanden i nøtten valmistui vuonna 1917. Se oli kahdeksanminuuttinen ja perustui norjalaiseen satuun.

1920-luku oli mainosanimaatioiden aikaa. Ajan Mainosanimaattoreiden huippuja olivat Ottar Gladtvet, Niels Sinding-Hansen ja Thomas W. Schwartz.



Norjan tunnetuin animaattori on Ivo Caprino, joka teki nukkeanimaatioita. Ensimmäisen animaationsa Tim og Tøffe hän teki vuonna 1945. Sen jälkeen hän teki norjalaisiin satuihin perustuvia animaatioita, mainosanimaatioita ja vuonna 1959 pitkän näytelmäelokuvan jossa oli myös nukkeanimaatiokohtauksia.

Vuonna 1975 valmistui elokuva Pilvikallion vauhtikisat (Flåklypa Grand Prix) josta piti alunperin tulla lyhytelokuva, mutta käsikirjoitus laitettiin 1,5 vuoden työn jälkeen uusiksi. Tämä kannatti, sillä elokuva oli huikea menestys ja ilmeisesti yhä Norjan kaikkien aikojen katsotuin elokuva.

Trygve Rasmussenin Punkt film-studio tuotti mainoksia, alkutekstejä ja muutamia lyhytelokuvia 1950-luvulta 1980-luvun loppuun. 1970-luvulla aloitti uusi animaattorisukupolvi, joka teki lähinnä lyhytelokuvia. Kansainvälistä menestystä saatiin 1988 kun Thor Sivertsenin ja Kine Aunen Hva skal vi gjøre med lille Jill voitti pääpalkinnon Shanghain filmifestivaaleilla.

Caprino oli pitkään lähes yksinvaltias Norjan animaatiotuonnossa. 1990-luvulla Tegnefilmcompagniet ja Studio Magica aloittivat matkan kohti ammattimaista animaatioteollisuutta, osin uuden teknologian turvin. Nykyään Norjassa on useita hyvin leivässä pysyneitä animaatiostudioita. Ulkomaiset mainostoimistot ovat alkaneet kääntyä myös norjalaisten animaatiostudioiden puoleen, kun 1980-luvulla ne käyttivät lähinnä englantilaisia tai ruotsalaisia studioita.


Vibeke Idsøe ohjaama Karlsson pÃ¥ taket valmistui vuonna 2002. Se perustuu ruotsalaisen Astrid Lindgrenin kirjaan ja ruotsalaiset olivatkin mukana elokuvan teossa. Toinen Norjan ja Ruotsin yhteistyönä syntynyt elokuva on Kapteeni Sapelihammas (Kaptein Sabeltann) vuodelta 2003.


Christoffer Nielsenin luoma aikuisille suunnattu tv-sarja To trøtte typer menestyi hyvin ja samat hahmot esiintyivät myös pitkässä elokuvassa Free Jimmy vuonna 2006. Tv-sarja ja elokuva ovat vaikuttaneet CGI-animaatioiden lisääntymiseen. Myös Filmkameratene -studio on alkanut tuottaa tietokoneanimaatioita ja sen Elias, pieni pelastuslaiva -sarja on menestyksen myötä siirtynyt myös elokuvaksi Elias ja kuninkaan laiva (Elias og kongeskipet) vuonna 2007.

Norjalaisella animaatioilla ei näytä menevän sen huonommin kuin naapureillaan, vaikka norjalaiset animaatiot eivät ehkä ole aivan niin tunnettuja kuin ruotsalaiset. Caprinon nukkeanimaatioiden klassikkomaine on kuitenkin kiirinyt myös Norjan ulkopuolelle.

Norjassa tehdään kiinnostavia animaatioita joita on saatu Suomeenkin katsottavaksi nykyään aika hyvin. Ainakin Elias ja Free Jimmy kiersivät meillä elokuvateattereita ja Caprinon elokuvia on julkaistu dvd:llä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Entäs Tanska ja Islanti? Kuuluvathan nekin Pohjolaan.

NoJopas kirjoitti...

Lupasin esitellä viikon aikana Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan animaatioita, sekä vielä bonuksena Viron. Päädyin vaihtamaan Islannin Viroon, koska Islannin animaatiotuotanto oli minulle suuri mysteeri ja Virossa taas riittää kerrottavaa, ja maantietellisestikin se oli tarpeeksi lähellä.

Ehdin kirjoittaa kolme ensimmäistä, mutta sitten kuulin saaneeni töitä. Ja niin Tanska ja Viro jäivät kirjoittamatta.

Nyt ne (ja miksei joku päivä tuo Islantikin) odottelevat ispiraatiota, mutta ovat varmuudella tulossa luettaviksi. Ovat vaan aika työläitä tuottaa ja olen edelleen suht kiireinen. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...