Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

perjantai 30. heinäkuuta 2010

Elokuun elokuvien ensi-illat

6.8 Muumi ja punainen pyrstötähti



Tove Janssonin kirjasta Muumipeikko ja pyrstötähti on tehty animaatio jo vuonna 1992. Kirjan kanssa samannimisen elokuvan takana olivat japanilaiset, jotka muutamaa vuotta aiemmin loivat Muumilaakson tarinat tv-sarjan, joka yhä ihastuttaa suomalaisia.

Nyt valmistuneen muumi-elokuvan takana ovat kuitenkin puolalaiset. Se-Ma-For animaatiostudio tuotti Janssonin kirjoista tv-sarjan Opowiadania Muminków jo vuosina 1977-1982 ja sarjaa esitettiin myös Suomessa. Uuden tulemisen "huopamuumit" tekivät 2000-luvulla kun Muumien maailmaksi nimetty sarja restauroitiin ja jaksot leikattiin uudelleen. Sarja myös dubattiin suomeksi.

Vuonna 2008 sai ensi-iltansa sarjan jaksoista koottu elokuva Muumi ja Vaarallinen juhannus. Samaan tapaan on valmistunut myös Muumi ja punainen pyrstötähti. Molemmat elokuvat on ohjannut Maria Lindberg. Uutena elementtinä on 3D. Animaatio on jo valmiiksi melko kolmiulotteinen, hahmot ovat halkaistuja nukkeja jotka liikkuvat lasilevyillä, ja taustoja on monessa kerroksessa. On mielenkiintoista nähdä millaisen säväyksen 3D:n lisääminen tyylille antaa. Elokuvaa levitetään myös normaaliversiona.

27.8 Toy Story 3



Kaikkien aikojen ensimmäinen 3D-animaatioelokuva oli vuonna 1995 valmistunut Toy Story. Tosin nykyään kun laseilla katsottavat 3D-elokuvat ovat tulleet taas muotiin, täytynee puhua selvyyden vuoksi cgi-animaatiosta tai tietokoneanimaatiosta. Toy Story oli myös ensimmäinen Pixarin elokuva, joten se on merkittävä myös tästä näkökulmasta. Sittemmin Pixarin kaikki elokuvat ovat menestyneet hyvin, esimerkiksi vuoden 2009 Up oli jopa Oscar-ehdokkaana parhaaksi elokuvaksi.

Nyt Pixar on palannut juurilleen, itseasiassa toisen kerran, Toy Story 2 valmistui vuonna 1999. Kolmannen osan on ohjannut Lee Unkrich ja siinäkin seikkalevat tutut lelut, jotka joutuvat nyt aikuistuneen Andyn huoneesta villien mukuloiden kynsiin. Toki vanhojen tuttujen lisäksi elokuvassa on myös aivan uusia hahmoja.

Elokuva 0n mahdollista nähdä myös 3D:nä, mutta ainakin Finnkinon sivujen perusteella sain käsityksen ettei alkuperäinen ääniraita ole vaihtoehtona. Tämä on hieman outoa, koska nyt teatterissa pyörivää neljättä Shrekiä levitettiin myös englannin kielisenä. Uskon että Toy Story kiinnostaa aikuiskatsojia Shrekin tapaan, ja näiden kahden elokuvan välillä on ollut havaittavissa myös kilpailua katsojista. Toy Storyn huumorikin vaikuttaa trailereiden perusteella uppoavan vanhempiin katsojiin ja täytyy muistaa että ykkösosasta on jo viisitoista vuotta aikaa. Lapsina Toy Storyyn hurahtaneet ovat siis jo ylittäneet täysi-iän.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...