Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

lauantai 19. maaliskuuta 2011

Babar ja sarvikuonot -elokuva


Tulkaapa kaikki kuulemaan kun tää voitonmarssi soi.
Aikansa tullaan muistamaan, se ei unhoittua voi.
Rummut soi, torvet soi, ääni on melkoinen.
Kuinkahan kauan jatkaa voi, ken tietää sen?
Tietenkin norsut tietää sen.


Juoni
Babar ja sarvikuonot (Babar the Movie) -elokuva alkaa norsujen vuosittaisella voitonparaatilla. Kuningas Babarin lapset ihmettelevät illalla nukkumaan mennessään miksi paraatia vietetään. Niinpä Babar alkaa kertoa tarinaa ajasta jolloin oli itse nuori ja vasta kruunattu kuningas.

Celeste tuli palatsiin pyytämään Babarilta apua. Sarvikuonot olivat hyökänneet norsujen kyliin ja ottaneet niiden asukkaita vangeiksi. Babar on tottakai halukas auttamaan, mutta törmää byrokratiaan. Neuvonantajat Kornelius ja Pompadour eivät ota heti uskoakseen Celesten tarinaa, ja apujoukkojen varustamiseen kuluisi aikaa. Niin Babar päättää lähteä matkaan yksin.


Babar kulkee viidakon halki kohti norsujen kylää ja osuu paikalle juuri kun sarvikuonot polttavat taloja ja vangitsevat norsuja. Babar ei kuitenkaan yksin mahda tilanteelle mitään. Aamun valjetessa hän lähtee Celesten kanssa Sarvikuonomaahan. Matkalla he kohtaavat mm.apina Zephirin. Sarvikuonomaata johtaa hirmuinen Rataxes, joka on pakottanut norsut orjatyöhön. Hän suunnittelee hyökkäävänsä seuraavaksi norsujen kaupunkiin ja lähtee valloitusmatkalleen suuren armeijan voimin.

Babar ja Celeste suuntaavat takaisin kohti Celestenkylää, norsujen pääkaupunkia. Rataxes on armeijoineen jo piirittänyt kaupungin. Babar pääsee livahtamaan kaupungin muurien sisäpuolelle ja norsut kehittävät puolustussuunnitelman. Aikaa on vähän, mutta norsut saavat koottua sarvikuonojen pelokkeeksi jättimäisen mammutin. Vastahyökkäys toimii ja Rataxeen joukot pakenevat.


Elokuva on valmistunut vuonna 1989. Sitä edelsi ensimmäinen kausi Babar tv-sarjasta, jota tehtiin kaikkiaan kuusi tuotantokautta vuosina 1989-1991. Molemmat ovat kanadalaisen Nelvana-studion ja ranskalaisen Ellipse Programmé -studion yhteistuotantoa.

Piirrostyyliltään elokuva ja sarja ovat samankaltaiset, niiden suurin ero on Rataxeen hahmo. Elokuvassa sarvikuonojen johtaja on hirmuvaltias joka haluaa tosissaan tuhota norsut. Sarjassa Rataxeen otteet eivät ole ihan yhtä kovat, ja varsinkin myöhemmissä jaksoissa hän tekee norsujen kanssa tarvittaessa jopa yhteistyötä.

Vaikka elokuvassa on pelottavia ja rankkojakin kohtauksia, siitä löytyy myös paljon huumoria. Mukana on lauluakin neljän esityksen verran: norsujen paraatilaulu, laulu komiteasta, laulu ystävyydestä ja apinalaulu.

Apuun ei riennä yksikään, jähmettyy vain pelkäämään.
Mikä pehmentää vois jään, miten kylmyys kätketään?
Minä jo luulin tämän tieni päättyvän,
onneksi löysin ystävän.
Se jota etsin juuri sinä olitkin, sitä en tiennyt aiemmin.
Myrsky ulvoo, vuoret kuivaa aurinko
Yhdessä näin kun kuljetaan. sinä autat jaksamaan
Tahdon jatkaa mailmaan, yhtä matkaa kuljetaan.
Heikkoja ollaan yksinään, yhdessä paljoon pystytään.
Yhdessä paljoon pystytään.

Yle on esittänyt televisiossa sekä sarjaa että elokuvan. Niiden suomidubeissa esiintyivät samat näyttelijät. Dvd:llä tätä elokuvaa ei ole Suomessa julkaistu, vhs-julkaisusta en ole varma. Vuonna 1999 valmistunut, Jean de Brunhoffin kirjoihin tarkemmin pohtautuva elokuva Babar elefanttien kuningas sen sijaan on julkaistu meilläkin dvd:llä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...