Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Jänöjä, pupuja ja kaneja

Tänä Pääsiäisenä esittelyyn pääsevät tietysti animaatioiden jänöjussit.

Osku Kani on Ub Iwerksin and Walt Disneyn luomus, jonka ura lyhytelokuvissa alkoi 1920-luvun lopulla. Epäreilun tuotantosopimuksen seurauksena Disney menetti oikeudet hahmoon ja sen tilalle kehitettiin Mikki Hiiri. Universal Studio jatkoi Osku piirrettyjen tekemistä, mutta kani ei pärjännyt Mikki Hiirelle. Nykyään Osku Kanin oikeudet ovat jälleen Disneyllä.


Warner Brosin lyhäreiden tähtikaartiin kuuluvan Väiski Vemmelsäären ensi-esiintyminen tapahtui lyhytelokuvassa A Wild Hare vuonna 1940. Sen esiaste nähtiin kuitenkin lyhäreissä jo 1930-luvun lopulla. Väiski on nähty paitsi lukuisissa lyhäreissä, myös elokuvissa ja tv-sarjoissa. Uusi The Looney Tunes Show alkaa televisiossa tänä vuonna. Hahmo on muuten seikkaillut Suomessa sarjakuvissa myös nimellä Pelle Pupu. Tässä yhteydessä mainittakoon myös Väiskin heila Lola Vemmelsääri sekä Tiny toonsin tähdet Viivi ja Veli.


Rober Rabbit on Väiskin tapaan epärealistinen ja koominen jänishahmo. Kuka viritti ansan Roger Rabbit valmistui vuonna 1988. Elokuvassa piirroshahmot elävät omaa elämäänsä ihmisten rinnalla, asuvat Toontownissa ja näyttelevät animaatioissa. Elokuvassa vierailevat mm. Mikki Hiiri ja edellä mainittu Väiski.


Ruohometsän kansa on elokuva kaniinijoukosta, joka jättää yhdyskuntansa ja lähtee etsimään uutta kotipaikkaa. Pähkinä, Viikka, Isopää ja muut kaniinit löytävätkin uuden miellyttävän asuinpaikan, mutta tarvitsevat sinne myös lisää asukkaita, erityisesti naaraskaneja. Hirmuisen Ratamon johtamassa Efrafassa naaraita olisi, mutta Ratamo ei halua päästää ketään lähtemään yhdyskunnasta. Elokuva perustuu Richard Adamsin kirjaan.


Kaukametsän pakolaisiin kuuluu sekä jäniksiä että kaniineja. Sarjan jänispariskunta on järkevä, jopa hieman koppava ja kanit taas helposti panikoivia ja hermoheikkoja. Pelokkaat kaniinit yrittävät rauhoitella itseään hokemalla "Pelko pois" mutta temppu harvoin toimii.


Rumpali on Bambin puhelias puputoveri, joka vastaa elokuvan huumorista ja hauskoista lausahduksista. Pupu-äiti saa säännöllisesti muistuttaa vilkasta poikaansa hyvistä tavoista. Muita Disneyklassikoiden kaneja ovat Robin Hoodin pupuperhe, Liisa Ihmemaassa -elokuvan valkoinen Pekka-kani ja hullun Hatuntekijän yhtä hullu toveri Jänis sekä tietysti Nalle Puhin kiivas Kani.


Nalle Luppakorvan ystäväpiiriin kuuluu possu Pyllerön lisäksi Pikku-Puput ja Iso-Jussi. Iso-Jussi on vilkas ja impulsiivinen, eikä aina ehdi miettiä tekojensa seurauksia. Häseltävä Iso-Jussi tarkoittaa kuitenkin aina hyvää ja hänestä löytyy myös vastuuntuntoa ja rehellisyyttä. Pikku-Puput ovat kaksoset, jotka asuvat äitinsä kanssa. Pienet Puput eivät aina osaa erottaa oikeaa ja väärää ja keppostelevat itsensä hankaluuksiin.


Petteri Kaniinista kertova kirja oli Beatrix Potterin esikoisteos ja se on julkaistu jo vuonna 1902. Animaatioksi Potterin tarinat päätyivät 1990-luvun alkupuolella. Yhdeksästä animaatiosta kaniini-hahmoja nähdään kahdessa. Ensimmäinen kertoo Petteristä, kaniinipojasta joka menee salaa Vänskän isännän puutarhaan. Tarinassa esiintyvät myös Petterin äiti ja sisaret sekä Petterin serkku Penna Pupu ja tämän isä. Toisessa animaatiossa Penna ja Petterin sisko ovat perustaneet perheen ja uusi sukupolvi mellastaa edellisen tapaan Vänskän puutarhassa.

Petteri Kaniinin kanssa samaa tyyliä edustaa Alison Uttleyn Pieni Harmaakani, josta kertova kirja ilmestyi vuonna 1929. Kirjoista tehtiin piirrossarja vuonna 2000. Kanin kanssa samassa taloudessa asuvat Ottilia Orava ja Jänis Härmäkorva. Toisin kuin Kaukametsän pakolaisissa, tässä sarjassa kani-hahmo on järkevä ja tasapainoinen persoona ja jänis holtiton ja ajattelematon.


Hollantilainen Dick Bruna loi Milla-kanin vuonna 1955. Soma Milla esiintyy sekä kirjoissa että animaatioissa ja monenlaisissa oheistuotteissa. Ensimmäinen animaatio valmistui vuonna 1992. Tässä piirrossarjassa on 82 jaksoa. Tämän jälkeen Milla on esiintynyt ainakin vaha-animaatiosarjassa ja tekeillä on myös elokuva. Sen pitäisi valmistua jo tänä vuonna.

Kaneilla ja muilla pitkäkorvilla on tunnetusti suuret perheet. Animaatioissakin nähdään pupujen perhe-elämää.


Tiina on puputyttö sarjasta Seikkailu metsä. Tiinan perheeseeseen kuuluvat isosisko, pikkusisko, äiti ja isä. Tiinan isä saa posteljoonin työn Vaahterakaupungista, jonne koko perhe sarjan ensimmäisessä jaksossa muuttaa.

Pupu Pitkäkorva sarjassa isä-pupu kasvattaa yksin viittä lastaan. Myös tämä sarja alkaa perheen muutolla uuteen kotiin. Villit pupulapset on yksilöity melko perinteisiin rooleihin: on urheiluhullua ja älykköä ja poikueen kuopusta hemmotellaan.

Pikkusisko Kaniini lyhytelokuvassa puidaan kanien kautta sisaruussuhdetta ja isompien lasten vastuuta pienimmistä sisaruksistaan. Miten pikkusiskon hoito sujuu, kun vauva kiukuttelee eikä syö velliään ja samaan aikaan kaverit leikkivät ulkona?

Yksi erikoisimmista pupu-hahmoista taitaa olla Jenkki-Jänis, jonka mukaan nimetty elokuva on valmistunut vuonna 1986. Siinä pupu-poika omaa kyvyn muuttua juostessaan Jenkki-Jänikseksi. Jenkki-Jäniksellä on supervoimat ja sen menoa vauhdittavat rullaluistimet.

Melko erikoinen on myös Wallacen ja Gromitin kohtaama hirviömäinen ihmiskani, jonka kanssa he joutuvat tekemisiin elokuvassa Kanin kirous.

Tuorein pupuelokuva on tänään Suomen ensi-iltansa saava HOP. Elokuvan pääosassa on pääsiäispupun poika E.B, joka lähtee seikkailemaan Hollywoodiin ihmisten joukkoon.

Hauskaa Pääsiäistä!

6 kommenttia:

Toukkero kirjoitti...

Kiitos kivasta pupuesittelystä! :D
Ja Hauskaa Pääsiäistä sinnekin!

Sini kirjoitti...

aivan ihana postaus :)

Anonyymi kirjoitti...

Entä Juri Norsteinin pala-animaatio Kettu ja jänis v. 1973? Kotinsa menettänyt alakuloinen jänis syömässä porkkanaa taivasalla - siinäpä vasta mieleenpainuva kuva!

NoJopas kirjoitti...

Tuohonkin törmäsin kun haeskelin juttuun pupuja mutta innostuin ajatuksesta että kirjoittaisin tuosta ihan oman juttunsa tai vaihtoehtoisesti esittelyn Juri Norstenista. Siksi jätin sen tästä pois.

Henriak kirjoitti...

Ihan jo riemun älähdys pääsi! Mahtavaa nähdä että Oswald (Osku Kani) on päässyt tähän mukaan. Olisi hienoa muuten nähdä hahmosta ihan oma merkintänsä. :D

NoJopas kirjoitti...

Täytyy myöntää että Osku tuli muistiin viime hetkillä, vaikka listalla ensimmäisenä komeileekin. :D

Hahmolla on aika mielenkiintoinen historia, mitä sietäisi kyllä valottaa ihan oman merkintänsä verran. Saisi samalla vaihteeksi oikeasti vanhempaa animaatiota aiheeksi.

Pistän muistiin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...