Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 7. huhtikuuta 2011

Tiku ja Taku klassikkolyhäreissäDisneyhahmot Tiku (Chip) ja Taku (Dale) ovat esiintyneet 23 lyhytelokuvassa vuosina 1943-1956. Kaksikko on seikkaillut niin Akun, Mikin kuin Plutonkin kanssa, useimmiten tietysti näiden hahmojen vastavoimana.

Kahdessa ensimmäisessä lyhärissä oravat olivat vielä nimettömiä ja identtisiä. Kolmas lyhäri on jo nimeltään Tiku ja Taku ja siinä hahmot erottuvat toisistaan ulkonäöllisesti ja luonteiltaan. Vielä tässäkään filmissä niiden ulkonäkö tai luonne-erot eivät ole loppuunsa hioutuneet vaan hahmojen kehityksen näkee lyhäri lyhäriltä. Selvitetään nyt vielä että Tikulla on musta nenä ja se on kaksikon johtohahmo ja Taku on punanenäinen, hieman hölmömpi haihattelija.

Vaikka yleensä oravakaksikon roolina on kamppailla Disneyn tähtiä Akua, Mikkiä tai Plutoa vastaan, oravat eivät koskaan häviä kiistoja. Usein yhteenotot johtuvat tietämättömyydestä, esimerkiksi Aku sahaa puun tietämättä sen olevan asuttu, tai Tikun ja Takun tunkeilun voi laittaa oravien perusvaistojen piikkiin: tietysti ne himoitsevat pähkinöitä. Mutta varsinkin silloin kun vastassa on äkkipikainen Aku Ankka, sodan alettua syystä tai toisesta se paisuu hurjaksi väännöksi jossa kaikki keinot tuntuvat olevan sallittuja. Sekä Akulle että oraville on myös ominaista tehdä toiselle kiusaa tahallisesti, ja Plutonkin kiusaamisesta oravat nauttivat. Tikulla ja Takulla on usein tapana tehdä pilkkaa vastustajistaan imitoimalla näitä.

Välillä kaksikolle tulee kiistaa myös toistensa kanssa. Takun hölmöys tai laiskuus ärsyttää Tikua, ne jekuttavat toisiaan ja kisaavatpa ne samasta tyttöoravastakin. Silti useat lyhärit päättyvät duon iloiseen tanssahteluun ja halailuun.

Seikkailtuaan muiden hahmojen mukaan nimetyissä filmeissä, saivat Tiku ja Taku lopulta omankin sarjansa. Sarjaan tehtiin kuitenkin vain kolme lyhäriä. Näistä vain yhdessä on mukana muualta tuttu Disneyhahmo, Mustapekka länkkäriteemaisessa Yksinäiset oravat. Kaksi muuta heidän omaa lyhäriään ovat Kilpakosijat ja Taku tipuna.

Tiku ja Taku saivat oman jakson Disneyn ihmeellinen maailma (The Wonderful World of Disney) tv-sarjaan vuonna 1959. Sarjaa on Suomessa esitetty Mtv3:lla, myös kyseinen jakso. Siinä esitettiin seitsemän lyhäriä ja Tiku ja Taku toimivat itse jakson juontajina.

Tiku ja Taku lyhärit:
Joillain lyhäreillä on useita suomenkielisiä nimiä. Näistä suurinosa on dvd-julkaisujen kansista.

1943 Pluto vartiossa (Private Pluto)
Pluto on armeijan vartiokoirana. Kaikki sujuu hyvin siihen asti kun koira huomaa kahden maaoravan muuttaneen pähkinöineen bunkkeriin ja käyttävän tykkiä pähkinöiden särkemiseen. Pluto yrittää päästä oravista eroon, mutta lopulta maaoravat voittavat taiston.

1946 Kutsumattomat vieraat (Squatters rights)
Tiku ja Taku ovat majoittuneet Mikin mökin hellaan. Pluto hoksaa oravakaksikon heti, mutta Mikki ei ymmärrä miksi hellaan on niin vaikea saada tuli. Oravat kun puhaltelevat tulitikut sammuksiin. Urhoollisesti Pluto yrittää häätää oravat mökistä, mutta lopputuloksena on että koiran kuono jää kiinni kiväärin piippuun ja ase uhkaa laueta. Laukaus menee täpärästi ohi, mutta Pluto menettää tajunsa. Kun Tiku ja Taku vielä heittävät ketsuppia reporangan koiran rinnuksille, tulee Mikille ja "haavoittuneelle" Plutolle äkkilähtö.

1947 Tiku ja Taku (Chip an' Dale)
Tässä tarinassa Aku Ankka asutta vuorostaan metsämökkiä. Tiku ja Taku asuvat mukavasti puun kolossa, kunnes Aku kaataa sen polttopuuksi. Oravat haluavat tietysti puunpätkänsä takaisin. Akun vastustuksesta huolimatta oravat voittavat kiistan vierittämällä Akun tönöön jättimäisen lumipallon.

1948 Aamiainen kolmelle (Three for Breakfast)
Tiku ja Taku ovat pähkinöineen pesiytyneet Akun talon piippuun. Äkkiä piippu alkaa savuttaa, Aku on paistamassa aamiaiseksi lettuja. Ne maistuisivat myös oraville. Akuhan ei aamiaistaan halua jakaa, ja alkaa häätää oravia keittiöstään. Tokihan Tiku ja Taku häipyvät, mutta Akun aamiainen mukanaan.

1949 Talven varalle (Winter Storage)
Aku on metsässä istuttamassa tammenterhoja. Ei ole vaikea arvata ketkä kiinnostuvat Akun puuhista. Sitä mukaan kun Aku saa terhoja maahan, kaivavat Tiku ja Taku ne ylös. Kohta ne hakevat terhot suoraan Akun säkistä. Akuhan ei tästä innostu ja virittää oraville laatikkoon ansan. Tämäkään ei merkittävästi hidasta oravia ja loppuhuipennuksena Aku kohtaa ne jääkiekkohenkisessä ottelussa.

1949 Pähkinänkuoressa (All in a Nutshell)
Tiku ja Taku huomaavat metsässä jättimäisen pähkinän. Oraville se on unelmien täyttymys, vaikkakin hankala siirtää tai avata. Pähkinän sisällä onkin Aku tekemässä maapähkinävoita. Tiku ja Taku päättävät siirtää purkitetut herkut parempaan talteen. Kun Aku saa oravat kiinni purkkiensa ryöväämisestä alkaa tuttu taistelu. Tälläkin kertaa voittajiksi selviytyvät Tiku ja Taku.
1949 Lelumaakarit (Toy Tinkers)
Aku hakee metsästä joulukuusen. Tiku ja Taku huomaavat hänet, ja seuraavat Akua kotiin. Ikkunasta he näkevät jouluherkut ja livahtavat sisälle. Aku ei riemastu kun huomaa oravien vievän pähkinöitään. Akumaiseen tapaan hän naruttaa oravia pukeutumalla joulupukiksi ja antamalla näille pähkinät lahjaksi. Toisen lahjapähkinä vaan on suurempi kuin toisen. Tämä saa Tikun ja Takun kinastelemaan, mutta kun pähkinän sisältä paljastuu revolveri, se ei enää kiinnosta kumpaakaan. Syttyy hurja sota, jossa oravat päihittävät Akun jälleen kerran.


1950 Hupsuna Iinekseen (Crazy Over Daisy)
Aku ajelee haaveilevana velosipedi-mallisella polkupyörällä tapaamaan Iinestä. Tiku ja Taku sattuvat huomaamaan Akun pollean poljennan, ja ryhtyvät tekemään tästä pilaa. Kiusanteko yltyy yltymistään ja lopulta Akun pyörä liiskaantuu. Tästä suivaantuneena Aku nappaa oravat kiinni ja rakentaa uuden polkupyörän, jonka renkaissa Tiku ja Taku juoksevat vauhtia. Hetken näyttää siltä että Aku on kerrankin voittanut oravat, mutta Iines on kauhuissaan Akun julmuudesta ja antaa tälle pakit. Tiku ja Taku pääsevät Iineksen hellittäviksi.

1950 Karavaanari-Aku (Trailer Horn)
Eräänä aamuna Tiku ja Taku löytävät metsästä räpylän jälkiä. Aku Ankka on ryhtynyt karavaanariksi. Auton torvella hyppivät oravat saavat Akulta lähtöpassit ja Aku itse menee aamu-uinnille. Tiku ja Taku kiusaavat Akua kääntämällä tämän hyppylaudan niin että Aku rysähtää omaan vaunuunsa. Aku kostaa oraville ja kierre alkaa olla valmis. Seuraavaksi Aku saa aamiaisellaan niskaansa käpyjä ja yrittää sitten ajaa oravien yli, mutta lopussa sen on jälleen Aku joka kärsii tappion.

1950 Pesän selvitys (Food for Feudin')
Tässä lyhärissä Tikulla ja Takulla on vaihteeksi vastassaan Pluto. Oravien pähkinävarasto puunrungossa täyttyy ja he voivat ottaa rennosti. Paikalle sattuu Pluto, joka piilottaa luunsa puunkoloon, ja saa Tikun ja Takun varaston sortumaan. Pähkinät vierivät suoraan koirankoppiin. Oravat saavat huijattua Plutoa menemällä hanskojen sisään. Elävät rukkaset eivät Plutoa hetkauta, varsinkin jos niiltä saa rapsutuksia. Tiku ja Taku saavat jopa huijattua Pluton vetämään kopin ja pähkinät puunsa juurelle, josta pähkinät on helppo kerätä takaisin talteen. Huijauksen paljastuttua Pluto on ensin äreissään, mutta lopulta tilanteelle nauravat kaikki.

1950 Tukalia tilanteita (Out on a Limb)
Aku on leikkaamassa oksia puusta. Taas hän on sattunut hommiin samalle puulle, jossa Tiku ja Taku asuvat. Oravat eivät huomaa Akua ja tämä alkaa tehdä niille kiusaa. Hänellä on oksasakset, jotka muistuttavat jonkinlaista lintua. Oravat ovat kauhuissaan moisesta otuksesta ja Akulla on hauskaa. Tiku ja Taku käyvät taistoon tunkeilijaa vastaan. Kun otus alkaa napostella heidän pähkinöitään saavat oravat rohkeutta tutustua siihen tarkemmin, ja huomaavat kaiken olleenkin Akun pilaa. Alkaa ajojahti, jossa hurjistunut Aku harventaa puutaan ruohonleikkurilla. Tiku ja Taku voittavat tämänkin ottelun, vaikka saavatkin ruohonleikkurilta uudet kampaukset.

1951 Taku tipuna (Chicken in the Rough)
Tiku ja Taku keräävät terhoja kanalan liepeillä ja pudottavat osan saalistaan kanatarhaan. Taku innostuu löytäessään kanan pesästä suunnattoman suuria pähkinöitä, jotka ovat oikeasti munia. Yksi munista jopa kuoriutuu ja tipun häipyessä paikalta Taku itse päätyy munankuorien sisään. Kukko on innokkaana tutustumassa jälkeläiseensä, mutta munasta kuoriutuva orava herättää sen epäilykset. Kanaemo sensijaan ei huomaa eroa Tipun ja Takun välillä ja niin Taku päätyy pesään hoivattavaksi, Tikun saadessa makeat naurut.

1951 Kornisota (Corn Chips)
Aku tekee pihalla lumitöitä. Samoissa puuhissa ovat Tiku ja Takukin. Aku saa oravat huijattua putsaamaan oman pihatiensä ja Tiku ja Taku alkavat hautoa kostoa. Aku on jo valmistelemassa mukavaa iltaa, hänellä on paketti popkorneja, enää puuttuvat takkapuut. Tiku ja Taku livahtavat sisään kun Aku lähtee hakemaan puita. Vahingossa heille selviää popkornien valmistuksen salat ja etenkin niiden herkullinen maku. Aku taas ei halua luovuttaa oraville herkkujaan. Loppujen lopuksi popkorneista ei ole puutetta, kun oravat täyttävät siemenillä koko puunrungon, johon Aku itse laittoi nuotion savustaakseen oravat ulos.

1951 Aku koelentäjänä (Test pilot Donald)
Akulla on lentokoneen pienoismalli. Vaikka Aku pitää koneestaan hyvää huolta, se kuitenkin ajautuu puuhun ja jää kiinni oksiin. Siellä koneen kyytiin kipuaa Taku. Aku ei riemastu oravasta lentokoneensa kyydissä, ei varsinkaan kun pilotti vielä ryhtyy mekaanikoksi. Taku on kuitenkin päässyt lentämisen makuun ja sieppaa Akun koneen. Aku saa kyllä koneensa takaisin, mutta jää kiertämään sen kyydissä tornia, johon koneen perässä roikkunut siima jää kiinni.

1951 Aku Ankan leikkijuna (Out of Scale)
Aku on hurahtanut pienoisjunaan. Hänen pihallaan vaan sattuu olemaan puu, joka on Akun tarkkaan mittakaavamaisemaan liian suuri. Ja puussa asuvat tietysti Tiku ja Taku. Oravien ja Akun välille syntyy kamppailu puusta. Yllättävää on se, että hetkeksi aikaan saadaan välirauha kun Tiku ja Taku piiloutuvat yhteen Akun pienoismallitaloista. Ja oravillehan se on juuri oikean kokoinen. Akukin heltyy kun oravat ruokailevat pikku lautasilta ja menevät nukkumaan pieneen sänkyyn. Sitten Akun on pakko saada tehdä oraville kiusaa ryhtymällä kasteluletkun ja lampun avulla säiden herraksi. Tiku ja Taku eivät tietenkään riemastu kun Akun kiusanteko paljastuu ja pian Akun juna viilettää maisemassa oravat veturissa. Loppu on kuitenkin yllättävän onnellinen: kun oravat kiinnittävät kotipuuhunsa "Suuri punapuu" kyltin, saa puu Akun pienoismaailmassa oikeat mittasuhteet.

1952 Siemenkota (Donald Applecore)
Joku on nakerrellut Akun omenatarhan satoa. Syylliset ovat tietysti Tiku ja Taku ja Aku haluaa tuholaisista eroon. Hän nappaa oravien keräämät omenat takaisin mutta silloinkin onni on lyhytaikainen, kun koko omenoita varastoiva siili sortuu. Hermonsa menettänyt Aku turvautuu pommittamaan oravia, mutta kuten arvata saattaa Aku onnistuu räjäyttämään vain itsensä.

1952 Kilpakosijat (Two Chips and a Miss)
Sekä Tiku että Taku ovat saaneet laulajatar-Claricelta kutsun tapaamiseen. Kumpikin livahtaa toiselta salaa tapaamiseen yökerholle jossa oravatyttö esiintyy. Kun Tiku ja Taku sitten huomaavat heilastelevansa samaa tyttöä, syntyy kähinä. Clarice ei tästä hätäänny, vaan heittää keikkansa ja Tiku ja Taku pääsevät samalla näyttämään kykynsä muusikkoina.

1952 Pluton joulukuusi (Plutos Christmas tree)
Tässä joululyhärissä Tiku ja Taku päätyvät Mikki Hiiren joulukuuseen. Mikki itse ei oravia huomaa, mutta aina valpas Pluto äkkää kurret kuusesta. Tiku ja Taku ottavat tietysti tilanteesta ilon irti ja kiusaavat Plutoa kaikin keinoin. Lopulta kiltinkin koiran sietokyky ylittyy ja kuusi ja koristeet, jopa Mikki kaiken mukana, saavat kyytiä. Somat oravat saavat Mikin heltymään ja Plutokin saa joulumielensä takaisin.

1953 Pähkinöitä palkaksi (Working for Peanuts)
Tiku ja Taku huomaavat että eläintarhassa ihmiset heittelevät eläimille maapähkinöitä. Oravat tahtovat ottaa niistä osansa. Paha vain että norsu ei halua jakaa pähkinöitään ja Akukin sattuu olemaan tarhassa töissä. Sitten Tiku ja Taku keksivät alkaa kerjätä pähkinöitä suoraan yleisöltä, mutta Aku tulee väliin ja häätää oravat tarhasta. Eläintarhaan tulee pian lähetys joka sisältää kaksi albinomaaoravaa ja ne saavatkin Akulta hyvää hoitoa.

1954 Yksinäiset oravat (The Lone Chipmunks)
Mustapekka ryöstää pankin ja piilottaa saaliin Tikun ja Takun pesäpuuhun. Oravat sattuvat tietämään että roistosta on luvassa palkkio ja päättävät napata tämän kiinni. Tällä kertaa oravien ei onnistukaan jallittaa vastustajaansa niin helposti kuin aiemmin. Edes Pekan aseen sieppaaminen ei tuota toivottua tulosta. Lopulta Mustapekkakaan ei mahda mitään Tikulle ja Takulle.

1954 Lohikäärme lähistöllä (Dragon around)
Taku on uppoutunut satuun prinssistä ja lohikäärmeestä kun paikalle ilmestyy ihka-aito lohikäärme. Kyseessä on kuitenkin kaivinkone, jonka puikoissa istuu itse Aku Ankka. Hän on raivaamassa tilaa uudelle tielle ja oravien pesäpuu sattuu olemaan tien paikalla. Tiku ja Taku käyvät urhoollisesti hyökkäykseen kaameaa lohikäämettä vastaan ja Aku jallittaa oravia minkä ehtii. Jälleen kerran Aku saa lopulta kärsiä tappion, kun oravakaksikko saa käsiinsä jakoavaimet ja Akun kaivurista ei jää jäljelle kuin ratti ja penkki.

1955 Tyvestä puuhun (Up a Tree)
Aku on päätynyt taas uuteen ammattiin, nyt hän heiluu metsurina. Ja arvata saattaa että Aku alkaa sahata juuri Tikun ja Takun kotipuuta. Maahan ei päädy muuta kuin metsurimestari itse, oravien avustuksella tietenkin. Kun Aku lopulta saa puun kaadettua, ei lopputulos ole vieläkään ihan sitä mitä Aku oli suunnitellut vaan puunrunko ja dynamiittilaatikko sen päällä päätyvät hänen omaan taloonsa, joka sinkoutuu taivaan tuuliin.

1956 Tiku ja Taku, ohoi (Chips Ahoy)
Tiku ja Taku huomaavat että pienessä saaressa kasvaa tammi täynnä terhoja. Mutta sinne ei pääse ilman alusta. Akulla sattuu olemaan pieni koristelaiva pullossa, ja oravat ottavat sen käyttöönsä. Kun Aku huomaa laivansa karanneen merille, hän raivostuu ja ottaa sen kiinni. Tätä Tiku ja Taku eivät huomaa ja Aku järjestää heille ikimuistoisen merimatkan hönkimällä sikarin savua sumuksi ja potkimalla peltikanisteria luodakseen ukkosta. Merisairas Taku sattuu huomaamaan tutut räpylät kurkottaessaan laidan yli ja oravat pakenevat laivalla. Aku lähtee takaa-ajoon. Taku on onneksi ehtinyt sabotoida kaikkia Akun aluksia. Viimeisen jekun johdosta Aku lentää suoraan saarelle, päin tammea ja paikalle seilaavat oravat saavat aluksensa täyteen pähkinöitä.


Tikun ja Takun tähdittämiä lyhäreitä on julkaistu erilaisilla kokoelma videoilla ja dvd:eillä. Heille on myös omistettu kaksi omaa dvd:tä Tiku ja Taku kiusankappaleina ja Tiku ja Taku, pulmalliset puun asukkaat. Kummassakin on kahdeksan lyhäriä. Niitä on myyty myös yhdessä, Tiku ja Taku boksina.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...