Nykyään tietokone taitaa olla mukana jokaisen animaation tekemisessä. Siksi tuntuu harhaanjohtavalta sanoa jonkun animaation olevan tietokoneanimaatio. Piirroanimaatio tai pala-animaatiokin voi olla toteutettu kokonaan tietokoneella. Esimerkiksi South Parkin miellän kyllä pala-animaatioksi vaikkei sitä paperista leikatuista palasista käsin animoidakaan.
Ennen on voinut puhua hyvillä mielin 3D-animaatioista, mutta nykyään 3D-animaatiotkin voidaan muokata kolmiulotteisiksi, laseilla katsottaviksi versioiksi. Siis 3D-animaatio 3D:nä. Sekavaa. Käytänkin nykyään termiä CGI-animaatio kun puhun vaikkapa Pixarin elokuvista, tai oikeastaan suurimmasta osasta uusia animaatioita, ne kun ovat nykyään lähes kaikki CGI-animaatioita.
Onneksi myös vanhat tekniikat pitävät pintansa. Ja nythän se nähdään äänestävätkö ihmiset suosikeiksiin nukke- tai vaha-animaatioita vai jyrääkö CGI. Lisäksi mukana on tottakai kohta "Joku muu" siltä varalta että jotain tärkeää pääsee unohtumaan. Piksillaation eli oikeiden ihmisten animoinnin ja silhuettianimaation laitoinkin esimerkiksi.
Jos valinta on vaikea tai on mieltynyt useampaan eri tekniikkaan voi valita useamman vaihtoehdon.
Piirrosanimaatio: Lienee kaikille selvä.
Pala-animaatio: Kössi Kenguru, South Park
Vaha-animaatio: Pingu, Wallace ja Gromit
Nukkeanimaatio: Nalle Luppakorva, Coraline ja toinen todellisuus
CGI-animaatio: Pixarin elokuvat, Shrek
4 kommenttia:
Kerran viime keväänä koetin googletella tietoja Pörri Oravasta, ja silloin satuin löytämään tämän blogin. Kiinnostuin, lueskelin muitakin kirjoituksia ja siitä lähtien olen ruvennut vakituisesti kyttäämään. Tämä on ensimmäinen itseä syvemmälle koskettanut blogi koskaan, ja nyt ajattelin kiittää.
On mukavaa huomata että täällä Suomessa todella on muitakin ihmisiä jotka ovat kiinnostuneet animaatiosta ylipäätään, ainakin itsestä on tuntunut siltä että jengi jakautuu ja rajautuu monesti ja selvästi erikseen animefaneihin, amerikka- ja/tai Disney-faneihin, "taideanimaatio"-faneihin, pinnallisiin tekniikka(useimmiten CGI-)hehkuttajiin joille tarinallinen sisältö on melkein toisarvoista, sekä nostalgikkoihin, jotka haukkuvat kaikki nykyajan animaatiot lyttyyn vaikkeivät olisi niitä kunnolla edes vilkaisseet. (Osa näistä saattaa mennä ja varmasti menee päällekkäin, pointti on se etten ole tavannut kovin montaa henkilöä jonka kanssa voisin keskustella kaikesta ja mistä tahansa animaatiosta ja siihen liittyvästä.)
Olen kyllä itsekin hieman nirso enkä ihan kaikkea vastaantulevaa katso, mutta mielelläni lueskelen ja lukisin tästä laajasta ja monipuolisesta taiteen, tekniikan ja tarinankerronnan lajista, mutta suomeksi ei juuri kukaan taida kirjoittaa.
Rajaamattomuutensa puolesta tämä blogi on siis todellinen aarre, kiitos sen ylläpitämisestä nyt ja tulevaisuudessa. Joskus aion lukea kaikki aikaisemmatkin kirjoitukset, niitä näyttäisi riittävän, kuten myös riittää paljon lisää aiheesta kirjoitettavaa. Vielä kerran kiitos ja hyvää jatkoa.
Oikein paljon kiitoksia palautteesta!
Mietin tätä blogia aloittaessani kiinnostaako animaatioblogi ketään. Varsinkin kun kielenä on suomi. Mutta lukijoita on riittänyt yllättävän paljon.
Yritän tosiaan käsitellä blogissa aiheita laajasti ja myös välttää tuomasta omia (ainakin negatiivisia) mielipiteitä liikaa esille.
Itse katson ihan kiinnostuksesta myös "huonoja" animaatioita. Ja vaikka lapsuudesta tutut animaatiot ovat minulle rakkaita haluan myös tietää mitä nykyään tehdään. Ja uusistakin animaatioista olen löytänyt mieluisaa katsottavaa.
Kirjoitettavaa riittää vielä paljon, harmi että aikaa ei aina tahdo löytää. Joskus pitää ehtiä myös katsoa niitä animaatioita. :)
Kiitos paljon animaatioblogista. Mielenkiinnolla aloin lukea tätä blogia ja etsin paikkaa minne pääsisin jättämään sinulle viestin.
Sanot edellisessä kommentissasi että yrität välttää negatiivisia kommentteja. Kyllä niitä täältä löytyy mm. tietokoneanimaatiota kohtaan, kansainvälisiä yhteistuotantoja kohtaan ja jatko-osia kohtaan yms. Huomaamattasi toistat sellaisia yleisiä käsityksiä, että tietokoneella tehty olisi epäaidompaa kuin perinteinen piirretty, etteikö kansainvälisissä tuotannoissa eri alojen osaajia voisi olla järkevää tai kiinnostavaa hakea eri maista, etteikö jatko-osa voisi olla jopa parempikin kuin alkuperäinen. Näin on joissakin tapauksissa.
Mukavaa että teet itsekin animaatioita. Toivon että näen animaatioitasi täällä netissä, festereilla tai televisiossa.
Jos minä tekisin animaatioita, nyt en valitettavasti muilta töiltä ehdi, suurin unelma olisi luoda klassikoita, kuolemattomia hahmoja, jotka voi herättää uudelleen niin kuin muumit, tuhkimot tai ruususet.
Hyvää alkavaa syksyä!
tv. jo vanhempi animaatiotäti-ihminen
Nimenomaan YRITÄN jättää omat negatiiviset mielipiteet sivuun, mutta aina se ei vaan onnistu. Varsinkin uutisjuttujen ja vähän yleisemmin animaatioita käsiteltävien juttujen kohdalla joskus omaa mielipidettä ei voi peitellä. :D
Kuitenkin elokuvien ja sarjojen esittelyssä haluaisin kirjoittaa mahdollisimman asia-painotteisesti. En ainakaan sanoa "Ihan paska, älkää ikinä katsoko tätä." :D Kyseessä voi kuitenkin olla jonkun lempielokuva tai lempisarja, vaikka itselle se ei olisikaan niitä rakkainpia.
Voi olla yleinen mielipide että cgi-animaatiot ovat epäaitoja ja jatko-osat huonoja, mutta se on useinpien teosten kohdalla myös oma mielipiteeni. Mutta minäkin löydän näihin "sääntöihin" onneksi poikkeuksia.
En ole tiedostanut että suhtautuisin negatiivisesti myös kansainvälisiin tuotantoihin. :0
Niistä on kyllä hankala kirjoittaa, tai siis on helpompi sanoa että elokuva on ruotsalainen, kuin että se on ruotsalais-tanskalais-norjalainen. :D Siinä mielessä ne ärsyttävät ja olen varmaan joissain tapauksissa oikonut asioita ja laittanut animaation yhden maan nimiin ohjaajan kansalaisuuden mukaan.
Omia animaatioitani on netissä ja niitä on esitetty joissain tapahtumissa, mutta en vielä tiedä laitanko niitä joskus tänne.
Kiitos animaatiotädille palautteesta ja hyvää syksyä myös sinne!
Lähetä kommentti