Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 13. joulukuuta 2010

Tutuilta tekijöiltä

Elokuvia mainostetaan usein studion edellisiin menestysleffoihin viitaten mainoslauseilla tyyliin From the creators of Shrek, Shrek elokuvan tekijöiltä.

Pitääkö tälläinen mainostus kuitenkaan aina paikkansa? Vaikka elokuvat on tehty samalla studiolla, onko niitä ollut oikeasti tekemässä samat ihmiset? Nyt en lähde erottelemaan käsikirjoittajia, animaattoreita ja muita elokuvantekijöitä, vaan tässä keskitytään ohjaajiin. Ohjaajalla ainakin toivoisi olevan suuri valta elokuvan teossa, vaikka animaatioissa usein onkin monta ohjaajaa. Sama ohjaaja ei kuitenkaan aina ohjaa elokuviaan samalla studiolla.Tässä hyvä esimerkki. Näin koulutat Lohikäärmeesi on siis peräisin elokuvien Shrek ja Madagascar luojilta, mutta sen ohjaajat Chris Sanders ja Dean DeBlois ovat ennen kyseistä elokuvaa työskennelleet Disneyllä ja ohjanneet silloin elokuvan Lilo & Stitch.


Tottahan elokuvat tulee niputettua yhteen juuri studion mukaan, mutta on hyvin mielenkiintoista huomata että moni ohjaaja on tehnyt loikkauksia eri studioiden välillä. Myös se että ohjaaja siirtyy piirrosanimaatiosta cgi-animaatioon tuntuu olevan tavallista.Roger Allers
Leijonakuningas (Disney, 1994), Karvakamut (Sony Pictures Animation, 2006)Simon Wells

Balto (Amblimation, 1995), Egyptin prinssi (DreamWorks, 1998)Mark Dindal

Showkatit (Turner Feature Animation, Warner Bros, 1997), Keisarin uudet kuviot (Disney, 2000)Barry Cook
Mulan (Disney, 1998), Arthur Christmas (Aardman Animations, Sony Pictures Animation, 2011Brad Bird
Rautajätti (Warner Bros, 1999), Ihmeperhe (Pixar, 2004)Chris Buck
Tarzan (Disney, 1999), Surf´s up (Sony Pictures Animation, 2007)Will Finn
Tie El Doradoon (DreamWorks 2000), Lehmäjengi (Disney, 2004)
Ben Gluck
Karhuveljeni Koda 2 (Disney, 2006), Alpha and Omega (Crest Animation Productions, 2010)Sam Fell
Virran viemää (DreamWorks, Aardman 2006), Desperon taru (Universal Animation Studios, Framestore Feature Animation, 2008)


Onhan myös ohjaajia jotka ovat uskollisia yhdelle studiolle. Ja ohjaajia joiden kohdalla studion nimellä ei ole merkitystä, vaikkapa Hayao Miyazaki, Don Bluth tai Tim Burton. Etenkin amerikkalaisten animaatioiden kohdalla yleisempää on kuitenkin puhua Disney-animaatiosta tai DreamWorksin animaatioista, ohjaajia sen kummemmin noteeraamatta. On hyvä välillä vilkuilla leffojen lopputekstejä ja tutustua suosikkielokuvien ohjaajien muuhunkin tuotantoon. Saattaa yllättyä.

1 kommentti:

Minna kirjoitti...

Hyvä kirjoitus!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...