Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Aamuohjelmia

Esitelyssä muutama Ylen noin 2000-luvun puolessa välissä viikonloppuaamuisin esittämä ohjelma.Herpertti (Archibald the Koala) on 52 osainen piirrosarja jota tehtiin vuosina 1998-2000. Yhden jakson pituus on 13 minuuttia. Sarjan takana ovat Hit Entertainment ja ranskalainen Millimages.

Sarja perustuu Paul Coxin kirjoihin. Tarina sijoittuu koala- ja mäyrähahmojen asuttamalle saarelle. Sen päähenkilö on etsivä Herpertti, jolla riittää arvoituksia ratkottavana. Herpertin tunnuslausauhdus on "Herpertti on expertti" joten mikään mysteeri ei jää selvittämättä.Antti Aamunen (Martin Matin) on ranskalainen piirrossarja jota tehtiin vuosina 2002-2006 yhteensä 104 13 minuuttista jaksoa. Herpertin tapaan tämänkin on Millimagesin tuotontoa.

Sarjan idea on, että Antti herää joka aamu eri hahmossa tai muuten muuttuneena. Antista on voinut tulla vampyyri tai faarao, hän on voinut muuttua tytöksi tai kooltaan suuremmaksi tai pienemmäksi, jopa monistua. Yksikään aamu ei ole samanlainen, eikä myöskään Antti. Siitä huolimatta Antin on mentävä kouluun ja kohdattava päivä sellaisena kuin hän sattuu aamulla herämään.


Herkulliset naapurit (Don't Eat the Neighbours) on nukkeanimaatio, jota tehtiin vuosina 2001-2002. Englantilais-Kanadalaisessa sarjassa on 26 osaa.

Kyseessä on menoltaan aika raisuksikin yltyvä komediasarja, jossa kaniperheen naapuriin muuttaa susiperhe ja saduista tuttu asetelma on valmis. Naapurisopu on uhattuna, kun Susi lyöttäytyy yhteen Ketun kanssa ja tavoitteena on saada Kaneista murkinaa. Perheiden lapset tulevat aikuisia paremmin toimeen keskenään.

10 kommenttia:

Emma kirjoitti...

Herpertistä pidin lapsena ja pidän edelleenkin kovasti, olenkin odotellut hänestä juttua tänne. Suomidubbi on oikein onnistunut ja sarja kaikin puolin miellyttävä piirrostyyliä myöten.

Myös Antti Aamusta tuli seurattua ahkerasti viikonloppuaamuisin, mutta kyllä Herpertti on ykkönen (ja ekspertti!)

NoJopas kirjoitti...

Herpertti vaikutti tosi hyvältä sarjalta, mutta olen nähnyt vain jaksoja sieltä täältä koska siihen aikaan herääminen oli aika vaikeaa. No, on se kyllä edelleen. :D

Anonyymi kirjoitti...

Juu, tuo Herpetti oli minunkin lempisarjojani lapsena, enää en tiedä, miltä tuntuisi nyt nähdä sarjaa suomeksi dubattuna, kuten se aikoinaan tuli nähtyä. Pidin myös Antti Aamusesta, eikös muuten molemmista ole tullut ainakin yksi uusintakierros? Mutta tuota kolmatta, josta pidin myös, ei kai ole uusittu sitten ensimmäisen näyttökerran jälkeen. Yleltä tuli silloin aika paljon hyviä sarjoja, joissa oli myös hyvä ääninäyttely. Yksi sarja, jonka haluaisin nähdä uusintana (joka on kai kertaalleen ainakin FST5:llä näytetty uusintana, mutta en huomannut, ennen kuin oli sarja jo mennyt) on Nooan saari, jossa oli saari, joka liikkui tulivuoren voimalla.

NoJopas kirjoitti...

Herkulliset naapurit taisi olla Ylelle kuitenkin liian kovaa kamaa, joten ehkei sitä siksi ole uusittu. Viestintävirasto oli saanut selvitellä sen sisältöä katsojapalautteen takia: http://www.ficora.fi/attachments/suomial/5kyQ2jqcS/Herkullisetnaapurit.pdf

Nooan Saaresta minulla on mielikuva että Yle olisi sivuillaan sanonut että sarjaan on vielä uusintaoikeudet. Toivotaan että se on tulossa uusintaan. Oli todella laadukas ohjelma kaikin puolin.

Anonyymi kirjoitti...

Ohhoh, empäs tuollaisesta tiennytkään. Melko naurettavalta tuo kyllä kuulostaa, mutta nyt kun suositus on saatu ja valitukset käsiltety, voisihan sarjan uusia vaikka myöhemmin päivällä tai kyseisen jakson jättää näyttämättä/näyttää myöhemmin. Tässä lähiaikoina oli samankaltainen tapaus yhden sairaalasarjan kanssa, jossa nähtiin yhden tietyn jakson olevan turhan "raaka" näytettävksi ohjelman tavallisen näyttöaikaan ja myös Areenassa jouduttiin poikkeusellisesti laittamaan jakson ikärajaksi K-15. Minusta on aika erikoista, että sarjojen yksittäisiä jaksoja lähdetään sensuroimaan satunnaisten "tavallisesta poikkeavien" ohimenevien kohtausten perusteella, mutta kaiketi se on sitten tarpeellista. Tuonkin sarjan dubbausvaiheessa ei varmaan tiedetty esitysajankohtaa eikä Yle todennäköisesti tehnyt dubbausta itse, joten on aika vaikeaa ennakoida tuollaista.

Emma kirjoitti...

Nooan Saari saisi tosiaan tulla uusintana, sekin oli yksi suosikkejani lapsuudessa ja on edelleen todella hyvä ja laadukas. Suuri osa löytyy kotoa kaseteille nauhoitettuina, mutta alkujaksot ovat jääneet minulta väliin, joten pidän peukut pystyssä että Yle lähettäisi sen uusintana.

NoJopas kirjoitti...

En tiedä kuinka oikeaan tuo spekulaationi Herkullisten naapureiden "sopimattomuudesta" Ylen lastenohjalmaksi osuu, mutta ei se ihan hullu teoria ole. Oli kyllä vähän huvittavaa luettavaa tuo raportti, ja alkoi ihan kiinnostaa että mitä siinä jaksossa nyt sitten tapahtui. :D

Euva kirjoitti...

Nämä ovat näitä sarjoja, joiden ilmestymisen aikana olin jo vähän "vanhempi" lapsi. Suunnilleen 12 vuoden tienoilla tai jotain, kun tahtoi vielä katsoa piirrettyjä, muttei sitä kehdannut enää muille paljastaa. :P

No kuitenkin. Herpertti oli mainio, tykkäsin! :D Antti Aamunen myös ihan hyvä, vaikken koskaan ihan tainnut ymmärtää, miten siinä mikäkin juju meni... Tajusivatko/huomasivatko siis kaikki, että Antti muuttui joka aamu? o.o

Herkullisten naapureiden kohdalla reagoin mielessäni: "Oih, ai niin tuo!" En muista kovin paljoa tästä sarjasta, mutta ainakin nyt se tyylillisesti viehättää minua noita kuvia katsoessa. Tiedä sitten, miten juonen laita on. Aikas mielenkiintoinen tuo valitus-juttu sarjasta, en ollut aikaisemmin kuullut. "Sudenpentujen puhe itsensä tappamisesta ja raajan katkaisusta on sarjan yleiseen sisältöön ja sen kohderyhmään nähden tarpeettoman voimakas." Kieltämättä aika hurjalta kuulostaa! Mutta pitäisi kyllä koko jakso nähdä, ennen kuin osaisi sanoa, onko se todellisuudessa sen kummoisempi kauhistus.

Ja Nooan saari, sitä "yllätys, yllätys" kaivataan täälläkin. Sen viime esityksestä taitaa olla aika kauan?

Anonyymi kirjoitti...

Niin, luultavasti Yle on halunnut pelata varman päälle, eikä siksi ole esittänyt sarjaa. Mitä tuohon raporttiin tulee, se kannattanee lukea varauksella, kaikki tuollainen kuulostaa toki asian yhteydestä vedettynä aika hurjalta, mutta se mitä se on ollut todellisuudessa ei välttämättä ole niin kamalaa. No mistä sitä tietää... Kyllä, oikein herättää mielenkiintoa ja halua nähdä ko. jakso :D. Itse olen sarjan joskus pienenä nähnyt, mutta en jostain kumman syystä siitä paljoa muista.Jakso tuskin on siis kovin traumateisoiva, muistaisin varmaan, jos olisin siitä pelästynyt tai voihan olla, etten ole nähnyt ko. jaksoa.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olin näiden sarjojen ilmestymisen aikaan jo 10-12-vuotias,mutta jaksoin silti herätä vielä joka aamu katsomaan lastenohjelmia :)

Herperttiä tuli tosiaan tunnollisesti tuijotettua,vaikka en nyt sanoisi,että olisin siitä mitenkään erityisemmin pitänyt..Sarja oli mielestäni jotenkin outo,ja sen tunnelma ehkä jollain tavalla myös hieman pelottava..Pohdin myös pitkään mitä kumman eläimiä/otuksia olivat koalien lisäksi saarella asuvat mäyrät..Luulin niitä pitkään seeproiksi :D Mutta ehkä tässä sarjassa oli tarkoituskin ylläpitää hieman outoa ja salaperäistä tunnelmaa,kun siinä kerran ratkottiin mysteerejä :D Minulle se tunnelma ainakin välittyi :) Ja onhan minun kuitenkin ollut pakko tästä sarjasta jollain tavalla tykätä,kun sitä kuitenkin halusin aamuisin nousta katsomaan :) Muistaakseni Herpertti taisi juuri olla niitä aamun ensimmäisiä lastenohjelmia..

Silloin kun Antti Aamuista alettiin sitten esittää Suomen tv:ssä taisin olla jo hieman vanhempi..Sitä en ole katsonut kuin ehkä pari jaksoa,enkä siksi voi oikein sanoa mielipidettäni sarjasta.Mutta alkutunnari on kyllä jäänyt vahvasti mieleen,niin että kyllä minä silloinkin vielä jotain lastenohjelmia katselin :) Ilmeisesti Antti Aamuinen ei kuitenkaan jostain syystä jaksanut sen enempää kiinnostaa.

Herkulliset naapurit-sarjaa tuli sen sijaan vielä katsottua ihan useita (ellei lähes kaikkia) jaksoja,niin että tästä sarjasta muistankin vielä aika paljon.Susi ja kani-asetelma tuotu nykypäivään,jossa perheiden lapsilla on nykyajan uusimmat pelit ja vempeleet,joita sitten esitellään kavereille.Isäkanihan tosin kieltää tytärtään olemasta missään tekemisissä susipoikien kanssa,koska sudet ovat kanien vihollisia,mutta tätä tyttären on vaikea ymmärtää,ja siksi isän kanssa syntyy helposti riitaa.Kaniperheeseen kuuluvat myös isän ja tyttären lisäksi kaksi vauvakania sekä kilpikonnaystävä,jonka sudet yrittävät myös jossakin jaksossa syödä (ellen ihan väärin muista).

Ei tämä sarja nyt mielestäni mikään kovin raisu ole,vaan ennemminkin humoristinen..Mutta senkin vuoksi sopii parhaiten kouluikäisten katsottavaksi,ei ihan pienten lasten :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...