Amerikkalainen Mansikka-Marja (Strawberry Shortcake) syntyi vuonna 1977 ystävänpäiväkorttien kuvitukseksi. Hahmon suunnitteli Muriel Fahrion, joka on ollut mukana myös alkuperäiset Halinalle-kortit luoneessa työryhmässä. Mansikka-Marja siirtyi Halinalle-klaanin tapaan postikorteista muihin painotuotteisiin, leluihin ja lopulta animaatioihin saaden ympärilleen lisää hahmoja ja oman marjaisen maailmansa. Jo yli kolmekymppinen Mansikka-Marja on tasaisesti päivitetty uuteen kuosiin.
Vuosien 1980-1985 välillä tehtiin kuusi 20-minuuttista Mansikka-Marja piirrettyä. Niitä tehtiin niin Amerikalaisilla, Kanadalaisilla että Japanilaisilla studioilla. Visuaalisesti kaikki nämä piirretyt ovat silti alkuperäisten postikorttien kanssa samaa sarjaa, vaikka studioiden tyyleissä on myös eroja. Näitä Mansikka-Marja animaatioita on esitetty Suomessa televisiossa.
Vuonna 2003 valmistunut tv-sarja sisältää 45 jaksoa. Se on DIC Entertainmentin tuotantoa. Tätä sarjaa on Suomessa julkaistu usealla dvd:llä ja esitetty Subtv:llä ja Juniorilla. Sarja on piirretty ja Mansikka-Marja on saanut uuden kampauksen (hänellä nähdään sekä lyhyt polkkatukka että pitkät hiukset) ja vaatteet, mutta on vielä mittasuhteiltaan lähellä alkuperäistä. Vuonna 2006 valmistunut elokuva toteutettiin sarjasta poiketen cgi-animaationa, mutta hahmon ulkomuoto ei muuttunut.
Uuden ja entistä selkeämmän muutoksen Mansikka-Marja koki hyvin pian edellisen uudistumisen jälkeen, jo vuonna 2009. Hahmon vaatteet menivät taas vaihtoon, kampaus muuttui pidemmäksi ja hiusten väri punertavasta pinkiksi. Olemus muuttui aiempaa vanhemmaksi ja laihemmaksi. Vihreävalkoraidallisen sukat tosin ovat paluu postikortti-tyyliin. Tässä muodossa Mansikka-Marja on ehtinyt esiintyä jo kolmessa elokuvassa ja 26-osaisessa tv-sarjassa. Ilmeisesti nämä animaatiot eivät ole vielä ehtineet Suomeen. Kaikki animaatiot on toteutettu cgi-animaationa, mutta hahmosta on myös piirrosversio, jota käytetään oheistuotteissa.
Maailma muuttuu ja nähtävästi Mansikka-Marja siinä mukana. Mutta vaaditaanko hahmolta uudistumista, vai voisiko alkuperäinen Mansikka-Marja vedota vielä tämän päivän lapsiin? Onhan animaatiohahmoja jotka ovat Mansikka-Marjan tapaan olleet olemassa jo vuosikymmenet eivätkä ne silti ole muuttuneet juuri ollenkaan. Miksi juuri tämä hahmo on kokenut näinkin suuria muutoksia?
Voiko syynä olla se, että hahmo ja sen seikkailut on suunnattu ensisijaisesti tytöille? Ovathan esimerkiksi Turtlesitkin saaneet osakseen jonkinlaista päivitystä, mutta verrattuna Mansikka-Marjaan, Pikku poneihin tai Halinalleihin väitän että uudistus on ollut pieni. Ehkä maskuliiniset hahmot ovat olleet jo alun alkujaan niin korostetun miehekkäitä, ettei testosteronia ole voinut enää lisätä. Tytöille suunnatut hahmot taas ovat olleet alkujaan ennemmin suloisia kuin naisellisia. 2000-luvun tyttöhahmot taas ovat olleet söpöyden lisäksi myös huomattavan naisellisia, ja entinen Mansikka-Marja näyttää tälläisten hahmojen rinnalla lähinnä mummolta.
Kilpailu on kovaa. Siinä missä ulkonäköpaineet ja vanheminen kalvavat oikeita naisia, mikseivät niistä voisi kärsiä myös animaatiohahmot. Mutta miten tälläiset asiat vaikuttavat Mansikka-Marjan kohderyhmään, pieniin tyttöihin?
4 kommenttia:
Vähän asian vierestä, mutta oletko ajatellut kirjoittavasi uudesta Ponipiirretystä, "My Little Pony: Friendship is Magic"? :)
Siitä olisi tosi kiva lukea.
Netistä löytyy koko sarja, Youtubestakin jopa (ilmeisesti alkuperäisillä julkaisijoilla ei ole mitään tätä vastaan), englanniksi tosin.
Jännä muuten, että tämän uuden sarjan pohjalta on tehty jo uusia ponileluja, vaikka koko piirrettyä ei edes suomessa pyöritetä (ainakaan minun tietääkseni)! Yksi näistä leluista on jopa puhuvaa mallia, ja suomeahan se suoltaa. Kumma juttu, mutta jospa sinä tietäisit tästä enemmän? :)
En ole tuota uutta Poni-piirrettyä katsonut, joten en ainakaan vielä siitä kirjoittele. Jos innostun sitä netistä katsomaan, tai se tulee ajankohtaiseksi Suomen televisioon tulon takia tms. niin varmaankin siitä jotain kirjoittelen.
Mansikka-Marjan uusimman hahmon kanssa on oheistuotteiden kohdalla sama tilanne: mielestäni uusimpia animaatioita ei Suomeen ole tullut, silti uudistettu Hahmo esiintyy täälläkin värityskirjoissa, paidoissa ja muissa. :D
Minä tulin vasta sinun lukijaksesi ja pakko sanoa, että kerrot mielenkiintoisista aiheista ja otit esille tuon, jota olen miettinyt itsekin; lastenohjelmien, erityisesti tytöille suunnattujen hahmojen muutos vanhasta.
Itse koen sen jotenkin omituisena, ehkä jopa kummallisena asiana, että pienemmät sisareni katsovat lastenohjelmia ja elokuvia, jossa prinsessa on teini tyttö h&m-tyylisissä vaatekokonaisuuksissa ja monet tavat ja eletetkin ovaat muuttuneet "vanhoista ajoista"... ääripää esimerkkinä Bratz tvsarja, joka oli suunnattu nuorile tytöille, mutta sitä katsoivat tietääkseni suurimmaksi osaksi vain pienettytöt...
Kummallista tosiaan, mutta hei, kiitos tekstistä, joka kivasti pohti tuota maailman ja lastenohjelmien muutosta muistuttaen myös Mansikka-Marjasta. :)
Lämpimästi tervetuloa lukijaksi Odoshi!
Tuo loppuosa tähän tekstiin tuli puoli vahingossa, alunperin tarkoitus oli vain käydä läpi Mansikka-Marjan hahmoa. Halusin juttuun jonkun lopetuksen ja se meni sitten tälläiseksi pohdinnaksi. Ehkä aiheesta (tyttöjen roolimallit, erilaiset tyttöhahmot animaatioissa...) pitäisi kirjoitella enemmänkin.
Lähetä kommentti