Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Hang on to your diapies babies! Ipanat ovat irti!

Ipanat (Rugrats) on Amerikkalaisen Klasky Csupo studion luoma piirrossarja, jossa maailmaa tarkastellaan vauvojen näkökulmasta. Muita Suomessa nähtyjä saman studion sarjoja ovat mm. Stressi-Erkki, Villit Marjaset ja Rakettijengi. Studio vastasi Simpsoneiden animoinnista ensimmäisten 61 jakson ajan.

Päähenkilö on vaippaikäinen Tommi, jonka perheeseen kuuluuvat Didi-äiti, Osku-isä ja vaari. Sarjan aikana Tommin perhe kasvaa, kun hän saa Niilo-pikkuveljen. Tommin paras ystävä on nimeltään Jaska. Yhdessä Tommin naapurissa asuvien kaksosten, Vilin ja Lillin kanssa ipanat joutuvat moniin seikkailuihin. Tommin serkku, hieman ipanoita vanhempi Annika ei voi sietää vauvoja ja keksii heille monenlaista kujetta. Onneksi Annikan kanssa samanikäinen Susa pitää ipanoiden puolia. Myös Jaska saa uuden sisaruksen sarjan aikana, kun Kitistä tulee Jaskan siskopuoli.

Ipanoiden esittäminen alkoi vuonna 1991 Nickelodion-kanavalla. Sarjaa tehtiin vuoteen 2004 asti ja jaksoja valmistui 167.

Vuonna 2003 tarina jatkui uudella sarjalla All Grown Up, jossa Ipanoiden hahmot ovat kasvaneet n.10 vuotiaiksi koululaisiksi. Tätä sarjaa tehtiin 55 jaksoa. Uuden sarjan idea nähtiin jo vuonna 2001, kun Ipanoiden kymmenvuotisjuhlaa varten tehtiin erikoisjakso, jossa nähtiin Ipanat kymmenenvuoden kuluttua sarjan tapahtumista.

Ipanoista tehtiin suosion myötä myös kolme elokuvaa. Ipanat elokuva vuonna 1998 sisältää Tommin Niilo-veljen ensi esiintymisen. Ipanat Pariisissa vuodelta 2000 tuo mukaan Jaskan äitipuolen ja Kiti-siskopuolen. Kolmas elokuva on vuodelta 2003 ja nimeltään Villit Ipanat. Elokuvassa on mukana Villit Marjaset -sarjasta tuttu Marjasten perhe, joka kuvaa luontodokumentteja.

Ipanat on Nickelodeonin pitkäikäisin sarja ja ensimmäinen sarja josta tehtiin myös elokuva. Sarja on voittanut useita palkintoja, esimerkiksi kaksi Emmyä ja saanut oman tähden Hollywoodin Walk of Famelle.

Suomessa Ipanoita on esittänyt Yle, jatkosarjaa All Grown Up on esitetty vain Nickelodeonilla. Kumpaakaan ei ole julkaistu Suomessa dvd:llä. Kaikki kolme elokuvaa on esitetty tv:ssä ja julkaistu dvd:llä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...