Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 17. joulukuuta 2009

Simpsoneiden synttärit

The Simpsons tv-sarja on Amerikan pisimpään jatkunut komediasarja ja täyttää nyt 20 vuotta. Tuotantokausia on tehty 21 ja jaksoja 445.


Sarjakuvapiirtäjä Matt Groening kehitti Simpsoneiden perheen lyhyisiin animaatiosketseihin The Tracey Ullman Show´hun. Ensimmäinen tv-esitys oli vuonna 1987 ja jaksoja tehtiin yhteensä 48.

Oman tv-sarjan Simpsonit saivat vuonna 1989 ja joulun kunniaksi ensimmäiseksi nähtiin jakso joulurauha 17.12. Perheen ulkomuoto oli muuttunut huolitellummin piirretyksi ja jakso puolen tunnin mittaiseksi.

Suomessa Simpsonit aloitti vuonna 1991 kolmoskanavalla, myöhemmin Mtv3:lla. Subtv:llä on totuttu näkemään uusintoja, mutta vuonna 2010 Simpsonit siirtyy Subille kokonaan, kun uudet 20.kauden jaksot alkavat.


Vaikka monet fanit ja kriitikot ovat arvostelleet sarjan laadun kärsineen vuosien myötä, on Simpsonit edelleen suosittu. The Simpsons Movie vuodelta 2007 on Suomen katsotuin animaatioelokuva.

Hahmot ovat muuttuneet (tai kehittyneet) hieman niin luonteiltaan kuin piirrostyyliltään, mukaan on tullut uusia hahmoja ja hahmoja on kuollut, perheellä on esimerkiksi jo viides Lumipallo-niminen kissa. Hahmot eivät kuitenkaan ole juuri vanhentuneet, Homerin ikä on vaidellut 36 ja 39 vuoden välillä ja Lisan ikä muuttui sarjan alussa seitsemästä kahdeksaan.

Sarjan lahjakkaat ääninäyttelijät ovat suuri osa hahmojen persoonallisuutta ja näyttelijäjoukko on suurimmaksi osaksi pysynyt samana koko sarjan ajan. Jos näin ei olisi, ei sarja varmasti olisi ollut yhtä pitkäikäinen.


Simpsoneista kiinnostuneiden kannattaa lukea Jouni Paakkisen kirja Keltaisen perheen kaksi vuosikymmentä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...