Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 31. maaliskuuta 2011

Satuja Japanista


Manga Nippon Mukashi Banashi on japanilainen piirrossarja jota on esitetty Suomessakin, ainakin 1980-luvulla. Sarjan suomenkielisenä kertojana toimi Pirkko Aarnio.

Sarjassa kerrotaan perinteisiä japanilaisia satuja ja kansantarinoita. Yhden sadun pituus on kymmenen minuuttia ja piirrostyyli vaihtelee paljonkin eri tarinoiden välillä. Suomessa sadut esitettiin yksi per jakso, mutta joissain maissa on näytetty myös kaksi tarinaa kerrallaan.


Esimerkiksi tarina tytöstä jonka bambunhakkaaja löytää bambun sisältä, ja joka myöhemmin paljastuu olevan alkujaan kotoisin kuusta, on yksi Japanin vanhimpia satuja.


Vuonna 1975 valmistuneen sarjan alkutunnuksessa nähdään taivaan halki lentävä lohikäärme, jolla on selässään poika-hahmo. Myös Suomessa laulu kuultiin japaniksi.



Lopputunnareita on erilaisia:




8 kommenttia:

millla kirjoitti...

Ei ole totta! Tätä sarjaa olen kaivannut ja etsinyt jo useamman vuoden. Kehun taas uudestaan blogiasi, aivan mahtava. Todella iso kiitos (:

Snowdance kirjoitti...

No terve taas. Tuli näistä animaatiolyhäreistä mieleen taas yksi kadonnut piirretty. Olenkohan jo kysynytkin tätä siulta, toivottavasti en. :'D Periaatteessa se voisi olla joku näistäkin, ainakin pituus + naiskertoja + esitys Suomen telkkarissa kauan kauan sitten täsmäävät, mutta epäilen, että niin helposti löytyisi.

Eli animaatio on tarina pojasta, jonka isä on laivan kapteeni. Isän ollessa merillä poika menee joka ilta sytyttämään rannalle nuotion merkkivaloksi. Sitten yhtenä yönä (?) myrsky upottaa isän laivan, mutta poika jatkaa odottamista ja nuotion polttamista illasta toiseen. En muista edes varmasti, oliko tämä oikea animaatio vai sellainen still-kuvilla tehty kuvakertomus. Oletko törmännyt tällaiseen missään?

NoJopas kirjoitti...

En ollut itse muistanut tämän sarjan olemassaoloa ennenkuin näin videolta pari jaksoa. Ensimmäinen, jossa poika saa peikolta näkymättömäksi tekevän viitan (iso epäselvä kuva) ei ollut tuttu, mutta sen lopputekstien kuvat herättivät muistikuvia.

Toinen jakso, joka tuossa on erikseen myös mainittu, eli satu bambun sisältä löytyneestä tytöstä taas muistui mieleeni sitä mukaan kun sen näin, mahtava nostalgiaryöpytys.

Muita jaksoja en muista, eivätkä nuo youtubesta löytyneetkään tuntuneet tutuilta. Tuo Snowdancen kuvailema tarina voisi tyyliltään sopia tähän sarjaa.

Tämän sarjan etsiminen ei ollut ihan helppoa, ja suomenkielistä nimeä en löytänyt ollenkaan. Sarjassa on alku- ja lopputekstit vain japaniksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tätä haluaisin kovasti joskus itse katsoa. En ollut edes kuullut sarjasta ennen tämän tekstin lukemista.

Enemmän minua kuitenkin kiinnostaisi hyvin samantyylinen Manga Sekai Mukashi Banashi, jossa on ilmeisesti täysin sama formaatti, mutta jaksot perustuvat kuuluisiin tarinoihin ja kirjoihin ympäri maailman. Suosikkianimeohjaajani Osamu Dezaki on ollut tekemässä sarjaa, minkä joistakin jaksoista näkee selvästi. Olen nähnyt sarjan jaksoista Aarresaaren italiaksi ja A Dog of Flandersin japaniksi, ja molemmat olivat mielenkiintoisia versioita (en ymmärrä kumpaakaan kieltä, mutta tarinan seuraaminen onnistuu jos tietää juonen jo etukäteen).

Anonyymi kirjoitti...

Ja ei hertsilee, näköjään tuota Manga Sekai Mukashi Banashiakin on joskus näytetty Suomessa. Tuota en tiennyt ollenkaan, mutta YouTube taas pelasti. :D

NoJopas kirjoitti...

Oho, kaikenlaisia sarjoja sitä tupsahteleekin tietoisuuteen. Muistikuvia tuo ei kyllä herättänyt.
Täytyykin pistää muistiin ja joskus kirjoittaa Manga Sekai Mukashi Banashista.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on yksi jakso nauhoitettuna vhs:llä, jakso jossa on lihava sumopainijahiiri ja laiha sumopainijahiiri. Jotain tenkassoo ne huuteli, pitäs kahtoa uuestaan et muistais..

NoJopas kirjoitti...

Olisi hauska tietää mikä tuossa sumohiiritarinassa on ollut opetuksena. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...