Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 1. huhtikuuta 2010

Dvd:eitä nostalgian nälkään

Kyselin vuoden aluksi mistä ihmiset mieluiten blogista lukisivat. Ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto oli vanhojen tv-sarjojen esittelyt, joka sai äänistä lähes puolet (18/40). Ilokseni myös ihmiset animaatioiden takana kiinnostavat (8/40). Kolmanneksi eniten ääniä sai uudet dvd-julkaisut (5/40). Elokuvat eivät kiinnostaneet niin paljon kuin tv-sarjat, sekä vanhat elokuvat että tiedot elokuvien ensi-illoista keräsivät kumpainenkin vain 3 ääntä.

Tuloksista voisi vetää johtopäätöksen, että vanhojen tv-sarjojen dvd-julkaisuille riittää kysyntää. Ihan mukavastihan noita ollaan jo saatukin, mutta vielä uupuu kauppojen hyllyltä moni helmi ja klassikkosarja.

Nyt aloitankin uuden kyselyn, jonka aiheena on Mikä tv-sarja pitäisi julkaista dvd:llä? Jos vaihtoehdoista puuttuu oma suosikki, voi tähän viestiin jättää kaihoisan kommenttinsa.


Tv-sarjojen dvd-julkaisuissa on pari asiaa joiden uskoisin ottavan päähän myös muita kuin minua. Miksi osa sarjoista julkaistaan ensin muutaman jakson sisältävillä dvd:eillä ja vasta myöhemmin boksilla joka kattaa mahdollisesti jopa koko sarjan? Yksittäiset dvd:t maksavat huomattavasti enemmän kuin yhden boksin ostaminen, mutta mistä voi tietää ilmestyykö sarja myös boksina? Ja jaksaako rakkaan sarjan, jota ei mahdollisesti ole nähnyt sitten lapsuusvuosien, katsomista lykätä vielä siihen asti että boksi ilmestyy vaikka tarjolla olisi jo samat jaksot pienemmissä erissä?


Entäpä kun sarjaa aletaan julkaista mutta se jää kesken? Näinkin on käynyt. Maija Mehiläinen -sarjassa on 52 jaksoa, mutta niistä ei ole dvd:llä julkaistu kuin 26, sekä kuudella dvd:llä, että yhdessä paketissa. Sama kohtalo on myös Tao Taolla, mutta onneksi Ylellä näkyy 10.4 alkaen jaksoja joita dvd-boksilta ei löydy. Babar-boksissa mainostetaan sen sisältävän kaikki jaksot, mutta sarjassa on 78 osaa ja boksilta löytyy 39. Minulla ei ole varmaa tietoa siitä onko kaikki 78 jaksoa suomenettu, mutta siitä olen varma että suomennettuja jaksoa on enemmän kuin boksin 39. Esimerkiksi nämä jaksot boksilta puuttuvat:


Kun on kyse animaatiosarjoista, ne mielletään useimmiten lastenohjelmiksi. Lieneekö se syynä siihen ettei kansilehtiin aina panosteta kunnolla. Itseäni häiritsee jos niissä käytetään kuvia jotka eivät ole jaksoista joita dvd:ltä löytyy. Kansitekstitkin ovat usein melkoista huttua. Hyvänä esimerkkinä Alfred J. Kwak:
Alfred J. Kwak on vilkas ja musikaalinen orpo ankka, jonka maamyyrä Henk on ottanut hoiviinsa. Alfred, eläinten maailman Don Quijote, ottaa vastuuta maailmasta ympärillään ja taistelee ystävineen herkeämättä paremman maailman puolesta.

Suurempi synti on jos jaksojen järjestys ei ole oikea, näin on Muumilaakson tarinoiden julkaisuissa. Esimerkiksi Muumilaakson talvi dvd:ltä löytyvät jaksot 2o, 21, 22 ja 36. Vaikka moni muumijakso toimii yksinkin, mukana kulkee kuitenkin koko ajan pidempiä juonikuvioita, kuten Niiskun ilma-aluksen rakentaminen, Hemulin kasvitieteilijän ura ja Aliisan noitakoulutus. On käsittämätöntä että jaksojen järjestys on dvd-julkaisussa sekoitettu. Myöskään kuvat jaksoista eivät aina ole oikeita, mutta että kannessa on kuva jaksossa jota ei dvd:llä ole on jo todella harhaanjohtavaa. Tässä kaksi esimerkkiä:

Blogin kävilaskuri on rullannut oikein kivasti eteenpäin. Kiitokset kaikille lukijoille ja kommentoijille sekä Hyvää Pääsiäistä!

8 kommenttia:

karoliina kirjoitti...

ittelläni on toi babar dvd-boxi, tosiaan kaikki jaksot on suomennettu ja lapsena oon ne tv:stä katsonut ja niitä on paljon meillä vhs:llä (joita ei dvdllä ole!) ihania :)

NoJopas kirjoitti...

Minullakin on boksi ja joitain jaksoja videoilla. Mutta harmittelen kyllä että joitain hauskoiksi muistamiani jaksoja ei ole tallella. Pitää laittaa toivo Babarin tv-uusintaan, jos silloin näytettäisiin kaikki jaksot.

Tao Taosta pyörii onneksi juuri uusintana boksilta puuttuvat jaksot. On ollut ihana nähdä lapsuudesta hämärästi muistiin jääneitä jaksoja piiitkästä aikaa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Todella hieno ja mielenkiintoinen blogi sinulla!Ihan sattumalta löysin tämän,ja nyt jo toista päivää olen tutkiskellut mitä kaikkea oletkaan tänne koonnut :) Yhtä tv-sarjaa jäin kuitenkin kaipaamaan, nimittäin Pinokkiota?Siitä ei löydy vielä blogistasi juttua,vaikka ilmeisesti näyt kuitenkin tietävän/muistavan sarjan,kun olit sen tähän blogiäänestykseen laittanut?

Pinokkio,jos mikä on animaatiosarja,joka pitäisi mielestäni ehdottomasti julkaista DVD:nä tai esittää uudestaan Tv:ssä.Pinokkio on tietääkseni esitetty Suomessa vain kerran, joskus 90-luvun alkupuolella,ja sen vuoksi se taitaa valitettavasti olla hyvin monella täysin tuntematon sarja..Tai ainakin mitä minä olen ikäisiltäni (88-92-syntyneiltä) ihmisiltä kysellyt,niin juuri kukaan ei ole muistanut sitä..No en varmaan itsekään kyllä muistaisi koko sarjaa,ellei isäni olisi aikoinaan nauhottanut muutamaa jaksoa,jotka saivat minut kuitenkin ihastumaan tähän sarjaan :)

Ihmisistä,joita minä tunnen niin ainoastaan kaksi parasta kaveriani muistavat minun lisäkseni tämän sarjan,jota heilläkin vanhemmat aikoinaan nauhottivat talteen :) iso kiitos heille <3 Heidän ansiostaan minä ja toinen kavereistani saimme koottua viime vuonna kahdelle DVD:lle nämä jaksot meidän molempien VHS-kaseteilta :) Ei meillä kuitenkaan ollut kovin montaa jaksoa,kun molempien vanhemmat olivat tallentaneet jaksoja lähinnä sarjan loppupäästä niin,että meiltä löytyi myös samoja jaksoja :/ mutta kaikkiaan 52:sta Pinokkiosarjan jaksosta meiltä löytyy muistaakseni 17.Ja sarjan loppupää on onneksi täysin aukoton :)

Mutta noita aiempia jaksoja haluaisin nähdä kovin mielelläni,jos niitä vain jollain olisi tallessa,tai tämä sarja voitaisiin esittää jollakin maksuttomalla kanavalla uudestaan,ja nimenomaan vanhalla, tutulla Raila Hämäläisen suomidubbauksella :) Sillä hän,jos kuka on osannut tehdä ihastuttavan dubbauksen puhuttamalla kaikkia sarjan hahmoja aivan yksin!

Mutta olisi kiva,jos voisit tehdä Pinokkiosta jutun blogiisi,sillä kyllä varmasti jossain päin Suomea on muitakin nuoria aikuisia,jotka muistavat vielä tämän sarjan :)

NoJopas kirjoitti...

Minulle Pinokkio on jäänyt mieleen yhden videolle äänitetyn jakson ansiosta, muuten se varmaan olisi unohtunut.

Pinokkiosta täytyy kyllä kirjoittaa juttu blogiin jotta se palautuisi mieleen niille jotka sen ovat unohtaneet. :)

Anonyymi kirjoitti...

Pörri Orava -sarjaa olen odottanut jo ties kuinka monta vuotta (ylärivin keskimmäinen kuva). Halinalleja, Pikku poneja ja Candy Candya olen toivonut näkeväni uudelleen varmaan siitä lähtien kuin ne viimeksi näin kasetilta lapsena..
Lucky Luke ois kans toivottu julkaisu. Samoin Tintti, vanhat Scooby Doot, Yogi karhu ja Kiviset ja soraset. 90-luvun Tabaluga oli hyvä ja se pikku intiaani jolla oli hevonen, en muista sitä sarjan nimeä (oli vähän niinkuin disneyn hiawatha) ym.. onhan niitä paljon mitä haluaisi taas nähdä mutta taitaa mennä vielä puoli vuosisataa ennen kuin ne tänne pohjolan perukoille tajuavat niitä levittää.

NoJopas kirjoitti...

Niin no Pörriähän on nyt vihdoin alettu julkaista, toivottavasti siitä tulee kunnon boksi näitten pari jaksoa sisältävien dvd:eiden lisäksi.

Eikös Ponejakin ole julkaistu dvd:llä, tosin en nyt varmaksi muista mitä sarjoja ja kuinka paljon.

Lucky Lukeakin on julkaistu ja Tinttiä löytyy jopa boksina.

Intiaanipoika on Yakari. Siitä on tehty myös uusi piirretty jota on näytetty FST:llä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Kyselisin mikä mahtaakan olla tuon 9kuvasarjan keskimmäinen kuvan sarjan nimi? :) Asia on minua vaivannut jo pitkään, enkä millään saa sitä mieleeni :/ Suuret kiitokset sinulle, jos osaisit vastata :)

NoJopas kirjoitti...

Heipä hei!

Bambukarhut löytyy keskeltä.

Muut sarjat: Jaki vuoriston karhu (tai tuttavallisesti Jaki ja Nuka), Oravan seikkailut/Pörri Orava, Sherlock Koira, Kaukametsän pakolaiset, Nooan saari, Pinokkio, Liisan seikkailut Ihmemaassa ja Viidakkokirja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...