Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Mestariteos Bambi

Bambi on vuonna 1942 valmistunut Disneyklassiko, joka perustuu Felix Saltenin romaaniin. Kauriin kasvutarinan ohjasi David Hand.



Bambia alettiin tehdä vuonna 1935, mutta vain kausittain ja hitaasti sillä studiolla tehtiin täysillä Lumikkia. Syksyllä 1938 pidettiin ensimmäinen kokous Bambin tarinasta ja animaation suunniteltiin olevan valmiina seuraavan vuoden jouluksi. Walt Disneyllä oli kiire saada Bambi valmiiksi, jotta Lumikin saama huomio ja yleisön mielenkiinto ei ehtisi laantua. Lumikkia oli työstetty hitaasti ja yksityiskotia loputtomasti viilaten, mutta Bambin kanssa tahdottiin edetä nopeammin.

Walt Disney oli huolissan siitä ettei studio ollut vielä valmis toteuttamaan Bambia niin herkäksi ja taidokkaaksi kuin tarina vaatisi. Projekti oli lähtenyt nopeasti liikkeelle, mutta lopulta Walt Disney päätti siirtää Bambia, oli selvää ettei se valmistuisi niin nopeasti kuin oli sunniteltu. Nyt hän halusi että elokuva etenisi rauhassa ja elokuvan tuotanto aloitettaisiin kun siihen todella oltiin valmiita.


Lumikissa nähdyt kauriin eivät olleet ollenkaan sitä tasoa mitä Bambin haluttiin olevan. Animaattorit harjoittelivat kauriiden piirtämistä kolmesta neljään kuukautta. Studiolle oli hankittu kattava valikoima filmimateriaalia kauriista. Studiolle tuotiin myös kaksi kuusipeuraa, jotka asuivat aitauksessa animaatiorakennuksen ulkopuolella. Anatomiaa tutkittiin metsänvartijalta saadun tuoreen ruhon avulla. Joka oppitunnilla poistettiin kerros ihoa tai lihaksia, kunnes päästiin luuhun asti. Tosin silloin löyhkä oli niin sietämätön että luonnoksia oli piirtämässä vain yksi animaattori.

Oikeaa lähestymistapaa Bambin tarinaan oli vaikea löytää. Pitäisikö tarinan olla selkeä niinkuin Lumikissa, vai ennemmin runollinen kuvaelma? Myös hahmojen animointiin etsittiin kauan oikeaa tyyliä. Elokuvan tahdottiin olevan realistinen, mutta hahmoissa piti olla myös karikatyyriä. Liian tiukka realistisuus voisi kahlita liikaa, mukaan tahdottiin myös satua.


Lopulta oikea tyyli löydettiin yhdistämällä kauriin suhteellisen realistisesti piirrettyyn vartaloon kasvot joiden ilmeet oli lainattu ihmisvauvalta. Näin syntyi myös myöhemmissä Disneyklassikoissa vahvasti näkyvä tyyli yhdistää luonnollisesti liikkuva ja vakavasti otettava eläin, joka kuitenkin pystyy puhumaan ja elehtimään ihmisen tavoin.

Kiinalaissyntyinen Tyros Wong toimi välianimaattorina Pinokkiossa, mutta tarjosi piirroksiaan Bambiin. Walt Disney hyväksyi piirrokset ja utuisista maalauksista haettiin mallia koko elokuvan tunnelmalle. Metsästä ei poimittukaan esille jokaista yksityiskohtaa, vaan maisemissa tärkeämpää oli metsän tunnelma.


Bambin tarinassa ei ole tyypillistä hyvä voittaa pahan -asetelmaa. Se kertoo Bambin elämäntarinan ja siihen liittyy myös kuolema. Bambin äiti saa surmansa metsästäjän luodista, mutta emon kuolemaan ei elokuvassa näytetä, vaikka sitäkin vaihtoehtoa harkittiin. Silti monelle on jäänyt mielikuva Bambin äidistä kuolleena tai kaatumassa osuman jälkeen. Myöskään elokuvan uhkaa, ihmistä ei näytetä. Suunnitteluvaiheessa ihmisestä näkyi varjo, jossain vaiheessa mukaan kaavailtiin kuvaa jossa metsästäjän hiiltynyt saapas kertoisi tämän kuolleen sytyttämässään metsäpalossa. Lopullisesta elokuvasta ihminen jäi kuitenkin pois, ja näin tunnelmasta tuli jopa painostavampi.


Bambi julkaistiin toisen maailmansodan ollessa käynnissä, eikä se tuottanut odotetusti rahaa. Tilanne kuitenkin korjaantui elokuvan uusinta julkaisujen myötä. Elokuvaa moitittiin liian vakavaksi ja realismin koettiin vieneen animaatiosta taika. Sen koettiin myös loukkaavan metsästäjiä ja luonnonsuojelijoita ja se käynnisti kansallisen keskustelun metsästyksestä. Toisaalta Bambin äidin kuolema on vaikuttanut moniin katsojiin hyvin syvästi ja saattanut synnyttää kiinnostuksen eläintensuojeluun.


Lopulta Bambi on kuitenkin lunastanut paikkansa rakastettuna klassikkona. Se kuuluu ehdottomasti animaatiohistorian mestariteoksiin.

Suomessa Bambi on julkaistu dvd:llä kahdesti. Vuonna 2005 ilmestyneeseen juhlajulkaisuun elokuva dubattiin uudelleen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...