Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

lauantai 3. huhtikuuta 2010

Noitia

Pääsiäisen kunniaksi esittelyyn pääsevät animaatioiden noitahahmot.


Muumilaakson tarinoissa koettiin jännittäviä hetkiä 34. jaksossa "Noita", kun Muumipeikko kumppaneineen törmää Aliisaan ja tämän mummoon. Aliisa on tullut asumaan mummonsa luo keskelle metsää pieneen taloon. Talo onkin ennestään tuttu paikka, siellä pidettiin sadetta jaksossa "Kultakala." Ja talo sijaitsi pelottavassa noitametsässä...


Mummo on kuin onkin noita, ja Aliisa opiskelee noidaksi. Hän myös ystävystyy Muumi-perheen kanssa, mistä Noita ei ole mielissään. Muumit kun ovat hänestä ällöttävän kilttejä ja heillä on huono vaikutus Aliisaan. Jaksossa 76. "Kohti etelää" Aliisan noitakoulutus nousee uudelle tasolle kun Noita vie hänet hakemaan omaa luutaa.

Myöhäisemmissä muumijaksoissa Aliisaa ja Noitaa ei enää nähdä. Heitä ei myöskään löydy Tove Janssonin muumikirjoista tai sarjakuvista vaan kaksikko on japanilaisten lisäys Muumilaakson väkeen.


Japanilaista alkuperää on myös Kiki. Hayao Miyazakin elokuva Kikin lähettipalvelu (Majo no takkyūbin) sai ensi iltansa vuonna 1989 ja se perustuu Eiko Kadonon kirjaan.

Kiki on 13-vuotias noitatyttö, joka vanhan perinteen mukaisesti lähtee vuodeksi vanhempiensa luota maailmalle. Mukaansa tyttö ottaa Jiji-kissan ja radion. Luudallaan hän lentää meren rannalla sijaitsevaan kaupunkiin. Siellä Kikin tulisi ansaita elantonsa, ja leipurirouvan avustuksella syntyy lähettipalvelu.

Kiki on ihailtavan periksiantamaton, vaikka kohtaa myös vaikeuksia. Hän on innokas ja menestyy omalla ahkeruudellaan, ei vain noituuden avulla.


Mimosa-noita jätetään korissa lastenkotiin hoitoon Muskotti-äidin matkan ajaksi
suomalaisen Camilla Mickwitzin vuonna 1983 valmistuneessa animaatiossa Mimosa. Lastenkoti on tylsä ja virallinen paikka, jonne pieni takkutukkainen noita onnistuu tuomaan iloa ja vauhtia.

Vuonna 1985 Mimosa esiintyi vielä animaatiossa Mimosan syntymäyö. Pääsiäisyönä syntynyt Mimosa viettää syntymäyötään ja juhliin saapuvat Rousku-täti, Seitikki-serkku ja Hapero-kummi. Mimosa meinaa jäädä aikuisten varjoon, vaikka hän on sentään yönsankari. Onneksi neuvokas Mimosa palauttaa asioiden tärkeysjärjestyksen.


Disneyn klassikkoelokuvissa on toisinaan törmätty myös noitiin. Yksi elokuvan Lumikki ja seitsemän kääpiötä ikimuistoisimmista kohtauksista on Lumikin äitipuolen muuttuminen taikajuoman avulla vanhaksi eukoksi.

Myöhemmin Aku Ankan sarjakuvissakin seikkaillut Matami Mimmi esiintyi ensimmäisen kerran elokuvassa Miekka Kivessä vuonna 1963. Hän ja velho Merlin ottivat toisistaan mittaa noitien kaksintaistelussa. Mimmi myös esitteli taitojansa laulusäestyksen kera Artulle ja teki selväksi harjoittavansa nimenomaan mustaa magiaa ja olevansa erityisen paha.


Vuonna 1985 valmistuneessa Hiidenpadassa sikopaimen Taran, prinsessa Elena ja harpisti Harpo törmäävät Morvan suolla kolmeen noitaan, joilla on hallussaan mahtava hiidenpata.

Disneyn noitiin kuuluu myös Milla Magia, jonka ensiesiintyminen tapahtui Carl Barksin sarjakuvassa vuonna 1961. Milla esiintyi myös tv-sarjassa Ankronikka, jonka jaksoista osa perustui Barksin sarjakuviin. Ankronikassa Millalla on seuranaan korppi Poe, joka todellisuudessa onkin hänen korpiksi muuttunut veljensä.

Tuoreempia noitia on tarjolla sarjakuvaan perustuvassa tv-sarjassa W.i.t.c.h. Will, Irma, Taranee, Cornelia ja Hay Lin saavat käyttöönsä neljän alkuaineen voimat ja joutuvat pelastamaan maailmaa samalla kun yrittävät olla tavallisia teinityttöjä. 52-osainen sarja valmistui 2005 ja sitä on Suomessa esitetty Nelosella.

Sabrina teininoita (Sabrina, the Teenage Witch) on suomalaisille tuttu komediasarjana, mutta siitä on tehty myös animaatioversio (Sabrina: The Animated Series). Animaatiossa Sabrina on 13-vuotias ja oppii tulemaan toimeen noitavoimiensa kanssa. Mukana ovat myös hänen tätinsä Hilda ja Zelda. 65-osainen sarja on valmistunut vuonna 2000 ja Suomessa sitä esitti Nelonen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...