Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 15. huhtikuuta 2010

Suomalaisten lastenohjelmien helmiä

Suomessa on tehty vuosikymmenten saatossa laadukkaita lastenohjelmia, joita on esitetty enimmäkseen Pikku Kakkosessa. Mukaan mahtuu niin pala-, nukke- ja piirrosanimaatioita ja hyvin erilainen joukko hahmoja ja tarinoita. Tässä esittelyssä näitä Suomalaisen animaation helmiä.


Vuosina 1966–1967 valmistunut Käytöskukka on 13-osainen sarja joka opettaa käytöstapoja. Siinä esiintyvät kotiporsaanpoika Hinku ja piikkiporsas Vinku sekä Suursyömäri, joka tosiaan syö kaiken eteensä osuvan. Paperista revityistä paloista koostetun animaation toteutti Heikki Partanen.


Atelje Seppo Putkisen tuotantoa oleva Matti ja Miisu kertoo pojasta ja tämän kissasta. Ensimmäiset jaksot tehtiin vuonna 1967, mutta jaksoja tehtiin lisää 1980-luvulla. Kaikkiaan jaksoja on parikymmentä. Monella on jäänyt mieleen sarjan tunnussävelämänä käytetty vihellys Where The Rainbow Ends, jonka alunperin esittää Tommy Whistler.


Kössi Kenguru on Heikki Prepulan luoma vihreä kenguru. Ensimmäinen Kössi-animaatio valmistui jo vuonna 1967, ja se oli vielä mustavalkoinen. 30 minuutin mittaisia Kössi-animaatioita syntyi lopulta kuusi, ja ne esitettiin Pikku Kakkosessa pilkoittuina 5 minuutin jaksoiksi. Uusin Kössin seikkailu on vuonna 2003 valmistunut Uninen kurpitsa.


Heikkopeikko on Peikkolassa asuva peikkopoika, joka esiintyi yhdeksässä vajaan viiden minuutin mittaisessa animaatiopätkässä. Ne tehtiin Irja Raninin ohjauksessa vuosina 1976-1977. Kyseessä on Ylen ensimmäinen oma nukkeanimaatio.


Tuula Pukkilan taidokkaita vaha-animaatioita on Pikku Kakkosessa nähty useampiakin. Lohikäärme Justus kertoo 13-jakson mittaisen tarinan siipirikosta lohikäärmeestä. Taikuri Savinen puhuu luonnonsuojelun puolesta selvittäessään roskien harmeja ja metsän eläinten ja tien rakentajan erimielisyyksiä. Savisesta jaksoja on tehty viisi.


Mikko Kunnaksen piirrosanimaatiot on helppo tunnistaa hahmojen notkeiden niskojen ansiosta. 26-osainen Joonas kertoi sirkuksessa vanhempiensa kanssa asuvasta pojasta ja Kolme Ässää ovat salapoliisikolmikko Salla, Sakke ja Saastamoinen. Kolme Ässää esiintyivät Pikku Kakkosessa ensi kerran 1994 ja jaksoja on tehty kaikkiaan 33. He valistavat katsojia myös heijastimen tärkeydestä tietoiskussa.


Tuula Pukkilan vuonna 1998 tv:ssä aloittanut animaatiosarja kertoo kahdesta sisaruksesta, Viivistä ja Leevistä. Markus Majaluoman kuusi-osainen animaatio Kissan elämää kertoo Unski-kissasta joka palaa reissultansa kotiin ja ystävystyy vauvan kanssa.


Mikko Kunnas animoi setänsä Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoista kuusi animaatiojaksoa vuonna 2002. Mansikkalassa asuu myös eläinhahmoja, koirapoika Kalle ja kissatyttö Lilli sekä mopolla ajeleva setä-Leonardo. Mansikkalassa vieraillaan kuuden jakson verran.


Animaatioita on säännöllisesti uusittu, esimerkiksi tällä hetkellä pyörivät Kössi Kenguru ja Matti ja Miisu. Sarjoja on julkaistu myös dvd:llä.

6 kommenttia:

Snowdance kirjoitti...

Tuli Pikku Kakkosen ohjelmista mieleen...et sattuis muistamaan tai tietämään nimeä sellaselle tosi omituiselle "animaatiolle" (kai se oli jonkinlainen animaatio), jossa näkyi ruudun täydeltä erilaisia värikkäitä muovailuvahan paloja, jotka muuttivat koko ajan muotoaan? Mielikuvani on, että tuota olisi esitetty joskus Pikku Kakkosessa. (Ja että se oli aivan toivottoman tylsää katsottavaa.) :D

- Snowi

n i n n u kirjoitti...

Alko just soimaan päässä Matin ja Miisun tunnari...

NoJopas kirjoitti...

Jaa-a... Jos se on ollut suomalaista tuotantoa, niin varmastikin tekijänä Tuula Pukkila. Justuksen alku/lopputeksteissä ainakin muovailuvahapallukat muodostavat kukkia ym.

En osaa kyllä nyt parempaa tietoa antaa. :D Vaha-animaatioista voisi kyllä kirjoitella joskus enemmänkin.

Matin ja Miisun tunnaria voi kuunnella youtubesta:
http://www.youtube.com/watch?v=O7GAMssocAQ

Snowdance kirjoitti...

Kysyin, koska miulle on jäänyt outo käsitys, että asioista päättävät aikuiset olisivat pitäneet sitä vahapallero-ohjelmaa jotenkin "kehittävänä" katottavana lapsille. Olisi erittäin mielenkiintoista selvittää, mihin tuokin väite mukamas perustui. :D Ehkä löydän sen nimen vielä jostain.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt tuli lukiessa mieleen sellane animaatio, jossa pieni harakka tai varis menee ensimmäistä kertaa kouluun ja maisemat ovat lumisia. Monta vuotta olen yrittänyt muistaa ja löytää tämän ohjelman, joten jos teillä on tietoa mikä mahtaa ohjelman/animaation nimi olla niin kertokaa ihmeessä ! :--D

NoJopas kirjoitti...

Nyt äkkiä tulee mieleen Tarinatuokion jakso Korppi Jaakosta. Mutta siinä ei ole talvi...

http://www.youtube.com/watch?v=y9K7TbHw5u8&feature=related

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...