Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 5. huhtikuuta 2010

Pikku Nallen seikkailutRanskalaisen Olga Pouchinen luoma nallehahmo Colargol tuli Suomessa tunnetuksia nimellä Pikku Nalle. Pikku Nallen seikkailut on esitetty meillä jo vuonna 1973. Kun tuorein uusintakin on vuodelta 1987, ei sarja valitettavasti liene tuttu edes nykyisille parikymppisille.


Vaikka Colargol on alunperin ranskalainen hahmo, nukkeanimaatio tehtiin Puolassa. Colargolin hahmoa tarjottiin myös Ranskan televiosiolle, mutta siellä oli jo nallehahmo eikä toista kaivattu. Myöhemmin Olipa kerran... -animaatiosarjasta tunnetuksi tullut ranskalainen Albert Barillén ryhtyi tuottajaksi ja lopulta Colargolin animoi Tadeusz Wilkosz Se-ma-for studiolla, samalla josta myös Nalle Luppakorva on kotoisin.

53 jaksoa valmistuivat vuosina 1967-1974. 13-minuutin mittaiset jaksot voidaan jakaa kahdeksaan eri tarinaan. Ne ovat Colargol and the Circus, Colargol at Sea, Colargol in Outer Space, Raven's Wedding, The Lost Whistle, Colargol in the Wild West, The Magic Suitcase ja A Christmas Story. Jaksoista koostettiinkin Puolassa kolme elokuvaa.


Englantilaisille Colargol tuntui ilmeisesti liian eksoottiselta nimeltä, joten nimi vaihtui Barnabyksi. Kanadassa käytettiin nimeä Jeremy the Bear.

Suomessa Pikku Nallen seikkailut ei ole päätynyt dvd:lle, ei edes videolle. Tekijänoikeuksiin liittyvien epäselvyyksien takia tilanne ei vaikuta hyvältä muissakaan maissa.

2 kommenttia:

Teemu kirjoitti...

Se-Ma-Forin studion animaatioista meitä suomalaisia lähellä lienee myös jälleen ajankohtaiseksi tullut '2-ja-puoli-D' pala-animaationa toteutettu sarja muumeista, ns. huopamuumit. Tove Jansson itse oli aktiivisesti mukana sarjan teossa.

Lähes kaikki Pikku-Nallen jaksot ovat periaatteessa löydettävissä vielä tänäkin päivänä (ainoa jakso, joka on tätä kirjoittaessa totaalisen hukassa on #33) mutta aikaa ja vaivaa niiden keräilemiseen kyllä kuluu melkoisesti. Tilanne on harmillinen, koska sarja kuuluu ehdottomasti eurooppalaisen animaation helmiin.

NoJopas kirjoitti...

Muumien maailmasta ei vielä löydy varsinaista esittelyä, kesällä tulevan elokuvan ennakointia kyllä. Mutta Muumien maailma, eli tosiaan huopamuumeiksikin somasti kutsuttu sarja tulee pääsemään käsittelyyn.

Sekään ei ole minulle lapsuudesta tuttu, mutta dvd:t ovat korjanneet asian.

Se-ma-foriin aion myös perehtyä tulevaisuudessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...