Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Disneyanimaattori Andreas Deja


Andreas Deja on yksi nykypäivän parhaista Disneyanimaattoreista. Hän syntyi Puolassa vuonna 1957, mutta asui lapsuutensa ja nuoruutensa Saksassa.

Deja alkoi haaveilla animaattorin urasta jo kymmenvuotiaana nähtyään Disneyn Viidakkokirjan. Saadakseen alasta tietoa hän lähetti englanninopettajansa avustuksella kirjeen Disneynstudiolle. Studiolta tuli vastaus, jossa neuvottiin opettelemaan elävän mallin piirtämistä ja vierailemaan esimerkiksi eläintarhassa piirtämässä. Nuorukainen noudatti neuvoja ja alkoi harjoitella ahkerasti piirtämistä. Hän myös hakeutui opiskelemaan taidekouluun, jossa tosin ei opetettu animaatioa.


Deja lähestyi Disneyn studiota taas kirjeellä, nyt hän liitti mukaan kopiot parhaista töistään. Veteraanianimaattori Eric Larson oli kouluttamassa studiolle uusia animaattoreita ja piti Dejan töistä ja kutsui hänet studiolle neljän viikon harjoituksiin, joissa testattiin animaattoreiksi haluavien kykyjä. Lopulta Deja aloitti työskentelyn studiolla vuonna 1980, ja hänen ensimmäinen elokuvansa oli Hiidenpata.

Deja on vuosien saatossa vastannut hyvin erilaisista hahmoista. Hän ei ole profiloitunut tietyntyyppisiin hahmoihin, vaan kokeilee mielellään uusia asioita. Tosin 1990-luvulla Deja teki useita pahis-hahmoja ja kieltäytyi lopulta sekä Herkuleksen Hadeksesta ja Notre Damen kellonsoittajan Frollosta koska kaipasi vaihtelua.


Disneyllä jätettiin käsinpiirrettyanimaatio vuonna 2004. Deja on kyllä perinteisen animaatiotekniikan kannattaja, mutta on tutustunut myös CG-animaatioon. Vielä hän ei ole työskennellyt yhdessäkään tietokoneanimaatiossa, ja kaikeksi onneksi Disney teki paluun piirroselokuvaan viime vuonna valmistuneella Prinsessalla ja Sammakolla, johon Deja animoi sokean woodoo-noidan Mama Odien ja tämän Juju-käärmeen. Tällä hetkellä Deja työskentelee niin ikään käsinpiirretynelokuvan parissa, kyseessä on uusi Nalle Puh elokuva, jonka pitäisi valmistua 2011. Deja on Tiikerin pääanimaattori.


Hahmot joiden animaattorina Andreas Deja on työskennellyt:
Purri, Hiidenpata
Hiiri Kuningatar,
Basil Hiiri mestarietsivä
Roger Rabbit,
Kuka viritti ansas Roger Rabbit
Triton,
Pieni merenneito
Gaston,
Kaunotar ja Hirviö
Jafar,
Aladdin
Scar,
Leijonakuningas
Herkules,
Herkules
Lilo,
Lilo & Stitch
Mama Odie ja hänen käärmeensä,
Prinsessa ja Sammakko

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...