Jo vuodesta 1973 suomalaiset ovat saaneet jännittää millaisella kulkuvälineellä nukkeanimaatiohahmo Nukkumatti saapuu tällä kertaa lankahiuksisten lasten luo, katsomaan televisiosta aluksi iltasatua ja myöhemmin koko Pikkukakkosen lähetystä.

Aluksi Behrendt toimi itse Nukkumatti-jaksojen käsikirjoittajana, ohjaajana, lavastajana ja animaattorina. Lopulta Nukkumattia tehtiin kuitenkin jopa 50 ihmisen voimin. Behrendt loi myöhemmin myös muita Nukkehahmoja, mutta Nukkumatti oli hänen elämäntyönsä.

Myös Nukkumatin ajopelit, jotka vaihtuivat aina joka jaksossa, suunniteltiin ja toteutettiin tarkasti ja huolellisesti. Sopivan kulkuvälineen valinta ja rakentaminen vaati myös paljon taustatutkimusta. Tekijöiden piti tutustua eri maissa käytettyihin kulkuneuvoihin tai jos mukana oli eläin, esimerkiksi hevonen vetämässä kärryjä, piti tekijöiden tutustua hevosen liikkeisiin, jotta siitä saatiin uskottavan ja aidon näköinen.

DDR:ssä Nukkumatti sai testattavakseen uusimmat junamallit sekä metron. Berliinin Pionerparkissa oleva lasten pienoisjunarata oli Nukkumatin kulkuneuvona useasti.
Hän pääsi myös avaruuteen, samanlaisella avaruussukkulalla kuin DDR:läinen kosmonautti Jahn. Ensimmäisen kerran Nukkumatti kävi avaruudessa 1961. Hän laskeutui myös kuuhun vuonna 1973. Nukkumatin uraa kosmonauttina hillittiin, ettei hän vaikuttaisi paremmalta kosmonautilta kuin neuvostoliittolaiset kollegansa.

Animaatiossa Nukkumatti heittää unihiekkaa joka jakson lopuksi. Unihiekan tekeminen oli oma vaikeahko prosessinsa, siihen käytettiin mm. foliota ja kimmeltävää hilettä. Ironista on, että useimmat lapset sulkivat silmänsä tai karkasivat television äärestä unihiekan ulottumattomiin, aikaisen nukahtamisen pelossa.

Nukkumatti, Nukkumatti, ei kiirettä meillä vielä.
Kaunis toivotus hyvänyön, kohta päättää päivän työn.
Viivythän vielä hetken?
Nukkumatti, Nukkumatti, ei kai kiirettä sulla vielä?
Tänne saavuit varta vasten, iloks kaikkien pienten lasten.
Ole vieraanamme täällä.
Joka jaksossa kuullaan tunnussävelmän lisäksi myös teemaan sopivaa muuta musiikkia, esimerkiksi maasta jossa Nukkumatti kyseisessä jaksossa vierailee.

2 kommenttia:
Korjauksena Nukkumatti tietoihisi. Suomessa Nukkumatti-animaatioihin alkuperäisen saksalaisen laulun tilalle on aina liitetty Jukka Siikavireen säveltämä ja sanoittama UNIHIEKKAA niminen laulu tai myöhemmin instrumentaaliversio siitä. Tämän melodian me Suomessa tunnemme alkuperäisenä Nukkumatti-teemana.
t:Ciro
En tuossa tekstissä väitä että alkuperäistä saksalaista tunnaria olisi käytetty Suomessa. Ehkä alkuperäisen tunnarin suomennetut sanat voivat antaa kuvan että laulua olisi kuultu myös suomeksi?
Kuitenkin kirjoituksessa "Nukkumatti 2/2, Nukkumatin aatteet" kerron Nukkumatin esittämisestä Suomessa ja siinä mainitaan että "Suomenkielisen laulun sanoitti ja esitti Jukka Siikavire." Ehkä tämä olisi kaivannut täsmennystä että kyseessä on Siikavireen sävellys, ja siis aivan oma kappaleensa.
Uniheikkaa-laulun sanoja lainataan näiden kahden Nukkumatti tekstin alussa ja lopussa.
Lähetä kommentti