Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 24. toukokuuta 2010

Tyttöjen matka mielikuvitukseen


Animaatioelokuvia joissa tyttö joutuu omasta tahdostaan tai puolivahingossa mielikuvitukselliseen, uuteen ulottuvuuteen löytyy useita.

Varmasti tunnetuin ja monille ensimmäisenä mieleen tuleva elokuva on Liisa Ihmemaassa (Alice in Wonderland). Lewis Carrolin kirjasta "Liisan seikkailut ihmemaassa" on tehty useita animaatioita.


Disney alkoi työstää tarinaa animaatioksi 1930-luvun lopulla, mutta elokuva valmistui lopulta vasta 1951. Liisan kesäpäivän vietto katkeaa hänen kohdatessaan valkoisen kanin, joka valittelee kiirettään. Utelias Liisa seuraa kania ja päätyy Ihmemaahan, joka on täynnä outoja otuksia ja järjettömiä tapahtumia. Lopulta Liisa herää samalta niityltä kuin elokuvan alussa, ja tajuaa vain nähneensä unta.


Matka Ihmemaahan tuntuu Liisasta epäuskottavalta ja oudolta, hän ehtii myös tuskastua moneen kertaan tapaamiinsa kummallisuuksiin ja paikan järjettömyyteen. Loppua kohden meno muuttuu aina vain ahdistavammaksi kun Liisa pakenee Herttakuningatarta ja tämän sotilaita halki Ihmemaan.

Jo elokuvan alussa käy ilmi että Liisa on hieman hajamielinen eikä osaa keskittyä sisarensa tavoin kirjoihin vaan haaveilee mieluummin. Ehkä Ihmemaan on tarkoitus opettaa Liisalle lisää kärsivällisyyttä. Matkansa aikana hän myös toteaa uteliaisuuden johtavan usein ikävyyksiin.


Japanissa matkaaminen todellisuudesta toisaalle ei ole mikään harvinainen aihe animaatioissa. Esimerkeiksi valitsin kuitenkin kaksi Studio Ghiblin elokuvaa.

Vuonna 2002 valmistunut Kissojen valtakunta (Neko no ongaeshi) on Hiroyuki Moritan esikoisohjaus. Haru on koulutyttö, joka eräänä päivänä pelastaa kissan jäämästä rekan alle. Kissa onkin Kissojen valtakunnan prinssi jonka pelastumisesta kissat ovat Harulle kovin kiitollisia. Haru saa kotiinsa lahjoja ja yöllä kissojen kuningas saapuu kulkueensa kanssa kiittämään poikansa pelastajaa.


Yhdeltä kissalta Haru saa kuulla olevansa toivottu vieras Kissojen valtakuntaan. Kissa kertoo myös suunnitelmasta Harun ja kissojen prinssin avioitumisesta. Ajatusta kissan kanssa naimisiin menosta tyttö kauhistuu, mutta toisaalta leikkii ajatuksella lokoisista kissanpäivistä.

Lopulta Haru suorastaan kaapataan Kissojen valtakuntaan, mutta onneksi hän saa apua herrasmiesmäiseltä Paronilta, lihavalta Muta-kissalta ja Toto-varikselta. Vaikka Haru alkaa jopa muuttua kissaksi, hän oppii matkallaan luottamaan itseensä ja arasta koulutytöstä tulee itsevarmempi.


Hayao Miyazakin Henkien kätkemä (Sen to Chihiro no kamikakushi) vuodelta 2001, kertoo Chihirosta, joka joutuu salaperäiseen maailmaan työskentelemään kylpylässä, jonka asiakkaita ovat erilaiset henget.

Tämä tarina poikkeaa ensin mainituista siinä että Chihiron vanhemmat tulevat toiseen maailmaan tytön mukana. Paikka vaikuttaa ensin autiolta huvipuistolta, jossa vanhemmat intoutuvat ahmimaan löytämiään herkkuja. Sen seurauksena he muuttuvat sioiksi ja Chihiron pitää yrittää vapauttaa vanhempansa lumouksesta.


Alun kauhistuksen jälkeen Chihiro sopeutuu melko hyvin henkien maailmaan. Hän saa apua Haku-pojalta ja tapaa myös muita mukaviksi osoittautuvia otuksia. Kaikki eivät olekaan sellaisia miltä ensisilmäyksellä vaikuttavat. Saadessaan työn kylpylästä, Chihiro joutuu luopumaan nimestään ja saa uudeksi nimekseen Sen. Myös tässä tarinassa tyttö joutuu pitämään kiinni omasta identiteetistään, Haru alkoi muuttua fyysisesti, Chihiron on pidettävä mielessä oikea nimensä ja siaksi muuttuneet vanhempansa.


Coraline ja toinen todellisuus on Henry Selickin ohjaama, vuonna 2009 valmistunut nukkeanimaatio. Coralinen on muuttanut kiireisten vanhempiensa kanssa syrjäiseen taloon. Yksinäinen tyttö löytää oven takaa tunnelin joka johtaa täsmälleen samanlaiseen paikkaan, jossa Coraline asuu. Asiat vain tuntuvat olevan niin paljon paremmin tunnelin toisella puolella.

Erona oikeaan maailmaan on toisen todellisuuden paremmuuden lisäksi myös se että ihmisillä on silmiensä tilalla napit. Pikkuhiljaa alkaa paljastua etteivät asiat olekaan niin täydellisesti kuin miltä vaikuttaa. Coralinen uusi äiti onkin noita, joka tahtoisi ommella napit myös Coralinen silmiin.


Coralinen kokemukset toisen maailmaan vaaroista opettavat hänet arvostamaan tavallista arkielämää. Myös Coralinen kiireiset ja tyttärensä vähälle huomiolle jättävät vanhemmat joutuvat mukaan toisen ulottuvuuden noidan juoniin ja Coraline joutuu Chihiron tapaan pelastamaan vanhempansa.


Coraline ja Liisa kulkevat uuteen ulottuvuuteen tunnelin läpi. Liisan seikkailu paljastuu lopulta vain uneksi ja Coraline siirtyy usein unen kautta toisesta todellisuudesta oikeaan maailmaansa. Chihiro vanhempineen kulkee rakennuksen läpi tyhjään huvipuistoon, jonne henget ilmestyvät. Harun kaappaa joukko kissoja jotka kuljettavat hänet mukanaan valtakuntaansa. Pois pääsee tornin huipulla olevasta aukosta, joka johtaa ihmisten maailmaan, tosin ylhäälle taivaalle.

Esitellyt tytöt ovat iältään 10-17 vuotiaita. Mielikuvitusmaailmassa seikkaileminen antaa heille itsevarmuutta kohdata todellinen maailma, joka on ehkä tylsä mutta ainakin turvallinen. Liisalle ja Chihirolle uusi maailma oli aluksi ahdistava paikka, mutta varsinkin Chihiro oppi pärjäämään henkien kanssa hyvin.

Haru suhtautui Kissojen valtakuntaan mielenkiinnolla, vaikkei pitänytkään ajatuksesta joutua kissalle morsiameksi. Tosin Haru ihastuu Paroniin, elävään kissapatsaaseen. Oikeassa elämässä Haru on ihastunut varattuun poikaan, mutta Kissojen valtakunnasta palattuaan hän suhtautuu seurusteluun ja poikiin aiempaa rennommin.

Coraline on tytöistä omapäisin ja valmiiksi itsevarma. Uusi maailma onkin hänelle unelmien täyttymys, mutta lopulta tytön on myönnettävä että todellisuus on kuitenkin tarua parempi vaihtoehto.

2 kommenttia:

Teemu kirjoitti...

Mielenkiintoista vertailua! Onkohan kukaan kirjoittanut enempää siitä, miksi useissa Studio Ghiblin elokuvissa päähenkilönä on juuri rohkea ja kekseliäs tyttö joka joutuu fantasiamatkalle...?

NoJopas kirjoitti...

Animen naiskuvasta kirjoitetussa jutussa pohditaan myös Miyazakin tyttö- ja naishahmoja.

http://cc.oulu.fi/~jek/anime.html

Englanniksi etenkin Miyazakin tyttö- ja naishahmoista on kirjoiteltu ennemmänkin.

Tämä vaikuttaa otsikon perusteella ihan kiinnostavalta:

http://www.inhumandecency.org/christine/miyazaki.html

Ja tässä on haastateltu Miyazakia itseään:

http://www.nausicaa.net/miyazaki/interviews/heroines.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...