Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

perjantai 7. toukokuuta 2010

Leikkitiikeri Luukas


Leikkitiikeri Luukas (Tygtigern Lukas äventyr) on vuonna 1985 valmistunut 13-osainen pala-animaatio. Sen käsikirjoitti Christina Anderson ja Clara ja Bettina Hongelin piirrokset animoi Bettina Hongell. Suomenkielisen version lukijana toimi Ahti Jokinen. Kyseessä on suomalainen animaatio, vaikka alkuperäinen kieli on ruotsi.


Luukas on lelutiikeri jonka asuttamalle hyllylle ilmestyy eräänä päivänä ärsyttävä Milla-nukke. Luukas pakkaa laukkuunsa mm.herneitä, peilin, kiiltokuvan ja kaulahuivin ja lähtee maailmalle. Hän ehtii juuri ja juuri tutustua pieneen Tintti-puukeijuun ennenkuin molemmat joutuvat Sarato-nimisen partasuun vangeiksi.


Sarato kuljettaa vankinsa kultaisella ilmalaivallaan linnaansa, jonka puutarha on täynnä kultaisia patsaita. Linnassa kuljeskelee lintuja jotka vartioivat vankeja ja ikkunoissa roikkuu verhoina lintuperhosia. Tinttiä ja Luukasta vartioimaan saapuu Korkki, joka paljastuukin Tintin kadonneeksi isäksi. Sarato oli vanginnut hänet ja sulkenut hänen muistinsa laatikkoon, josta se vapautui Luukaksen laitettua avaimenreikään herneitä jotka itäessään mursivat laatikon.


Kolmikko alkaa yhdessä suunnitella pakoa. He harhailevat linnassa ja yrittävät päästä lintuvartijoiden ohi. Pikku hiljaa he käännyttävät linnan muut asukkaat puolelleen ja onnistuvat jopa muuttamaan puutarhan kultaiset patsaat eläviksi. Kaikki juhlivat ja päättävät suostutella Saraton lopettamaan pahat tekosensa.


Sarato lupautuukin kiltiksi ja tunnustaa ettei sillä alunperin ollutkaan pahoja aikeita, se vain oli niin ujo ettei uskaltanut puhua kenellekään vaan muutti kaikki mieluummin patsaiksi. Pidetään iloiset puutarhajuhlat ja kaikki on lopulta hyvin. Luukas palaa seikkailunsa jälkeen takaisin kotiin Maria-tytön luokse.


Elektroniset musiikit ja vinkeät äänitehosteet luovat animaatiolle omalaatuisen tunnelman. Niiden takana ovat Tom Salomonsen ja Åke Andersson. Myös tarinan juoni on hieman epätyypillinen lastenohjelmalle, siinä on hyvin ahdistaviakin hetkiä. Kaikkiaan Luukaksen tarina on kuitenkin mielikuvituksellinen ja persoonallinen kokonaisuus.

Sarjaa on esitetty Ylellä sekä suomeksi että ruotsiksi. Tuorein uusinta lienee tullut Buu-klubbenissa muutama vuosi sitten. Dvd:lle Luukaksen seikkailu ei ole päätynyt.


Jaksot, yhden jakson kesto n.10 minuuttia:
1. Luukas muuttaa
2. Hyökkäys
3. Lintuperhoset
4. Korkki
5. Pako
6. Herneiden voitto
7. Tassutuksia yössä
8. Vartijalinnut heräävät
9. Helmeri
10. Takaa-ajo puistossa
11. Kaapin salaisuudet
12. Sarato kylvyssä
13. Loppu hyvin, kaikki hyvin

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa! Nyt löysin tämän upean blogin ja aion käydä jatkossakin tutkailemassa täällä! Ja muistelemassa lapsuuden suosikkipiirrettyjä!

Tämä Tiikeri Luukas varsinkin on lähellä sydäntäni :)

Oletko sellaisesta piirroselokuvasta kuullut kuin "Jenkki Jänis" (American rabbit) - olisikohan vuodelta 1986...
Siitä ei oikein löydy mitään netistä ;)

t. Hanna -81

NoJopas kirjoitti...

Tervetuloa lukemaan blogia!

Olen kuullut Jenkki Jäniksen olemassaolosta, mutta paljon muuta en siitä tiedäkään. Täytyy laittaa muistiin että pitää joskus yrittää etsiä aiheesta tietoa ja kirjoitella blogiteksti. :)

Anonyymi kirjoitti...

paskat animaatio sarjat vittu

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on jäänyt lapsuudesta mieleen! Tunnelma oli tosiaan vähän ahdistava ja pelottava. Muistelisin, että varsinkin viimeiset jaksot oli tosi jänniä. Lueskelin tässä yösydämellä yhtä kauhunovellia ja yhtäkkiä tämä animaatio tuli mieleen :) Youtubesta löysin jonkin tsekiksi dubatun pätkänkin tästä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...