Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 10. kesäkuuta 2010

Jenkkijänis pelastaa päivänJenkkijänis (The Adventures of the American Rabbit) on vuonna 1986 valmistunut piirroselokuva. Tarina ja hahmo selvästi ovat lähtöisin Amerikasta, mutta animaatio onkin yllättäen japanilaisen Toei Animationin tuotantoa. Hahmo esiintyi alunperin pop-taiteilija Stewart Moskowitzin julisteissa.


Robert "Rob" Rabbit syntyy aivan tavallisena jänölapsena, mutta huomaa omaavansa supervoimia vanhempiensa jouduttua vaaraan. Jo vauvasta asti Robin elämää on seuraillut vanha jänis, joka nyt ilmestyy selittämään tilannetta: Robertin kohtalona on muuttua rullaluistimilla kiitäväksi Jenkkijänikseksi aina juostessaan. Takaisin omaksi itsekseen jänö muuttuu kun joku sanoo hänen nimensä.


Rob pitää supervoimansa salassa ja muuttaa suureen kaupunkiin. Rob saa töitä Panda Monium-yökerhon pianistina ja ystävystyy Teddy-Pandan ja ihanan Bunny O' Haren kanssa. Valitettavasti kaupunkia terrorisoivat moottoripyörillä hurjastelevat shakaalit, joita johtaa salaperäinen Walt.

Bunny O' Hare ja Teddy järjestävät marssin, jonka shakaalit yrittävät pilata. Jenkkijänis kuitenkin estää shakaalien metkut ja marssi jatkuu. Shakaalit haluavat tuhota Jenkkijäniksen, joten he kidnappaavat avukseen gorillan. Tämänkin suunnitelman Jenkkijänis mitätöi. Shakaalit huijaavat Robin ystävineen laivalle, jonka he sytyttävät tuleen. Jenkkijänis pelastaa tämänkin tilanteen.


Seuraavaksi shakaalit valtaavat hirven johtaman suklaatehtaan ja pitävät tehtaanjohtaja hirveä ja tämän poikaa panttivankeinaan. Jenkkijänis iskee Waltin kimppuun. Paljastuu, että Walt on vain jonkinlainen robotti ja kaiken takana onkin hänen lemmikkikorppikotkansa. Korppikotka uhkaa räjäyttää Vapaudenpatsaan, ja Jenkkijäniksen on peräännyttävä.

Rob aikoo jo luovuttaa shakaalien mellastaessa kaupungilla. Vanha jänis saa hänet kuitenkin uskomaan jälleen Jenkkijäniksen kykyihin. Lopputaistelu käydään Niagaran putouksilla Jenkkijäniksen ja Korppikotkan välillä. Paha saa palkkansa.


Suomessa elokuva on levinnyt videoina 1980-luvulla. Dvd:nä sitä ei ole meillä julkaistu.

3 kommenttia:

Liljetys kirjoitti...

Voi mikä ihana Jenkkijänis! Sen nimi taisi olla Jusa suomeksi tuon jänösen, taitaa se videolla meilläkin jossain olla, pitää etsiä :) Satutko muuten muistamaan, mikä mahtoi olla semmoinen 80-luvulla näytetty piirretty sarja, jossa oli Bertta-kone, joka aina valmisti jotain kaikkea ihme tavaraa ja pelasti ihmiset pulasta? Muistan sen tunnusmusiikinkin siitä vielä :D

Liljetys kirjoitti...

Lisäksi täältä puuttuu omat lapsuusajan suosikki-elokuvat Simson & Salli (tanskalainen alunperin Samson & Sally), Siniritari (Przygody blekitnego rycerzyka vissiinkin alunerin, onkohan se sitten tsekkiläinen...?) sekä tietenkin Halinallet (Carebears) :) Näistä olisi hauskaa nähdä juttua blogissasi!

NoJopas kirjoitti...

Bertta-sarjan nimi oli suomeksi yksinkertaisesti "Bertta". Alkuperäinen nimi on "Bertha" ja sarja on Woodland animationsin tuotantoa.

http://elakoonkuvat.blogspot.com/search/label/Woodland%20animations

Simson ja Salli on mainittu Jannik Hastrupin elokuvia koskevassa tekstissä:

http://elakoonkuvat.blogspot.com/2010/03/jannik-hastrup.html

Hänen kaikki elokuvansa ansaitsisivat kyllä päästä tarkemaan tarkasteluun.

Halinalleista on varmuudella tulossa juttua jossain vaiheessa, ja toivottavasti myös Siniritarista, koska siitä ei ihan hirveästi tieoa (ainakaan suomeksi) taida löytyä. Ja se on jäänyt kyllä mieleen niille jotka sen lapsena ovat nähneet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...