Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Juniorin ohjelmisto

Maikkarin maksullisiin kanaviin kuuluva Sub Juniori on esittänyt lastenohjelmia vuodesta 2006 alkaen.

Juniori esittää ohjelmaa n.14 tuntia päivässä, joten animaatioiden määrää televisiossa se on ajallisesti lisännyt. Uusia sarjoja ei Suomeen Juniorin myötä ole kuitenkaan juuri tullut. Juniorin ohjelmistoon kuuluu monia Mtv3:lta tuttuja sarjoja. Mtv3:n ja Juniorin välinen ohjelmien vaihto tuntuukin loogiselta. Tosin kun uusia sarjoja on esitetty ensin muutaman jakson verran ilmaisella Mtv3:lla ja sitten maksullisella Juniorilla, tuntuu tämä hieman epäreilulta katsojia kohtaan.


Juniori ei kuitenkaan esitä uudestaan vain Mtv3:n sarjoja. Juniorilla on nähnyt myös monia Ylellä nähtyjä lastenohjelmia.

Yleä on pommitettu jatkuvasti eri sarjojen uusintatoiveilla, mutta reagointi katsojien nostalgiannälkään on ollut auttamattoman hidasta. Juniorilla tämä ilmeisesti huomattiin ja kanava alkoi esittää sellasia klassikoita kuin Myyrä ja Muumien maailma. Molempia on esitetty Ylellä.

Muumien maailmaa ei oltu esitetty ennen suomeksi dubattuna ja Myyrä ei tunnetusti puhu lainkaan. Kun Juniori nappasi ohjelmistoonsa Muskettikoirat ja Vili Vilperin, oli sarjat dubattava uudelleen. Miksi Yle antaisi kilpailevan kanavan käyttää omia dubbauksiaan? Katsojille tuttujen ja laadukkaiden dubbausten uusiminen tuntui aiheuttavan hämmennystä.

Myös Peukaloisen retket poimittiin Yleltä Juniorille. Ylellä sarjan suomenkielisenä lukijana toimi Inkeri Wallenius. Juniorikaan ei dubannut sarjaa usealla näyttelijällä vaan sarjan luki, kas, Inkeri Wallenius. Pörri Orava sentään dubattiin Juniorilla uudelleen usealla näyttelijällä vaikka Ylellä senkin lukijana toimi Wallenius.


Nyt jopa Pikku Kakkosen jokaisen jakson alussa ja lopussa aikoinaan esiintynyt Nukkumatti on loikannut Juniorin puolelle. Tämä tuntuu jo oudolta, koska Nukkumatti tuntuu vieläkin kuuluvan olennaisesti Pikku Kakkoseen, vaikkei hahmoa olekaan nähty siinä enää vuosiin.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Juniori on maksullinen kanava, minäkään en ole sitä hankkinut. Harmillista että laadukkaita lastenohjelmia ei ole kaikkien katsottavissa.

Yle on tunnettu laadukkaista dubbauksista ja Maikkari taas toisinaan onnistuu pilaamaan hyvän sarjan huonosti näytellyllä dubbauksella. Vanhemmilla katsojilla tuttu dubbaus on olennainen osa lapsuuden suosikkisarjoja ja Juniorilla esitetystä nostalgisesta sarjasta jää siis jotain puuttumaan.

Toimiiko Juniori oikein ottaessaan ohjelmistoonsa Ylellä esitettyjä sarjoja, jopa niin Ylelle profiloituneita sarjoja kuin Nukkumatti? Ei ehkä kovin kohteliaasti, mutta oikeutetusti kuitenkin. Jos Yle ei oikeasti saa katsojien toiveita toteutettuja eikä huomaa vanhojen sarjojen markkinarakoa ja arvoa, omapa on mokansa.

1 kommentti:

Elina kirjoitti...

Hei,
Muistatko mikä tuon ohjelman nimi on, joka on tuossa ensimmäisessä kuvassa neljäs rivi ylhäältä ja kolmas kuva vasemmalta?
Ihana ohjelma, enkä millään muista nimeä!

terkuin,

Elina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...