Animaatioblogi
Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.
torstai 24. kesäkuuta 2010
Tex Avery
Frederick Bean Avery, joka paremmin tunnetaan nimellä Tex Avery syntyi vuonna 1908. Hän piirsi nuoruudessaan sarjakuvia, mutta siirtyi piirrettyihin kun animaatiotuottaja Walter Lantz vakuuttui nuorukaisen kyvyistä. Avery työskenteli Lanzin studiolla Oswald the Lucky Rabbit -sarjan parissa vuosina 1931-1935. Näinä vuosina tapahtui myös onnettomuus, jossa Averyn vasen silmä vahingoittui kun siihen lensi klemmari. Tapauksen uskotaan jopa vaikuttaneen Averyn omintakaiseen animointityyliin.
Vuonna 1935 Avery siirtyi Warner Brossille. Hän animoi lyhäreitä Looney Tunes -sarjaan ja oli luomassa Putte Possua. Avery vaikutti myös Repe Sorsan ja Väiski Vemmelsäären syntyyn. Molemmissa hahmoissa alkoi näkyä Averyyn myöhemmin yhdistetty ronski huumori. Yleisö ei tosin alkuun pitänyt hahmoista lainkaan.
Avery vaihtoi studiota taas vuonna 1942. MGM:n alaisena hän loi alakuloisen Lurppa koiran, ja työskenteli studiolla aina vuoteen 1957 asti ja vastasi tänä aikana lähes kaikista studion lyhytelokuvista. 1954-1955 Avery palasi juurilleen Walter Lantz studiolle ja ehti näinkin lyhyessä ajassa luoda studiolle uuden suositun hahmon, pingviini Ville Viluisen.
Lopulta Avery siirtyi tekemään televisiomainoksia, joista ainakin Raidia pakenevat ötökät ovat myös suomalaisille tuttuja. Vielä juuri ennen kuolemaansa vuonna 1980 Avery ehti olla mukana Hanna-Barbera studiolla jossa hänen viimeinen sarjansa oli The Kwicky Koala Show.
Tex Averyn lyhärit olivat muiden studioiden, esimerkiksi Disneyn, piirrettyihin verrattuna aivan toisesta maailmasta. Ne olivat vauhdikkaita aina päättömyyten asti, väkivaltaisempia ja suorasukaisempia kuin mihin yleisö oli aiemmin piirretyissä tottunut. Myös Avery versioi kuuluisia satuja, mutta hänen Punahilkkansa olikin Red Hot Riding Hood, jota susi jahtaa mielessään jotain muuta kuin välipala.
Uransa loppupuolella Avery kärsi työuupumuksesta ja masennuksesta. Television yleistyessä lyhytelokuvien loiston päivät alkoivat jäädä taakse. Vaikka Avery sai Oscar-ehdokkuuden vuonna 1943 natseille ilkkuvasta Blitz Wolf -lyhäristä ja hänen animaationsa olivat katsottuja, todellinen arvostus alkoi vasta 1970-luvulla ja jatkuu toki edelleen. Avery tunnetaan hulluna nerona jonka animaatioissa voi tapahtua mitä vain.
Averyn tyylin vaikutteita voi nähdä mm. Roger Rabbitissa, Ren ja Stimpy -sarjassa, Animaanisissa, Paavo Pesusienessä ja jopa Disneyn Aladdin-elokuvan Henki jatkaa Averyn viitoittamalla tiellä.
Tunnisteet:
Hanna-Barbera,
Looney Tunes,
Lurppa,
Ville Viluinen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti