Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Ainahan me ollaan ystäviä?

Ystävänpäivään sopivaa elokuvaa miettiessäni päädyin Disneyn Topiin ja Tessuun (The Fox and the Hound) vuodelta 1981.


Daniel P. Mannixin "Kettu ja Koira" romaanin perustuva elokuva on Disneyn 24. animaatioklassikko. Tarina kertoo orvoksi jääneestä ketunpojasta, jonka Hilma mummo ottaa hoiviinsa ja nimeää Topiksi. Naapurissa asuu metsästäjä Aatu Remunen, joka on juuri hankkinut uuden ajokoiran pennun Tessun, jonka hän aikoo kouluttaa metsästyskoiraksi vanhan Pösö-koiransa avulla.

Eräänä päivänä Tessu tuntee uuden ja oudon tuoksun, joka houkuttelee sen metsään. Koira törmää ketunpoikaan, ja kaksikko ystävystyy. Ne leikkivät yhdessä metsässä, mutta kun Topi tulee Remusen pihamaalle syntyy ongelmia. Remunen uhkailee Hilmalle tappavansa ketun, ja Hilman on pidettävä lemmikkinsä sisällä. Onneksi Remunen lähtee pian koirineen koko talven kestävälle metsästysmatkalle. Topi jää ikävöimään ystäväänsä.


Keväällä he kohtaavat jälleen, nyt aikuisina. Tessusta on tullut metsästyskoira ja Topinkin on myönnettävä ettei ystävyys enää ole mahdollista. Pösö huomaa ketun ja lähtee takaa-ajoon, mutta joutuu onnettomuuteen. Tessu vannoo Topille kostoa Pösön puolesta ja Remunen uhkailee taas Hilmaa. Muorille ei jää muuta vaihtoehtoa kettunsa pelastamiseksi kun viedä se luonnonsuojelualueelle.

Topille elämä villinä on aluksi rankkaa, mutta se saa naaraskettu Kikistä itselleen opastajan uuden elämän alkuun. Remunen ei kuitenkaan ole unohtanut kettua ja tulee Tessun kanssa luonnonsuojelualueelle etsimään sitä. Ketut pääsevät onnekseen metsästäjää pakoon, kun Remunen kohtaa karhun ja joutuu sen ahdistelemaksi. Tessulla on kovat paikat puolustaessaan isäntäänsä, eikä Topi voi muuta kun mennä sen avuksi.


Topi saa karhun pois koiran kimpusta, mutta putoaa koskeen. Rantaan ajauduttaan se joutuu katsomaan suoraan Remusen aseen piippuun. Paikalle tulee Tessu, joka asettautuu vanhan ystävänsä ja isäntänsä väliin. Lopulta Remunen luovuttaa. Topi jää Kikin kanssa luonnonpuistoon, ja Tessu palaa kotiinsa.


Topi ja Tessu tehtiin aikana jolloin Disneyn studiolla oli käynnissä sukupolvenvaihdos. Vanhat animaattorimestarit jäivät eläkkeelle ja valta alkoi siirtyä nuorelle polvelle. Elokuvan valmistelu ja luonnokset olivat lähtöisin veteraanianimaattoreilta, jotka sitten jättivät elokuvan valmistumisen nuorten animaattoreiden käsiin. Samalla yritettiin siirtää Disneyanimaation perinteitä uusille tekijöille. Sukupolvenvaihdos nähdään myös elokuvassa, kun nuori Tessu ottaa paikan Remusen ykkösajokoirana vanhan Pösön sijasta.

Elokuvan valmistuminen viivästyi, kun Don Bluth lähti Disneyltä ja perusti oman animaatiostudion ja vei mennessään yksitoista muuta animaattoria.


Kirjan tarinaa kaunisteltiin melko paljon elokuvaksi sovitettaessa. Kirjassa Pösö ja Topi kuolevat ja se on realistisempi kuvaus ketun elämästä metsässä. Disneyn versio on enemmänkin suunnattu lapsille, vaikka yksi elokuvan tuottajista, monia Disneyklassikkoja ohjannut Wolfgang Reitherman olisikin halunnut elokuvan olevan kirjalle uskollisempi.

Vuonna 2006 ilmestyi jatko-osa Topi ja Tessu 2, joka sijoittuu Topin ja Tessun lapsuuteen.


Elokuva on julkaistu Suomessa jo kahdesti dvd:llä, uusin julkaisu on 25-vuotisjuhlajulkaisu vuodelta 2006.
Suomidubissa näyttelevät:
Topi...Katri Uski (Topi pentuna) Matti Olavi Ranin
Tessu...Pirkko Uski (Tessu pentuna) Jukka-Pekka Palo
Pöllö Muori...Rose-Marie Precht
Näpsä...Pertti Palo (Matti Ranin)
Nakkeli...Pekka Autiovuori
Hilma...Rauha Rentola
Aatu Remunen...Matti Ranin
Pösö...Olli Tuominen
Kiki...Karin Pacius
Sipi Piikkasika...Martti Järvinen
Nökö Mäyrä...Jussi Jurkka

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...