Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

perjantai 12. helmikuuta 2010

Up -kohti korkeuksiaTänään on ilmestynyt dvd:lle Pixarin uusin animaatioelokuva, Up -kohti korkeuksia. Elokuvan on ohjannut Pete Docter, jonka aiempi Pixar ohjaus oli Monsterit Oy vuonna 2001. Toisena ohjaajana oli Bob Peterson.

Up kiersi Suomen teattereita myös 3D-versiona, ja se on menestynyt maailmalla kahmien sekä katsojia että erilaisia palkintoja. Useissa palkintogaaloissa Up on valittu vuoden parhaaksi animaatioksi. Oscareiden saajista ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa, mutta Up on ehdolla sekä parhaan animaatioelokuvan että parhaan elokuvan kategorioissa.


Juoni:
Upin päähenkilö on leskeksi jäänyt Karl Fredrickson (Carl Fredricksen). Lapsista asti toisensa tunteneella pariskunnalla oli yhteinen haave lähteä seikkailemaan idolinsa Charles F. Muntzin tapaan. Mutta aika kuuluu, pariskunta vanhenee ja lopulta Karl huomaa olevansa yksin.

Vanhainkotiin siirtymisen sijaan Karl kuitenkin päättää repäistä, ja täytää talonsa ilmapalloilla, joiden avulla se nousee ilmaan ja aloittaa matkan kohti seikkailua Paratiisiputouksilla, ikäänkuin vaimonsa muistoksi. Mukaan päätyy vahingossa eräseikkailija Rasmus (Russel), joka tahtoisi ansaita vanhuksenauttamismerkin.


Talo päätyy Etelä-Amerikkaan, mutta ei aivan Paratiisiputouksella asti. Itsepäisesti Karl tahtoo siirtää talonsa oikeaan paikkaan kun palloissa on vielä kaasua jäljellä. He kohtaavat kuitenkin suuren tuntematton linnun, johon Rasmus ihastuu. Seuraavaksi porukkaan liittyy vielä puhuva koira.

Myös koiran omistaja löytyy, Karlin lapsuuden idoli Muntz. Muntz vaan ei olekaan ihailun arvoinen, vaan jahtaa jättiläislintua. Rasmus tahtoo pelastaa linnun ja sen jälkikasvun, mutta Karl tahtoisi vain siirtää talonsa oikeaan paikkaan ja jatkaa elämäänsä yksin. Lopulta Karl ymmärtää laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja alkaa pelastusoperaatio.


Elokuvassa on tottakai onnellinen ja jopa liikuttava loppu. Rasmus saa eräseikkailijana uuden merkkinsä ja molemmat, Karl ja Rasmus uuden ystävän.


Elokuvan idea lähti lentävästä talosta. Päähenkilön ikää ei pelätty, vaan elämänkokemuksen tuoman karisman ja rohkeuden koettiin olevan hahmolle pelkästään eduksi. Ikäihmisiä ei ole turhan paljon animaatioissa päähenkilöinä käytettykään. Carl Fredricksen on saanut ainakin nimensä verran vaikutteita ohjaajan lapsuudessa kohtaamista skandinaaviset sukujuuret omaavista ihmisistä.

Elokuva on omistettu Disneyn veteraanianimaattoreille Frank Thomasille, Ollie Johnstonille ja Joe Grantille, joiden kanssa ohjaaja Pete Docter ystävystyi. Kukaan kolmikosta ei valitettavasti ehtinyt nähdä elokuvaa valmiina.


Tarinassa on paljon komediaa ja hölmöilyä. Siinä on jopa lapsellisuuksiin lipuvia elementtejä, puhuvia koiria ja jättimäinen lintu, mutta myös vakavoitumisen hetkiä. Upissa on kypsyyttä, mutta se myös viihdyttää. Siitä ei siltikään erotu selvästi aikuisille ja lapsille suunnatut asiat tai vitsit, onneksi.

Suomidubissa Karlia näyttelee Antti Litja.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...