Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

tiistai 2. helmikuuta 2010

Myyrän luoja Zdeněk Miler

Tšekkiläisen Zdeněk Milerin tunnetuin animaatiohahmo on Myyrä (Krtek). Uransa aikana hän on tehnyt noin 80 animaatiota ja näistä 61 on Myyrä-filmejä.


Uransa animaattorina Miler aloitti sattumalta. Hän opiskeli kuvataiteilijaksi, mutta poliittisten selkkausten ja mielenosoitusten takia Prahan korkeakouluja suljettiin ja hän päätyi tekemään töitä animaattorina.

1940-luvun alussa Miler siirtyi Studio Bratři v triku (Trikkiveljekset)-animaatiostudiolle. Studion logo on Milerin 24 vuotiaana suunnittelema. Hänen ensimmäinen oma animaationsa valmistui 1948 ja oli nimeltään Miljonääri joka varasti auringon. Se palkittiin Venetsian kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Miler eteni piirtäjästä käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi ja lopulta koko studion johtoon.


Ensimmäinen Myyrä animaatio oli pellavakankaan valmistamisesta kertova Kuinka myyrä sai housut. Sen tekeminen kesti kaksi vuotta ja se valmistui vuonna 1957. Idean hahmoon Miler sai kompastuessaan kävelyllä Myyrän koloon. Myyrästä tuli heti suosittu ja länsisaksalainen tv-yhtiö tilasi kymmenen Myyrä-animaatiota.

Yhteistyö saksalaisten kanssa antoi Milerille paitsi taloudellisen vakauden, myös poliittisen vapauden. Hän ei joutunut kokemaan poliittisia rajoitteita, vaan sai vapaammat kädet kuin elokuvantekijät yleensä siihen aikaan. Myyrästä ei hevillä löydä poliittista sisältöä tai piiloviestejä, mutta toki halutessaan voi Myyränkin tulkita toimivan kommunististen aatteiden mukaisesti.


Vain ensimmäisessä Myyrä-animaatiossa oli kertoja. Sen jälkeen sarjan äänimaailma on koostunut musiikista ja äänitehosteista. Myyrä ei puhu, mutta ilmaisee tunteitaan ääntelemällä. Milerin tyttäret toimivat Myyrän näyttelijöinä. Myyrää ei siis tarvitse kääntää kun sitä esitetään eri maissa.

Uusin Myyrä animaatio on vuodelta 2002. Miler oli Myyrä ja sammakko-filmin valmistuessa 81 vuotias.


Milerin animaatioissa on seikkaillut Myyrän lisäksi myös muita hahmoja. Hepokatti (Cvrcek) esiintyi seitsemässä animaatiossa vuosina 1978-1979. Koiranpennusta (Stenatko) tehtiin kolme animaatioita vuonna 1960. Näitä animaatioita on Suomessa julkaistu Myyrän parhaat ystävät -otsikolla.

Myös Milerin Myyrä-kirjat ovat hyvin suosittuja. Suomessa ensimmäinen kuvakirja julkaistiin jo vuonna 1959. Lisäksi Myyrästä on saatavilla kattava joukko oheistuotteita myös Suomessa.


Suomeen Myyrä-animaatiot saapuivat 1970-luvulla. Televisioesitysten lisäksi Myyrää on julkaistu sekä videolla että dvd:llä. Myyrä dvd:eitä on julkaistu myös boksina ja lahjapakkauksena, jossa oli mukana pehmolelu.

Sympaattinen Myyrä on monille tuttu lapsuudesta, eikä se ole viidessäkymmenessä vuodessa juuri vanhentunut. Myyrä sopii siis mainiosti viihdyttämään myös tämän päivän lapsia. Ja aikuisia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

bNämä ihanat myyrä klassikot ovat jääneet lähtemättömästi mieleen minun sukupolveni edustajille.
ihanaa,että näitä on dvd:nä saatavilla!
(mies 40v.)

NoJopas kirjoitti...

Myyrä on todellakin ajaton klassikko. Animaatioiden tyyli on omaperäinen ja ne on taidokkaasti toteutettu, niitä kelpaa katsella vielä vuosikymmenet eteenpäin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...