Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Arttu

Joka päivä kun katuja astelet
ystäviä sä tapailet
on heistä jokainen tärkeä.
Hei, mulle ihanan päivän teit
kun kanssas leikkimään näin veit
ja hyvin niin toimeen tullaan.
Arttu (Arthur) on Marc Brownin kirjoihin perustuva tv-sarja, jonka tuotanto alkoi vuonna 1994 ja jatkuu edelleen. Vuonna 2010 valmistuu sarjan 14 kausi ja jaksomäärä tulee olemaan 185. Sarjaa tehdään Kanadalais-Amerikkalaisena yhteistyönä.

Sarja on poikinut kolme tv-elokuvaa, joista uusin on toteutettu tietokoneanimaationa, vaikka tv-sarja on piirretty. Artun ystävä Patte on saanut oman sarjansa, Postcards from Buster.


Arttu Reini on 8 vuotias poika, jonka perheeseen kuuluvat vanhemmat, pikkusiskot D.W ja Kati sekä lemmikkikoira Kamu. Patte Paasi ajattelee jatkuvasti ruokaa ja asuu kaksin äitinsä kanssa. Fransina Ronski on sarkastinen poikatyttö, Alan "Aivo" Powers lapsinero. Pinko Parves ei nimestään huolimatta ole luokan älykkäimpiä, vaan kiusaa Arttua ja muita, vaikka on toisinaan näiden kanssa myös hyvissä väleissä. Muhvi Ristiliekki on rikkaasta perheestä ja hemmoteltuna hänen on vaikea saada ystäviä.

Sarjan hahmot ovat hyvin ihmismäisiksi tyyliteltyjä eläimiä. Päähenkilö Arttu on maasika, lisäksi sarjassa nähdään esimerkiksi apinoita, kissoja, koiria ja jäniksiä. Hahmoilla on kuitenkin myös lemmikkieläimiä.

Tarinoissa käsitellään arkisia lasten elämään liittyviä asioita sekä syvällisempiä kysymyksiä esimerkiksi arvoista ja suvaitsevaisuudesta. Hahmoilla on hyvin erilaiset luonteet ja kiinnostuksen kohteet, mutta myös heidän perheistään ja jopa uskonnoistaan löytyy eroavaisuuksia.


Tunnuslaulun esittää Bob Marleyn poika Ziggy Marley. Ohjelmassa on ollut poikkeuksellisen paljon julkkisvieraita, mm. Art Garfunkel, The Backstreet Boys ja Joan Rivers.

Arttu ei olekaan peruslastensarja, vaan siinä on jotain mikä vetoaa myös aikuiskatsojiin. Vaikka sarjassa opettavaisuus on tärkeässä osassa, siitä löytyy silti paljon huumoria. Artussa on usein parodioitu aikuisille tuttuja tv-sarjoja ja elokuvia, eivätkä lapset välttämättä huomaa näitä vitsejä ollenkaan.

Vaikka jaksot ovat itsenäisiä tarinoita, sarjan juonessa on silti jatkuvuutta. Menneisyys on olemassa vaikka hahmot eivät vanhenekaan.


Suomessa Arttua on esitetty tv2:lla. Sarjaa on julkaistu videolla, mutta ei dvd:llä.

2 kommenttia:

Mata Ashita kirjoitti...

Hahahaa voi ei! Ihanaa, esittely Artusta! Hetken jo luulin, ettei sitä löytyisi mistään suomeksi enkä koskaan voisi googlettaa siitä kuvia tai muuta, mutta sitten löysin sivusi! Kiitos!

NoJopas kirjoitti...

Sarjan nimi on vähän hankala, hakusanoilla Arttu/Arthur kun löytyy paljon kaikkea muutakin kuin vaan tätä sarjaa koskevaa. Mutta kun jaksaa kaivella niin kaikenlaista mielenkiintoista tulee vastaan.

Vähän aikaa sitten näin yhden jakson Artusta, tuli vähän ikävä. Toivottavasti sarja uusitaan Suomessa jossain vaiheessa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...