Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 18. helmikuuta 2010

Hupsis!Hupsis (A je to!) on nukkeanimaatio kahdesta tee-se-itse miehestä, Patista ja Matista. Tšekkiläisessä sarjassa on 78 osaa, jotka on tehty vuosina 1976-2003. Ensi-esiintymisensä hahmot tekivät lyhytelokuvassa Kattilan paikkaajat (Kuťáci) vuonna 1976. Kolmen vuoden kuluttua hahmot tekivät paluun ja saivat oman tv-sarjan. Hahmot olivat nimettömiä vuoteen 1989 asti. Hahmojen nimien myötä koko sarjan nimeksi vaihtui Pat ja Mat.


Sarjan ovat luoneet Lubomír Beneš ja Vladimír Jiránek. He olettivat hahmojen olevan enemmän aikuisten mieleen, mutta hulvattomat tarinat ovat hurmanneet kaiken ikäiset ja sarjaa on esitetty yli kahdessakymmenessä maassa.

Myös ongelmia oli. Sosialistisessa Tšekkoslovakiassa sarjan tarinoita ja hahmoja pidettiin kumouksellisina ja tekijöiden epäiltiin valinneen hahmojen paitojen väreiksi keltaisen ja punaisen pilaillakseen Neuvostoliiton ja Kiinan kireillä suhteilla. Pat ja Mat sai kuitenkin tukea Tšekkoslovakian tv:ltä ja tuotanto pääsi alkamaan. Sveitsissä ei esitetty kaikkia jaksoja koska niitä pidettiin vaarallisina.


Sarjan ikumuistoisista musiikeista vastasi Petr Skoumal. Pat ja Mat eivät puhu, vaan tapahtumat etenevät musiikin ja äänitehosteiden voimin.

Uusia jaksoja on suunniteltu ja uusien tekijöiden mukana on Marek Beneš, Lubomír Benešin poika.

Suomessa sarjaa on esitetty Pikku Kakkosessa ja Sub Juniorilla. Hupsista on julkaistu viiden levyn boksina, ja 63 jaksoa yhdeksällä dvd:llä.


DVD:llä julkaistut Hupsis jaksot:
Kattilan paikkaajat
Tapetoijat
Työpaja
Matto
Keinutuoli
Kuva
Autokorjaamo
Lamppu
Levysoitin
Grilli
Muutto
Kaivo
Hyppääjät
Puutarha
Maalarit
Ristikko
Voimistelijat
Linnunpönttö
Pyykkipäivä
Ateria nurmikolla
Pesukone
Sade
Retki
Viinintekijät
Luistimet
Piano
Savenvalajat
Lähetyshäiriö
Omena
Avain
Huonekalut
Ruohonleikkuri
Kevätsiivous
Ovi
Katto
Makkaranpaisto
Kattotiili
Valokuvaajat
Pyörät
Koirankoppi
Lattian maalaus
Kasvihuone
Keinu
Hiiri
Vartijat
Ikkunanmaalaajat
Palapeli
Pääsiäismuna
Kuntoilijat
Automaatti
Autorata
Akvaario
Säilöntää
Riippuliidin
Golfarit
Korkki
Uima-allas
Maisemamaalaus
Joulupuu
Leivontaa
Potilas
Faksi
Mansikat

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...