Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

tiistai 16. helmikuuta 2010

Muodonmuutoksia


Erilaisten muodonmuutosten kuvaaminen onnistuu luontevasti ja uskottavasti animaationa. Ja monenlaisia muuntautumisia on animaatioelokuvissa ja tv-sarjoissa nähtykin.


Jo ensimmäisessä Disneyklassikossa Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937) nähtiin huikea ja pelottava muodonmuutos-kohtaus, kun kuningatar tekee itsestään vanhan eukon taikajuomansa avulla.


Disneyn Prinsessa Ruusunen (1959) -klassikon Pahatar muuntautuu Lohikäärmeeksi taistelussa Prinssi Philipiä vastaan, mutta muodonmuutoskaan ei estä elokuvan onnellista loppua.


Disneyn Miekka kivessä (1963) elokuva kertoo Arttu pojasta, jolle velho Merlin opettaa monia elämän ihmeellisyyksiä muuttamalla pojan ja itsensä eläimiksi. Ensin he muuttuvat kaloiksi ja joutuvat vallihaudassa hauen ahdistelemiksi. Onneksi äly voittaa voiman. Seuraavaksi he ovat oravia ja herättävät ihastusta oravaneitosissa. Lopulta Arttu muuttuu linnuksi, mutta päätyy suureen vaaraan Matami Mimmin talossa. Matami Mimmi on paha siinä missä Merlin on hyvä ja kaksikko kohtaa pian velhojen kaksintaistelussa, jossa on tarkoituksena muuntautua eläimiksi.


Myös tuoreemmassa Disneyklassikossa Karhuveljeni Koda (2003) nähdään vaikuttava muodonmuutos. Kenain veli kuoli karhun hyökätessä, ja Kenai kosti tappamalla karhun. Silloin Suuret henget muuttavat pojan karhuksi, ja hän joutuu huolehtimaan orvoksi jääneestä karhunpennusta.


Hayao Miyazakin elokuvassa Liikkuva Linna (2004) noita Turhatar muuttaa nuoren Sophien vanhaksi eukoksi, koska on mustasukkainen velho Haurun osoitettua tytölle huomiota. Sophie ei pysty kertomaan lumouksestaan kenellekään, ja lähtee kotoaan. Hän päätyy Haurun liikkuvaan linnaan kotiapulaiseksi, ja lumous alkaa hitaasti murentua.


Miyazakin elokuvassa Porco Rosso (1992) lentäjä ja sotasankari Marco Pagoti on muuttunut siankasvoiseksi Porco Rossoksi. Varsinaista muutosta siaksi ei näytetä, mutta Porcon ihmiskasvot nähdään takaumissa ja valokuvissa. Eräänä yönä mekaanikko Fio näkee hetken ajan Porcon ihmiskasvoisena. Myös Liikkuvassa linnassa Hauru näkee Sophien nuorena tämän nukkuessa.


Ponyo rantakalliolla (2008) on Miyazakin tuorein teos, ja sen nimihahmo on pieni merenkala Ponyo, joka tahtoo muuttua ihmiseksi tavattuaan Sosuke-pojan. Tämä onnistuu, koska Ponyo on nuolaissut verta Sosuken sormeen tulleesta haavasta. Ponyon muodonmuutos kalasta tytöksi on huvittavaa katsottavaa, mutta seuraukset ovat vähällä olla katastrofaaliset kun tapahtuma nostattaa myrskyn.


Apua olen kala (2000) elokuvassa tapahtuu päinvastoin kuin Ponyossa, kolme lasta muuttuu mereneläviksi tiedemiehen kehittämää ihmejuomaa juomalla. Vastalääke on merenpohjassa, kalojen hallussa. Elokuva on Tanskalaisen A. Film studion tekemä.


Muumilaakson tarinoiden ensimmäissä jaksossa nähty Muumipeikon muodonmuutos oli monelle pienelle (ehkä myös isolle) muumifanille kauhistuttava kokemus. Muumipeikko keksii piiloleikissä mahtavan piilon, ja ryömii Taikurin hattuun. Hatusta ulos ei kuitenkaan tule Muumipeikko, vaan outo olio jota kukaan ei tunnista. Myös Muumipeikko itse huomaa muuttuneensa ja järkyttyy pahasti. Lopulta paikalle tulee Muumimamma, joka katsottuaan oliota silmiin tunnitaa tämän omaksi muumilapsekseen, ja Muumipeikko muuttuu omaksi itsekseen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...