Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

torstai 25. helmikuuta 2010

Disney klassikko Mulan

Vuonna 1998 valmistunut Mulan on Disneyn 36. klassikko. Jos elokuva on vielä näkemättä, voi asian korjata lauantaina 27.2.2010 kello 15.45 kun Mtv3 esittää Mulanin perheleffana.Juoni:
Fa Mulan on nuori nainen, joka tahtoisi olla kunniaksi perheelleen ja menee muiden nuorten naisten kanssa liitonsolmijan luokse. Tapaaminen kuitenkin epäonnistuu täysin ja häpeissään Mulan palaa kotiin.


Kiinan Keisari on antanut käskyn, jonka mukaan yhden miehen jokaisesta perheestä on liityttävä mukaan sotaan hunneja vastaan. Mulan on perheensä ainoa lapsia, ja niin hänen vammautuneen isänsä on otettava kutsu vastaan. Mulan ei voi hyväksyä vanhan isänsä lähettämistä rintamalle. Yöllä hän ottaa isänsä haarniskan, leikkaa hiuksensa ja lähtee tämän puolesta taistelemaan.

Kohtaus on elokuvan voimakkaimpia ja yksi upeimmista koko Disneyhistoriassa:


Mulanin esi-isät lähettävät tytölle avuksi lohikäärmeen. Sattuman kautta lohikäärmeen pestin saa Mushu, kooltaan pieni, mutta kuitenkin aito lohikäärme. Myös isoäidiltä saatu onnensirkka seuraa Mulania.

Kapteeni Li Shangin tehtävänä on kouluttaa reserviläisistä kunnon sotilaita. Tämä vaatii paljon töitä, mutta lopulta tulosta alkaa syntyä. Myös Mulan, nyt nimeltään Ping kunnostautuu harjoituksissa.


Uudet sotilaat lähtevät rintamalle ja kohtaavat siellä lohduttoman näyn. Hunnit ovat voittaneet taistelun ja näyttää siltä että heidän ryhmänsä on Kiinan viimeinen mahdollisuus. He joutuvatkin pian hunnien hyökkäyksen kohteeksi ja tilanne vaikuttaa toivottomalta. Onneksi Mulan keksii aiheuttaa lumivyöryn joka hautaa hunniarmeijan alleen. Valitettavasti Mulan itse haavoittuu ja samalla paljastuu ettei hän olekaan mies.

Mulan hylätään vuoristoon ja muut lähtevät Keisarin palatsiin. Murtunut Mulan huomaa kauhukseen että hunnit selviytyivät lumivyörystä ja lähtee varoittamaan muita. Keisarin palatsilla juhlitaan sotasankareita, eikä Mulania uskota. Totuus paljastuu kun hunnien johtaja Shan Yu ottaa Keisarin vangiksi.


Mulanin johdolla alkaa pelastusoperaatio, joka johtaa hunnien lopulliseen häviöön ja Kiinan pelastamiseen. Viisas Keisari kiittää Mulania ja antaa tälle lahjoja. Mulan palaa nöyränä kotiin kertoen isälleen tuottaneen viimeinkin kunniaa perheelleen. Isä ei välitä kunniasta vaan on ikionnellinen saadessaan tyttärensä elossa takaisin kotiin.

Mulanin tuotanto alkoi vuonna 1994. Joukko taiteilijoita lähetettiin Kiinaan tekemään luonnoksia ja ottamaan valokuvia inspiraatioksi. Kiinalaiset maalaukset innoittivat elokuvan tyylitellyn ilmeen.

Tarina perustuu vanhaan Kiinalaiseen runoon. Elokuvan ohjasivat Tony Bancroft ja Barry Cook. Mulanin pääanimaattorina toimi Mark Henn, joka on vastannut myös uusimman Disney piirrosklassikon Prinsessan ja Sammakon päähenkilöstä Tianasta sekä Aladdinin Jasiminesta.

Jatko-osa Mulan 2 julkaistiin suoraan videolla vuonna 2004.


Mulanin Suomen ensi-ilta oli 20. marraskuuta 1998. Elokuva on ehditty julkaista dvd:llä jo kahdesti.

Suomidubin tiedot:
Käännös ja ohjaus: Annamari Metsävainio
Mulan...Heidi Kyrö
Mushu...Tom Pöysti
Shang...Santeri Kinnunen
Keisari...Matti Ranin
Chien-Po...Kari Tamminen
Yao...Puntti Valtonen
Ling...Antti Pääkkönen
Chifu...Pekka Autiovuori
Shan Yu...Pertti Koivula
Fa Zhou...Leif Wager
Isoäiti Fa...Seela Sella
Liitonsopija...Raija Alenius
Ensimmäinen esi-isä...Markku Riikonen
Lisäksi: Ulla Renko, Eero Saarinen, Markus Bäckman, Pekka Kuorikoski, Jarkko Tamminen, Veikko Honkanen, Titta Jokinen

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...