Disney teki Viidakkokirjasta elokuvan (Jungle Book) vuonna 1967. Ohjaajana toimi Wolfgang Reitherman. Disneyversio poikkeaa paljon kirjasta, oikeastaan se lainaa sieltä lähinnä hahmot eivätkä nekään ole yksyhteen kirjan persoonien kanssa. Baloo on kirjassa Mowglin opettaja, Disneyelokuvassa Baloo opettaa Mowglille leppoisaa karhunelämää.
Kun Viidakkokirjaa alettiin työstää Disneyklassikoksi olivat alkuperäiset suunnitelmat lähenpänä kirjaa, mutta Walt Disney ei halunnut elokuvasta niin synkkää. Disneyn elokuva eteneekin laulujen ja huumorin avulla ja sen oli tarkoituskin viihdyttää yleisöä. Viidakkokirja oli viimeinen elokuva jonka tekemisessä Walt Disney oli mukana. Hän kuoli ennen elokuvan valmistumista.
Jatko-osa Viidakkokirja 2 valmistui vuonna 2003. Elokuvasta tutut hahmot ovat esiintyneet myös tv-sarjossa Pilipalipilotit ja Viidakkoviikarit.
Venäläinen Soyuzmultfilm -studio alkoi tehdä omaa Viidakkokirja-animaatiotansa samoihin aikoihin Disneyn kanssa. Roman Davydovin ohjaama Mowgli (Маугли) koostui alunperin viidestä n.20 minuutin osasta, jotka valmistuivat vuosina 1967-1971 ja koottiin 96 minuuttiseksi elokuvaksi vuonna 1973.
Osien nimet englanniksi ovat:
Raksha
The Kidnapping
Akela's Last Hunt
The Fight
Return to Mankind
Tämä animaatio on kirjalle hyvin uskollinen, se esittää myös tarinan synkemmät puolet. Bagheera kylläkin on animaatiossa muuttunut naaraaksi ja animaatiosta on jätetty pois ihmishahmot Mowglia lukuunottamatta. Tämä on yksi harvoja versioita jossa Shere Khanin Tabaqui apuri on shakaali kuten kirjassa, eikä hyeena.
Venäläisen Viidakkokirjan on voinut nähdä Ylen esittämänä televisiosta.
Japanilaiset tarttuivat aiheeseen 1989. Jungle Book Shonen Mowgli on Nippon animationin tuotanto. Sarjassa 52-osaa. Susiperheellä on sarjassa suuri rooli ja Mowgli on saanut kaverikseen myös kultapandan.
Suomessa sarjaa on julkaistu 1990-luvulla videoilla, tosin koko sarjaa ei suomeksi ole ollut saatavilla. Kaikkiaan Suomessa on julkaistu kuusi kasettia.
Amerikkalainen Chuck Jones ohjasi Kiplingin tarinoista kolme noin puolen tunnin animaatiota.
Rikki-Tikki-Tavi 1975
The White Seal 1975
Mowgli's Brothers 1976
Soyuzmultfilm teki Rikki-tikki-tavista animaation kymmenen vuotta ennen Jonesia, vuonna 1965. Ohjaajana oli Alexandra Snezhko-Blotskaya. Tässä versiossa urhea mungo suojelee Intialaista perhettä kobrien hyökkäyksiltä. Kirjassa perhe on englantilainen.
Animaatioblogi
Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.
keskiviikko 3. maaliskuuta 2010
Intian viidakoista
Rudyard Kiplingin tunnetuin teos Viidakkokirja, kertoo susien kasvattamasta Mowgli pojasta, jota tiikeri Shere Khan vainoaa. Baloo-karhu ja Bagheera-pantteri suojelevat ja opettavat Mowglia. Aluksi tarinat ilmestyivät aikakauslehdissä 1893–1894, ja koottiin lopulta kirjaksi vuonna 1894.
Tunnisteet:
Amerikka,
Disney,
Japani,
Mowgli,
Nippon animation,
Soyuzmultfilm,
Venäjä,
Viidakkokirja
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Olen käyttänyt puoli iltapäivää metsästäen animaatiota valkoisesta tiikeristä. Olin aivan varma, että kyseessä oli Viidakkokirja-animaaito, mutta ei hajuakaan mikä ! Onneksi blogisi auttoi taas kerran paikantamaan oikean tekijän (Chuck Jones).
Tämä on ainoa sivu netissä, josta löysin tuon venäläisen kauniisti piirretyn Viidakkokirjan. Oikean tekijän avulla löysin sitten koko elokuvan YouTubista. Kiitos!
Lähetä kommentti