Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa



Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa (The Secret of NIMH) on Don Bluthin ensimmäinen pitkä elokuva vuodelta 1982. Elokuva perustuu Robert C. O'Brienin kirjaan Hiirirouva ja ruusupensaan viisaat.


Tarina kertoo farmari Fitzgibbonsin puutarhassa asuvasta peltohiirestä, Rouva Brisbystä. Hän on hiljattain jäänyt leskeksi ja hoivaa nyt yksin neljää lastansa. Timothy on sairastunut ja Brisby hakee lääkettä miehensä vanhalta ystävältä herra Agesilta. Herra Ages toteaa oireiden viittaavan keuhkokuumeeseen, eikä Timothy saa mennä ulos vielä pitkään aikaan, tai hän kuolee kylmyyteen. Valitettavasti on kevät ja farmari voi milloin tahansa aloittaa kylvöt. Kukaan puutarhan eläimistä ei ole turvassa traktorilta, vaan kaikkien pitää muuttaa pellolta pois. Rouva Brisby on vaikeassa tilanteessa, Timothy ei voi mennä ulos, mutta ei jäädä kotiinkaan.


Kotimatkallaan Brisby pelastaa hölmön variksen kissan kynsistä. Varis lupaa tehdä vastapalveluksen ja lennättää rouva Brisbyn suuren pöllön luo kysymään neuvoa ongelmaansa. Pöllö ei aluksi osaa antaa kummoisia neuvoja, mutta kuulleessaan että Rouva Brisby oli naimisissa Johnathan Brisbyn kanssa, hän neuvoo hakemaan apua farmarin ruusupensaassa asuvilta rotilta.


Niin Brisby menee ruusupensaaseen, ja törmää siellä onnekseen herra Agesiin. Hän johdattaa Brisbyn rottien maailmaan ja Brisby tutustuu Justiniin ja rottien vanhaan johtajaan Nicodemukseen. Nicodemus kertoo rouva Brisbylle miten rotat ja hänen miehensä tunsivat toisensa. He olivat kaikki koe-eläiminä NIMH-nimisessä laboratoriossa ja pakenivat sieltä. Laboratoriossa he olivat saaneet pistoksia jotka tekivät heistä hyvin älykkäitä ja hidastivat heidän ikääntymistään. Lisäksi Nicodemus kertoo rottien kyllästyneen varastamaan farmarilta ruokaa ja sähköä ja aikovan muuttaa pian Okalaaksoon. Brisby saa Nicodemukselta myös amuletin, jonka Johnathan oli hänelle jättänyt.


Rotat suostuvat auttamaan Brisbyä. He aikovat siirtää hänen betonimöykkyyn rakennetun talonsa kiven suojaan niin ettei aura saa sitä rikki. Rotta Jenner vastustaa suunnitelmaa muuttaa Okalaaksoon ja keksii käyttää Brisbyn talon siirtämistä hyväkseen murhatessaan Nicodemuksen. Farmarin kissa pitää huumata, jotta se ei häiritse operaatiota. Rouva Brisby tarjoutuu tehtävään, vaikka kuulee että juuri näin hänen miehensä kuoli. Valitettavasti farmarin poika saa Brisbyn kiinni keittiössä ja sulkee tämän vanhaan lintuhäkkiin. Illalla Brisby kuulee kuinka farmari puhuu puhelimessa NIMH:in ihmisten kanssa ja antaa heille luvan tulla tuhoamaan farminsa rotat.


Rouva Brisby onnistuu lopulta pakenemaan ja lähtee varoittamaan rottia. Rotat ovat siirtämässä hänen taloaan ja Jenner onnistuu pudottamaan sen Nicodemuksen päälle. Kaikki pitävät sitä onnettomuutena, ja Jenner julistaa itsensä johtajaksi ja päättää että rottien on parempi jäädä farmille. Brisby tulee paikalle ja kertoo kuulleensa että NIMH on tulossa. Jenner suuttuu Brisbylle ja Justinin ja Jennerin välille syntyy taistelu. Lopulta Jenner kuolee. Rouva Brisbyn taloa ei ole vielä kokonaan siirretty ja se alkaa upota mutaan. Rotat ovat voimattomia ja talo uppoaa. Rouva Brisbyn amuletti alkaa hohtaa ja sen voimalla talo nousee mudasta ja siirtyy uudelle paikalleen.


Elokuvan ja kirjan välillä on joitain eroavaisuuksia. Kirjassa Jenner mainitaan, mutta hän on jo lähtenyt muiden rottien luota. Nicodemus ei kuole, sensijaan Justinin selviytymisestä ei saada varmuutta. Rotat siirtävät Brisbyn talon paikoilleen, eikä maagista amulettia ole kirjassa.

Merkittävä ero on että kirjassa hiirirouvan nimi on Frisby. Nimi jouduttiin vaihtamaan kun Frisbeitä valmistava yritys väitti nimen rikkovan heidän tekijänoikeuksiaan. Jotta asiasta ei tulisi oikeustoimia, näyttelijät kutsuttiin uudelleen nauhoituksiin ja päähenkilön nimi vaihdettiin.


Elokuva tehtiin pienellä budjetilla ja nopealla aikataululla. Se oli kuitenkin aikanansa kallein muun kuin Disneyn tuottama animaatioelokuva. Itseasiassa Bluth oli tutustunut hiiritarinaan kun sitä tarjottiin Disneylle elokuva-aiheeksi hänen ollessaan vielä studiolla töissä.

Bluth oli lähtenyt Disneyltä koska ei ollut tyytyväinen sen animaatioiden tasoon. NIMHissä hän halusi palata Disneyn vanhojen klassikkoelokuvien henkeen. Tarinaan ja hahmoihin panostettiin ja animaatiossa ei väistelty työläämpiäkään tekniikoita jos niillä saavutettaisiin toivottu lopputulos. Realistisen ilmeen saavuttamiseksi rakennettiin tapahtumapaikoista pienoismalleja tai käytettiin oikeita esineitä, joiden liikkeitä valokuvattiin ja käytettiin sitten pohjana animaatiolle.

Elokuvan musiikit sävelsi Jerry Goldsmith. Varsinaisia lauluja on mukana vain yksi, Flying Dreams jonka sanoitti ja esitti lopputekstien aikana Paul Williams.


Suomessa elokuvan ensi-ilta oli jouluna 1982. Sitä ei dubattu suomeksi, koska ikärajaksi tuli K10. Elokuva on esitty televiosiossa ja julkaistu videolla. Dvd:llä sitä ei Suomessa vielä ole kertaakaan nähty, klassikko-maineesta huolimatta. Vuonna 1998 tehty jatko-osa Secret of NIMH. 2: Timi pelastaa päivän on myös nähty Suomessa tv:ssä.

2 kommenttia:

Snowdance kirjoitti...

Oi, NIMH on mahdollisesti animaatioelokuvasuosikkieni kakkonen! Mikähän ihme siinä on, ettei tätä ole vieläkään julkaistu Suomessa DVD:llä? Rouva Brisbyn (en tiennyt tuota frisbee-juttua) aviomiehen etunimi on elokuvassa muuten Johnathan, ylimääräisellä hoolla. :D Noin se lukee siinä Nicodemuksen kirjassa.

- Snowi

NoJopas kirjoitti...

En tosiaan ymmärrä tuota dvd asiaa. Blu-raykin on julkaistu maailmalla jo 2007.

Olen aina mieltänyt nimen Jonathaniksi, joten en sitä nyt edes tarkistanut. Ja sain juuri luettua tuon kirjankin enkä siinäkään huomannut että nimessä on lisä-H. :D

Korjaan nimen oikein tuohon tekstiin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...