Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Wallace ja Gromit


Nick Park alkoi tehdä National Film and Television Schoolin lopputyökseen vaha-animaatiota Suurenmoinen huviretki. Lyhytelokuva keksijä Wallacen ja hänen koiransa matkasta kuuhun toi Parkille työpaikan Aardman Animations -studiolta ja Oscar ehdokkuuden.

Wallace on englantilainen keksijä, joka pitää kovasti juustoista. Wallacen ääninäyttelijänä toimii Peter Sallis. Wallace asuu koiransa Gromitin kanssa. Gromit ei puhu, mutta käyttäytyy muuten hyvin ihmismäisesti. Wallacella on ollut suhteita useisiin naisiin, mutta romantiikka on kuihtunut syystä tai toisesta.


Wallace ja Gromit ovat vaha-animaatiohahmoja. Aardmanilla pidetään tiukasti kiinni vaha-animaatioista myös tietokoneanimaatioiden aikakaudella. Wallacea ja Gromitia on kiitelty paitsi nerokkaista juonenkäänteistä, myös lavastuksen, kuvauksen ja äänisuunnittelun korkeasta tasosta.

Vaikka Park jäi ilman Oscaria Wallacen ja Gromitin ensi-esiintymisestä, hän sai parhaan lyhytanimaation palkinnon kahdesta seuraavasta kaksikon seikkailusta ja myös Paakarin painajainen oli ehdolla. Elokuva Kanin kirous voitti Oscarin, ollen ensimmäinen parhaan animaatioelokuvan palkinnon saanut vaha-animaatio.

Wallace ja Gromit lyhytelokuvat:
Suurenmoinen huviretki (A Grand Day Out) 1989
Väärät housut (The Wrong Trousers) 1993
Läheltä piti (A Close Shave) 1995
Paakarin painajainen (A Matter of Loaf and Death) 2008
Tv-sarja:
Cracking Contraptions (Kymmenen 2 minuutin jaksoa) 2002
Pitkä elokuva:
Wallace & Gromit: Kanin kirous (Wallace & Gromit - the Curse of the Were-Rabbit) 2005Suomessa Wallacea ja Gromitia on esitetty televisiossa. Meillä on näytetty myös Late Lammasta joka tuli tutuksi Läheltä piti-lyhäristä. Kaikki neljä lyhytelokuvaa löytyvät vuonna 2009 ilmestyneeltä Wallace & Gromit -Paakarin painajainen -dvd:ltä. Wallace & Gromit – uskomattomat seikkailut dvd:ltä löytyvät ensimmäiset kolme lyhäriä. Myös Kanin kirous on julkaistu Suomessa dvd:llä.

2 kommenttia:

Snowdance kirjoitti...

Kas, sinullapa on täällä mielenkiintoinen blogi. Laita ihmeessä linkki tänne myös foorumin allekirjoitukseesi! Wallace & Gromit-tietous tuli kuin tilauksesta, koska olen ollut aikeissa kirjoittaa jonkinlaisen esittelyn W&G:sta omalle sivulleni, näin koirahahmonäkökulmasta. Laitan blogisi kirjanmerkkeihin, vaikka olenkin tod. näk. huono kommentoimaan aiheista, joista en itse tiedä kovin paljoa. :P

- Snowdance, Taikalinnasta

NoJopas kirjoitti...

Kiitos mielenkiinnosta. :) Taikalinnassa (ja muillakin foorumeilla) olen mainostanut blogia lähinnä profiilissani. Kyllähän siitä voisi joskus jotain mainintaa allekirjoitukseenkin laittaa.

Ja olen muuten vieraillut sinun sivuillasi blogia kirjoitellessani, jotain koira-animaatioihin liittyviä faktoja tarkistellessani. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...