Animaatioblogi
Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.
tiistai 2. maaliskuuta 2010
Villihanhien matkassa
Peukaloisen retket (Nils no fushigi na tabi) on japanilaisen Studio Pierrotin animoima 52-osainen tv-sarja. Se perustuu ruotsalaisen Selma Lagerlöfin kirjaan Peukaloisen retket villihanhien seurassa.
Tarina kertoo ilkeilevästä pojasta, Nils Holgerssonista, joka saa kiinni kotihaltijan. Haltija suivaantuu pojan käytöksestä ja muuttaa tämän peukaloiseksi. Samaan aikaan Martti Hanhi haaveilee lähdöstä villien hanhien mukana Lappiin. Kun Martti tekee päätöksensä ja nousee siivilleen valmiina seuraamaan villejä sukulaisiaan, nappaa Nils kiinni Martin kaulassa roikkuvasta köydestä ja päätyy mukaan ikimuistoiseen seikkailuun.
Sarja on melko uskollinen Lagerlöfin kirjalle, tosin kirjasta ei löydy Nilsin kanssa seikkailevaa hamsteria. Myös Smirre-ketun rooli on tv-sarjassa suurempi.
Ensimmäisen kerran tv-sarja on esitetty 1980-1981. Peukaloinen oli vuonna 1979 perustetun Studio Pierrotin ensimmäinen tuotanto ja hahmosuunnittelussa oli mukana Disneyllä työskennellyt Marty Murphy, joka antoi panoksensa myös Liisan seikkailut Ihmemaassa ja Maija Mehiläinen -sarjoihin.
Peukaloisen retkien jälkeen studio on tehnyt esimerkiksi sarjat Tokyo Mew Mew ja Naruto.
Lisäksi Studio Pierrot on tehnyt suomalaisen Julia Vuoren Sika-lastenkirjoihin perustuvat neljä lyhytelokuvaa. Animaatioita oli ainakin alunperin saatavilla ainoastaan Kiotolaisessa museossa, jossa oli Vuoren näyttely.
Suomalaisille tutun tunnussävelmän sävelsi tšekkoslovakialainen Karel Svoboda, myös Tao Taon ja Maija Mehiläisen tunnuslaulujen säveltäjä.
Peukaloisen retkistä on tehty animaatio myös Venäjällä. Soyuzmultfilm -studion versio Заколдо ванный ма льчик valmistui jo vuonna 1955.
Suomessa Nilsiin on tutustuttu ensin Ylen kanavilla vuodesta 1983 alkaen ja Juniorilla 2000-luvulla. Sarja on julkaistu kokonaisuudessaan dvd:llä kahdessa boksissa. Lisäksi Suomessa on julkaistu sarjan jaksoista koostettu elokuvaversio.
Sarjan kertojana on kokoajan toiminut Inkeri Wallenius, tosin Juniorin esitystä varten dubbaus tehtiin ilmeisesti uudestaan. Nilsin hamsteri tunnettiin Ylellä vain hamsterina, mutta Juniorilla sen nimi on Rymy.
Suomessa on julkaistu 1980-luvulla myös Peukaloisen retket sarjakuvaa.
Sarjan jaksot:
1.Menninkäinen
2.Villihanhien kutsu
3.Kettu
4.Oravan pennut
5.Martti vaikeuksissa
6.Villihanhien kilpailu
7.Sadesää
8.Glimmingen kilpailu
9.Eläinten kevätjuhla
10.Patsas
11.Smirren apurit
12.Siipirikko
13.Lampaat
14.Myrskyn merkki
15.Kadonnut kaupunki
16.Sunnerbon aarre
17.Kuhnus-Tahmus
18.Houkutuslintu
19.Suuri lintujärvi
20.Harmaaturkki
21.Tarhakäärmeen kosto
22.Kovasydäminen talonpoika
23.Karhujen luona
24.Ylioppilas
25.Vapunaatto
26.Joutsenkuningas
27.Bataki ansassa
28.Seppien kilpa
29.Hienohöyhenen perhe
30.Kahlekoira
31.Pelimanni
32.Gorgo-kotka
33.Nälkä
34.Eläinten uudenvuodenaatto
35.Tuli
36.Lintujen riita
37.Suuri kohmettaja
38.Lapset
39.Lapin kevät
40.Kadonnut hanhilapsi
41.Lapin kesä
42.Suomi-Maija
43.Ero Gorgosta
44.Lumottu puutarha
45.Seikkailu luolassa
46.Kalastajakylä
47.Jättiläiset
48.Smirre
49.Vaikea päätös
50.Meren lahja
51.Kotiinpaluu
52.Tiet erkanevat
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Ah, nostalgy overload 8) <33 Pääsee vihdoin katsomaan telkkarista ne jaksot, joita ei saatu aikoinaan nauhoitettua kasetille. Nyt tuli myös himo ostaa nuo DVD-boxit.
Pikku huomio:
Pieni virhe on tosin tuossa kuvassa, jossa on nuo hahmojen kuvat ja nimet: Gusterin ja Gunnarin nimet ovat väärin päin.
Onkos tuo toisaalta ihme, kun itse sarjassakin kertoja sekoittaa jatkuvasti noiden kahden hahmon nimet keskenään :DD
Muutoin ei kyllä ole valittamista, ja ylipäätään tässäpä on hianot sivut. Mukavaa kun joku sentään jaksaa panostaa!
Kiitos vinkistä, korjasin nimet toisinpäin. Muistan että nimien ja hahmojen yhdistäminen oli vaikeaa, mutta en enää muista mistä tarkistin kummin päin ne menevät, dvd:ltä vai joltain saksalaisilta nettisivuilta...
Mutta jos nimet ovat tosiaan kertojallakin välillä hukassa niin sittenhän moka ei ole ihan anteeksi antamaton. :D
Lähetä kommentti