Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

lauantai 27. maaliskuuta 2010

Sinäkin olet animaatiohahmo, Jaska Jokunen

Charles M. Schulzin sarjakuvaa Tenavat (Peanuts) on julkaistu 75 maassa.Tenavien animaatioura alkoi mainoksesta. 1959 Ford sai luvan käyttää hahmoja Ford Falcon tv-mainoksissaan. Ne animoi Bill Melendez. Schulz ja Melendez ystävystyivät ja Melendez palkattiin tekemään animaatioita myös Tenavia käsittelevään dokumenttiin. Seuraavaksi syntyikin jo puolituntinen A Charlie Brown Christmas, joka esitettiin ensikerran Joulukuussa 1965.


Menestyksen myötä syntyivät It's the Great Pumpkin, Charlie Brown, Charlie Brown's All-Stars ja lopulta yli 30 Tenavat lyhytelokuvaa. Viimeinen He's a Bully, Charlie Brown valmistui 2006. Melendez paitsi ohjasi lyhärit, myös ääninäytteli Ressua, joka tosin ei puhu vaan murisee ja nauraa toisinaan. Vuoteen 1976 asti musiikeista vastasi jazzpianisti Vince Guarald.

Lyhytelokuvien lisäksi tehtiin neljä täyspitkää elokuvaa. Niistä ensimmäinen oli A Boy Named Charlie Brown vuonna 1969. Muut elokuvat ovat nimeltään Snoopy, Come Home (1972), Race for Your Life, Charlie Brown (1977) ja Bon Voyage, Charlie Brown (and Don't Come Back!!) (1980).The Charlie Brown and Snoopy Show´ta esitettiin vuosina 1983-1985 sunnuntai aamuisin. 20 minuutin mittaisia jaksoja valmistui yhteensä 18.

Kahdeksan osaisessa minisarjassa This is America, Charlie Brown tutustutiin Amerikan historian tapahtumiin. Sarja valmistui 1988.


Suomessa Tenavat-lyhäreitä on julkaistu seitsemällä dvd:llä, Lemmenasioita, Takaisin kouluun, Urheilussa ja rakkaudessa, Ystävänpäivä, Halloween, Joulu ja Pääsiäinen. Jokaisella dvd:llä on kolme lyhäriä.

Dvd:eitä on myyty myös pakattuna bokseihin, toisessa on neljä ja toisessa kolme dvd:tä.


Broadway-musikaaliin pohjautuva lyhytelokuva Olet hyvä mies, Jaska Jokunen (You´re A Good Man Charlie Brown) vuodelta 1986 ilmestyi juuri dvd:llä. Dvd sisältää myös dokumentin musikaalin ja animaation tekemisestä.

5 kommenttia:

Timo Ronkainen kirjoitti...

Onko noissa missään Tenavat-DVD:ssä mukana alkuperäiset äänet?

NoJopas kirjoitti...

"Olet hyvä mies, Jaska Jokunen" on ainoa joka sisältää myös englannin kielisen ääniraidan.

Timo Ronkainen kirjoitti...

Aha, thanks. Harmi ettei TV-sarjan DVD-julkaisuissa ole. VHS-nauhoitukset saavat sitten vielä olla hyllyssä. Tai saahan noita varmasti ilman tekstityksiä ulkomailta.

Anonyymi kirjoitti...

Vanhoilla vhs:llä (ja tuossa olevilla Futuren dvd:llä) on loistavat suomiraidat, mutta näillä Warnerin muuten upeasti remasteroiduilla kiekoilla (esim. tuo Olet hyvä mies, Jaska Jokunen) on kyllä aika karmaisevaa sössötystä, onneksi niissä on enkunkieliset raidat. Sääli, että sarjan julkaisu jätettiin kesken, vieläkään ei ole ilmestynyt 70-luvun kokoelman 2. osaa, minne lienee jäänyt.

NoJopas kirjoitti...

En tiennyt että dubbeja on kahdenlaisia, pidän hirveästi noista Future Filmsin levyiltä löytyvästä dubista. Etenkin Salli on niissä mainio. :)

Tuntuu muuten että viime aikoina animaatioiden julkaisu on ollut aika vaisua...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...